Henk van Stee

De lucht boven ons Kasteel had vanochtend dezelfde kleur als de bestelwagen van de firma die momenteel als een malle bezig is met het monteren van de nieuwste LED-verlichting. Minder was dat de werklui allemaal uit Enschede komen. Het stond achterop hun werkshirts. Nou en Semper? Wat maakt dat nou uit? Dus, omdat ze uit Enschede komen, klopt het niet? Wat een onzin. Schenk zijn we allang vergeten en we gaan dit seizoen gewoon zes punten pakken van FC Twente. Snap je probleem niet zo.

De training van vandaag was besloten, maar gisteren mochten we wel naar binnen. Ik stond de training te bekijken en zei zoals gewoonlijk goedemorgen tegen iedereen. Ja, ik was een beetje druk. Maar vindt u het gek? Beugellini is geblesseerd. Wie staan er tegen FC Utrecht dan in het centrum? Ik legde het probleem voor aan een vaste watcher. “Heel simpel”, zei die. “Adil Auassar een linie zakken en Laros Duarte voor hem op het middenveld.’’

“Semper moet je de opstelling hebben”, klonk het plots ergens van boven. Even mijn blik focussen. Het was Henk van Stee himself. Ik gebaarde dat ik even naar boven wilde komen om de opstelling door te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Fluks besteeg ik de trappen van het hoofdgebouw. Boven aangekomen werd ik meteen aangesproken door teammanager Leen van Steensel. Wat of dat ik hier kwam doen? En dat niet iedereen zomaar naar boven kan lopen. Anders zou het een zoete inval worden.

Ik: “Nee natuurlijk niet. Alleen ik mag dat.” Ik keek even naar Henk van Stee, die verderop stond te bellen. Atalanta aan de lijn? Om de tijd vol te maken, bevroeg ik Leen. Wat houdt zijn takenpakket eigenlijk in? Ik: “Wij hebben daar nooit over gesproken. Het enige waar wij ooit over gesproken hebben is over lekkere tieten.” Hetgeen waar is. Maar het is wijzer dat ik deze anekdote voor mij houd. Leen begon opnieuw te pruttelen. “Ik ben hier op uitnodiging van Henk van Stee”, zei ik opeens. Leen: “O, zeg dat dan meteen. Dan blijf ik er verder vanaf.” Goed bezig Leendert.

Henk had het stervensdruk. Toch vond hij een kwartiertje de tijd om even met uw trainingswatcher het Spartaanse wel en wee te delen. Er was niemand die een bod heeft uitgebracht op wie dan ook. Ik complimenteerde hem met de afgesloten langjarige verbintenissen van Maduka Okoye, Sven Mijnans en Emanuel Emegha. “Dat heb je goed gedaan Henk even nieuwe prijskaartjes aanbrengen.”

Ja, wat kun je verder bespreken met Henk van Stee? Het achterste van de tong krijg je nooit te zien. En terecht. We keken terug vanwaar Henk 3,5 jaar geleden begon. Over hoe moeilijk het was om te shoppen zonder een piek in je portemonnee. Maar tevredenheid overheerste. Hij had het naar zijn zin bij Sparta en woonde lekker dicht in de buurt. Ik: “En je kan goed opschieten met Henk Fraser. Dat is ook wat waard.”

Met het benoemen van Henk Fraser sneed ik meteen de afwezigheid van Tommy Beugelsdijk aan. Ik haalde de eerder genoemde vaste watcher aan die het probleem oploste door Adil een linie te laten zakken en Laros Duarte op zijn plaats te zetten. Prima ook wat mij betreft. Henk: “Dat is een optie maar ik weet natuurlijk niet of hij daarvoor kiest.” Ik: “Maar we willen toch winnen? Met Adil heb je een betere opbouw en laat dat nou net een verbeterpunt zijn ten opzichte van vorig seizoen. Wanneer we met Heylen en Vriends gaan spelen zie ik het somber in.” Henk: “We gaan het zien, maar wellicht krijg je gelijk.” Ik: “Nou… ik heb liever ongelijk in deze hoor.”

Er viel even een stilte. “Nou Henk, ik laat je verder met rust. De Italianen staan zo voor de deur. Ja Spartanen, zo valt er altijd iets te ouwehoeren over onze prachtige club. Zondag wacht FC Utrecht. Je moet toch altijd voor de 3 punten gaan? Waarom weer voor zekerheid gaan met een centrum dat vorig seizoen bewezen niet zo succesvol was? Stel je elf beste voetballers op, en gáán! Zo simpel is het natuurlijk niet. Dat snap ik ook wel en niemand zal iemand achteraf iets kwalijk nemen. We kunnen leven met een nederlaag tegen Utrecht uit. Maar toch.

De mannen van de LED waren bezig in de meterkast. “Hebben we vanavond licht?”, vroeg ik. Jong Sparta speelt om 19.00 uur tegen KHFC. “Nee, de klus is volgende week geklaard”, zei een werkman. Ik: “O, maar je bent hier bij Sparta. Als het werk niet af is, dan worden jullie niet betaald. Zeg het maar vast. Onze financiële man Manfred Laros is zo zuinig dat hij huilt uit maar één oog. Ze konden erom lachen.

Spartanen wat een geouwehoer weer. De vermoedelijke opstelling afgaande op de training van gisteren. Centrum wordt Heylen/Vriends. Bryan Smeets in de basis. Voor de rest de normale namen. Véél plezier voor de mensen die afreizen naar het Utrechtse. En voor de thuisblijvers: blijf gezond en tot volgende week.

Abonneer
Abonneren op
29 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties