Somberheid over uitbreiding na leuke Sparta Podcast

39
3391
sparta podcast

Alex Klein was vandaag te gast in de Sparta Podcast. En Klein kan je er goed bij hebben. Hij heeft in het verleden meegeholpen aan de redding van de club, zit nu in de Raad van Commissarissen van Sparta, is aandeelhouder, heeft decennia aan verhalen in zijn tas, is goed op de hoogte en nog steeds zeer regelmatig bij uitwedstrijden van onze club aanwezig. Hij heeft ook altijd open gestaan voor de ‘gewone supporter’, zo hebben wij van ITWM in het verleden ook regelmatig ervaren. Alex Klein is zo’n man waar Sparta ontzettend veel aan te danken heeft.

Klein is ook redelijk open en spreekt niet met meel in de mond, al wil ook hij -op vragen van Anton- niet reageren waarom Sparta niet meer openheid van zaken geeft over transfersommen bij Van Crooij. Sparta heeft inmiddels wel bijna een miljoen aan inkomsten uit merchandising, zo laat Klein weten. De commissaris geef toe dat Sparta misschien moet leren van de clausule die Steijn in zijn contract had en dat de commerciële afdeling van Sparta bezig is met een inhaalslag (en dus wat achterliep, zo vullen wij dat dan in). Aardig om naar te luisteren.

Historisch besef

Ook voor mensen die de laatste decennia niet goed op het netvlies hebben zitten er beste interessante aspecten in de Podcast. Luister dus maar even terug. Klein komt nog met een aardig verhaal over het innovatieve plan van het Sparta Stadion in het Rivium. En vooral dat Sparta twee keer op het randje van faillissement heeft gestaan mogen we niet vergeten. Anton Slotboom zegt terecht dat er in de jaren ’90 ook ‘dark ages’ waren, want in het oude Kasteel kon Sparta niet verder. En de vraag is gerechtvaardigd: dreigt nu niet hetzelfde? Het gaat top met onze club. Maar de vaste basis van supporters kunnen we niet uitbreiden en sponsoren kunnen we niet kwijt. Op langere termijn is de basis van Sparta niet stevig genoeg.

Hoop op stadion

Wie naar mensen binnen Sparta over de uitbreiding luistert wordt altijd weer somber. Terecht vraagt Ruud van Os zich af of er geen uitbreidingsdirecteur moeten komen. Het antwoord op die vraag wordt door Alex Klein niet gegeven, al zou de Raad van Commissarissen juist daar wel over kunnen gaan. Klein geeft aan dat de prijzen in de bouw flink gestegen zijn. Klopt. En laten we daar dan maar gelijk aan toevoegen dat lenen met de gestegen rente ook alleen maar duurder is geworden.  Sparta had de hoop dat Sparta ook stadiongeld zou krijgen, als Feyenoord dat zou ontvangen. Verkeerd gegokt. Boot gemist. De nieuwe boot is de gebiedsontwikkeling rondom de Van Nelle fabriek. Ook geen makkie, want de huizenmarkt zit in het slop.

Alex Klein hoopt op uitbreiding, maar van vertrouwen is niet veel te merken. Fasering is een mogelijke oplossing. Binnen twee jaar starten is de hoop. Precies de signalen die Sparta vier jaar geleden ook al af gaf. En zelfs in de periode van Peter Bonthuis was er al sprake van uitbreiding – al ging het toen met name om de business units. Anno 2023 is Terbregge flink aangepakt. En hoe trots Sparta ook kan praten over de nieuwe pisbakken, dat is meer fatsoen. Noodzakelijk groot onderhoud. Een serieuze uitbreiding van Het Kasteel is vooralsnog geen stap verder, terwijl Sparta met de maand populairder lijkt te worden.

Volgende week in de Podcast: Laros en Nijkamp

Volgende week komen Manfred Laros en Gerard Nijkamp op bezoek bij hun favoriete PR-kanaal. Laten we hopen dat Slotboom en Van Os dit keer een beetje kritisch durven te zijn op beide heren. Begrijp ons niet verkeerd. Onze directie verdient veren in de reet. MNaar dat ze iedere keer met een pijnlijk achterwerk de Rijnmond studio verlaten kan toch ook niet de bedoeling zijn. Laros en Nijkamp zijn goedbetaalde werknemers van onze club en dan mag er -naast de terechte complimenten- ook best een beetje doorgevraagd worden over de zaken die nog niet geweldig gaan (de niet bestaande doorstroming van jeugd naar het eerste, het gepruts met de stadionuitbreiding en de beschikbaar business seats zijn zomaar wat puntjes).

Maar nu eerst, de Podcast met Alex Klein. Geniet ervan!

Abonneer
Abonneren op
39 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties