Bart Vriends tobt dit seizoen weer ouderwets met blessures. In aanloop naar het duel met AZ leek hij nog fit te zijn, maar hij moest het potje uiteindelijk toch opnieuw geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Net als tegen NEC was Meissen zijn logische vervanger. Neghli was nog geblesseerd. De Guzmán keerde na zijn schorsing terug in de basis. Sparta – AZ ging dus over voetbal. Zaterdagavond voetbal. Maar Het Kasteel en omgeving had meer te bieden dan alleen het edele voetbalspel.

The 2024 World Press Photo

De pot begon op zaterdagavond om 21:00 uur. Een weinig kindvriendelijk tijdstip. De KNVB en ESPN hebben de mond vol over inclusiviteit, maar discrimineert hiermee een gehele jongere generatie. De generatie die ook al geen letter heeft in het LHBTIQ-fabet. Bij deze breken wij van ITWM graag een lans voor de door de KNVB en ESPN onderdrukte groep 13-minners. Ondertussen leken veel ouders maar wat blij te zijn dat ze even zonder hun kroost op pad konden. Het supportershome puilde ruim voor de wedstrijd al uit met lachende mensen die het leven vierden. Veel andere Spartanen bezochten een paar uur voor de wedstrijd een kroeg.

En ook op de tribune was er pils. Een ITWM redacteur legde de avond vast met dit prachtige stilleven. Awé Krijger, Carla Vos, eat your heart out!

De AZ kledij kritisch onder de loep

Het ITWM mode panel hield het deze avond bij een naar binnen gesmokkelde fruitige rosé, hopend dat het voorjaar snel zal aanbreken. Poeslief kijkend was het oordeel van het panel over het uitshirt van AZ vernietigend: wat een nietszeggend shirt is dat zeg! Sven Mijnans stond bij de Alkmaarders in de basis en schaamde zich rot dat hij in deze kledij moest terugkeren in het stadion waar hij zo vaak het goddelijke rood-wit mocht dragen.

Goed begin van onze club

Kinderen balen, de fashion watchers woedend, een World Press Photo 2024 die naar de ITWM redactie gaat en de pils liefhebbers genietend. Het boeit allemaal niet zo heel veel. Het belangrijkste was dat de Spartanen op het veld zich lekker leken te voelen bij het aanvangstijdstip van 21:00 uur. Hoe vaak hebben we dit seizoen niet gezien dat Sparta aan thuiswedstrijden begon alsof de speech van Rijsdijk een slaapmiddel was dat nog niet uitgewerkt bleek? Uiteindelijk kwam onze club dan wel op gang, maar niet zelden was dat al te laat.

Tegen AZ zagen we een ander Sparta. Er werd fris aan de wedstrijd begonnen. Met de nodige energie en aanvallende intenties bestreed onze club de nummer 4 van de competitie. Een prachtige aanval vanaf links was het hoogtepunt van het eerste kwartier. Een één-tweetje tussen de Kitolano en De Guzman, heerlijk doorzetten van Kitolano, een balletje achter het standbeen langs van Lauritsen en een vrij schot van Saito leidde tot de eerste grote kans van de wedstrijd. Saito zijn schot was helaas te slap, maar het was bij vlagen toch weer genieten van de publiekslieveling. Aan de andere kant stond Mito, die het wel probeerde, maar wat ongelukkig in zijn acties was en duidelijk nog wat zal moet groeien.

Twee minuten na de kans van Saito volgde de volgende lekkere aanval van onze club, waarbij De Guzmán zijn schot net over de lat getikt werd door AZ-goalie Ryan.

AZ ultra effectief

Het was goed om te zien dat Sparta feller was dan het wat tegenvallende AZ. De mannen uit Alkmaar lieten de bal in een te langzaam tempo rond gaan. Tot aan de 25e minuut dan. Daar liet AZ even zien wel degelijk de kwaliteit te hebben om in de omschakeling razendsnel toe te slaan. Sparta wilde druk zetten op AZ. Bakari was naar voren, Verschueren en Saito hadden ook de loopactie naar voren, waardoor er ruimte ontstond. Saito liet Sugawara lopen en AZ speelde het zo snel uit dat achtereenvolgens Verschueren, Kitolano en Van der Kust net te laat waren. De afronding van Sugawara was ook nog eens perfect. Natuurlijk had Sparta hier verdedigend collectief beter kunnen (en moeten) staan. Maar de credits mogen ook zeker naar AZ gaan voor zo’n snelle omschakeling, met perfecte afronding. Na de 0-1 bleef het wedstrijdbeeld ongewijzigd. De ploegen waren aan elkaar gewaagd, waarbij Sparta gretiger oogde dan de bezoekers. Echt grote kansen bleven echter uit. Een schot (met rechts) van Van der Kust was het belangrijkste wapenfeit van onze club dan in de eerste helft nog resteerde.

Scherp begin Sparta, centraal duo achterin zeer stabiel

Sparta had bij rust meer verdiend dan de 0-1 achterstand en ook in de tweede helft begon onze club scherp. Sparta ging op jacht naar de gelijkmaker en het tot dan toe nog niet heel fanatieke Sparta publiek ging er bij vlagen goed achter staan. AZ heeft natuurlijk wel gewoon een prima elftal, dat ook achterin weinig weggeeft (alleen PSV en Feyenoord hebben minder tegen doelpunten). Hoewel Sparta vlak na rust goed voetbalde creëerde de mannen van Rijsdijk geen grote kansen. Maar achterin werd weinig weggeven. Met name Eerdhuijzen speelde geweldig en is weer helemaal terug als stabiele rots in de branding. Hij had wat ITWM betreft wel als ‘man of the match’ gekozen mogen worden, maar het werd uiteindelijk Meissen. En gezegd moet worden dat ook Meissen zich razendsnel ontwikkeld en een uitstekende pot speelde.

Eerbetoon aan Peter van Beek

Peter van Beek is zoals bekend helaas op 58-jarige leeftijd overleden. Hij had onder meer zitting in de Stichting Sparta 1888 en was een bekend gezicht voor veel Spartanen. Sparta droeg rouwbanden. En in 58e minuut van de wedstrijd stond het stadion op en klonk een applaus vanaf de tribunes als eerbetoon aan hem en als steun aan zijn naasten.

Sparta recht de rug na mindere fase

Na de goede eerste tien minuten in de tweede helft volgde een mindere fase van onze club tussen de 55e en 70e minuut. Sparta zakte wat weg. AZ nam de controle over en dit leidde tot een mooie kopbal van Pavlidis. Bijna stond AZ dus zelfs op 0-2, na het hebben van slechts twee echte kansen. Gelukkig werd dit voorkomen door Olij, die de kopbal van Pavlidis op fraaie wijze over tikte. Niet veel later kwam ook Van Bommel in scoringspositie. Sparta leek de wedstrijd wat uit handen te geven, maar rechtte de rug. In de 72e minuut gaf Saito voor op Lauritsen, maar zijn uitstekende kopbal werd gekeerd door Ryan.

Gouden dubbele wissel

Direct na de kopbal van Lauritsen volgde een dubbele wissel (Brym en Clement voor Mito en De Guzman). Dit bleek een gouden wissel. Met zijn eerst balcontact gaf Clement de bal op Brym, waarna Brym op zijn beurt met zijn eerste balcontact de bal voorgaf op Verschueren. De voorzet werd een assist, want Verschueren kopte snoeihard de volkomen terechte 1-1 binnen. Hoewel het met de hele aanval erbij een schitterende goal was, denken wij dat een keeper als Olij hem waarschijnlijk wel had voorkomen. Helemaal onhoudbaar leek de bal niet. Maar who cares? Het Kasteel ging uit zijn dak!

Slotfase brengt weinig meer

Vlak na de goal leek AZ even rijp voor de sloop. Sparta drong aan, had nog wat aardige aanvallen, waarbij opviel dat Brym opnieuw twee keer voor de snelle voorzet ging, in plaats van de vertraging die hij vaak veroorzaakt door te kappen en draaien. Dit leken toch de vruchten van wat aandacht die aan zijn spel is gegeven door de technische staf. Laten we hopen dat hij dit doorzet!

Toch werd onze club niet echt gevaarlijk meer. Vanaf de 85e minuut liet Sparta duidelijk merken tevreden te zijn met een punt. Rustig aan doen, geen aandrang meer naar voren maken. Het is aan de ene kant te begrijpen, omdat AZ de nummer 4 van de ranglijst is. Aan de andere kant gaf het wedstrijdbeeld geen enkele reden om bang te zijn voor dit AZ. Sparta toonde plots wel erg veel respect voor de Alkmaarse club. De mannen van Rijsdijk trokken zich massaal terug en dat leidde nog tot een goede kans voor Pavlidis ook. De reactie van Rijsdijk hierop was om Velthuis er nog in te zetten voor Saito, waarmee het achteruit lopen verder vorm werd gegeven door met 5 verdedigers te gaan spelen. Tegen Feyenoord ging het met dezelfde tactiek mis. Nu drong AZ nog wel aan, maar echt gevaarlijk werd het in blessuretijd niet meer. Een laatste vrije trap van Sparta werd voor de pot gegooid, maar ook hieruit kwam geen grote kans meer voort.

Zo eindigde de wedstrijd in een terechte 1-1. Al met al was het een vermakelijke pot vanuit Spartaans oogpunt bezien. Door de overwinningen van Go Ahead en NEC dit weekend dreigt onze club niettemin de aansluiting bij de top 8 wat te verliezen. Volgende week Twente uit. Daarnaast Ajax thuis. Maar eens kijken of in deze op papier moeilijke potten nog ergens punten te halen zijn.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Saïd Bakari, Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Jonathan de Guzmán (74. Pelle Clement), Joshua Kitolano, Arno Verschueren, Shunsuke Mito (74. Charles-Andreas Brym), Tobias Lauritsen, Koki Saito (90. Tijs Velthuis)

Abonneer
Abonneren op
241 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties