Even schaamteloos copy-pasten van de officiële website van Sparta Rotterdam. Alle ITWM-redactieleden (en zoveel zijn dat er niet) konden niet aanwezig zijn in Alkmaar bij een oefenwedstrijd van Jong Sparta. Vandaar dat we het moeten doen, met overigens een uitgebreid en goed, verslag van Sparta zelf. Dus bij deze, met alle credits voor de medewerkers van Sparta.

JONG SPARTA VERLIEST OEFENWEDSTRIJD VAN JONG AZ

30 januari 2024 – 13:36

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in een oefenwedstrijd verloren van Jong AZ. Op het AFAS Trainingscomplex werd het in een doelpuntenfestijn 5-3 . Koki Saito, Ayoni Santos en Dean Zandbergen maakten de Spartaanse treffer.

Bij Jong Sparta verschenen vanmiddag alleen spelers aan de aftrap die afgelopen weekend geen basisplaats hadden, op Rayvien Rosario en Sergi Rosanas na. Het duo werd voornamelijk aangevuld met spelers van de A-selectie. Zo stond Youri Schoonderwaldt op doel, speelde Pelle Clement op het middenveld en bezetten Camiel Neghli en Koki Saito de flanken. Verder maakte Jaïr Haakmat zijn officieuze debuut, die eerder deze week over kwam van de jeugdopleiding FC Twente/Heracles Almelo.

Na vijf minuten leek Jong Sparta voor het eerst kansrijk te worden. Jay den Haan gaf de bal scherp voor op Dano Lourens, die een teenlengte te kort kwam om de 0-1 binnen te glijden. Aan de andere kant benutte Jong AZ haar eerste kans wel. Jayden Addai kwam vanaf de rechterkant van het veld naar binnen en vond met zijn linker de verre hoek: 1-0. Vervolgens diende zich meer kansen in het eerste kwartier aan voor Jong AZ. Ibrahim Sadiq had de 2-0 op zijn schoen, maar schoot via een Spartaan naast. Luttele minuten later kreeg Nick Koster een betere kans, maar raakte hij de paal.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jong Sparta had het zichtbaar lastig met Jong AZ en kwam niet tot echte kansen. Daartegenover stond dat de druk van Jong AZ naarmate de eerste helft vorderde steeds meer af nam. Dave Kwakman probeerde het nog wel met een afstandsschot, maar daar had Youri Schoonderwaldt geen moeite mee. De wedstrijd leek naar een 1-0 ruststand te gaan, totdat Addai vlak voor rust een nieuwe bevlieging kreeg. De aanvaller slalomde langs de defensie van Jong Sparta en vond de verre hoek: 2-0. Op slag van rust deden de Kasteelheren echter iets terug. Na een afgeslagen hoekschop zette Rayvien Rosario de aanval op. De middenvelder bereikte Koki Saito die met een van richting veranderd schot Jong AZ-doelman Arouna Kabba passeerde: 2-1.

Het was de laatste actie van Saito, die net als Camiel Neghli, Sergi Rosanas en Jay den Haan na de rust niet meer op het veld terugkeerde. Ayoub Oufkir was een van de invallers en verantwoordelijk voor de eerste kans van de tweede helft. De aanvaller schoot echter hoog over. Vier minuten later liet Jong AZ nogmaals zien weinig kansen nodig te hebben om tot doelpunten te komen. Sadiq legde op de achterlijn de bal terug bij Loek Postema, die met een harde knal de 3-1 op het scorebord zette. In de 57e minuut konden we ook de 4-1 noteren. Sadiq lifte de bal langs Schoonderwaldt, waarna Marvin Young in de doelmond nog redding bracht. Vanuit de rebound maakte Addai echter alsnog de 4-1 en zijn derde van de middag.

Hiermee leek de wedstrijd beslist, al ging Jong AZ nog op jacht naar meer doelpunten. Ricuenio Kewal liet een goede kans op 5-1 onbenut, al was de mogelijkheid voor Sadiq een stuk groter. Na een schitterende pass van Addai kon de aanvaller alleen op Schoonderwaldt af, maar hij plaatste de bal in het zijnet. Aan de andere kant was Jong Sparta een kwartier voor tijd plots doorgebroken en scoorde het ook direct. Invaller Ayoni Santos vond de verre hoek en maakte de 4-2. Twee minuten later had Younes Jaber el Meftahi de wedstrijd helemaal spannend kunnen maken. De middenvelder schoof de bal echter net naast. De spanning in het duel kwam echter in de 88e minuut alsnog terug. Pelle Clement werd gevloerd, waardoor Jong Sparta een strafschop kreeg. Dean Zandbergen bleef vanaf elf meter rustig en maakte de 4-3. De spanning was echter maar van korte duur, want drie minuten later trok Jong AZ de zege alsnog naar zich toe. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde Kewal de bal stijf in de kruising.

Zo eindigde het in Wijdewormer in 5-3. De focus gaat bij Jong Sparta weer op de competitie, waar zaterdagavond De Treffers wacht.