Zelfs Jules Deelder wordt niet zo oud als Sparta. Onze bekendste supporter is vannacht op 75-jarige leeftijd overleden. Onze club en de stad Rotterdam huilt. “O brok in ons keel, de Hemelpoort lijkt verdacht veel op Het Kasteel.”

Deelder was een eigenzinnig en markant figuur. Wars van autoriteiten en altijd liefdevol kritisch naar zijn clubbie Sparta toe. Onlangs vierde hij nog groots -al hoefde dat voor hem ook weer niet- zijn 75e verjaardag. Op de foto van Carla Vos hierboven een moment in ons stadion op zijn 75e verjaardag.

Jules overleed na een zeer kort ziekbed, zo maakte zijn familie vandaag bekend. Als we Deelder in hokjes moesten vangen was hij naast Sparta-supporter: schrijver, dichter, muzikant en performer. Het was alom bekend dat hij de geestverruimende middelen niet schuwde. Speed en gin gaven hem de zin. Hij schuwde ook de confrontatie niet. Een tv-optreden aan de tafel van Eva Jinek werd gedenkwaardig door de rebelse Deelder.

Altijd zwart en strak in het pak was hij een opvallende verschijning. Direct en Rotterdammer pur sang. Een bloedjehekel aan Amsterdam. De nachtburgemeester genoot meer bekendheid dan een serie echte burgemeesters. Peper en Aboutaleb stonden -welwillend- in zijn schaduw.

Eén van zijn bekendste gedichten is: Vroeger of later ga je dood. Dat geldt ook voor onze Jules zelf. Sparta Rotterdam heeft inmiddels laten weten dat onze club zaterdagavond tegen AZ met rouwbanden speelt en een minuut stilte voor de aftrap houdt.

Een prominent Spartaan is in stijl heengegaan. Even nog de 75 aantikken en dan wieberen. Ervan uitgaande dat onze dichter gecremeerd wordt, hopen we dat de DCMR maar geen controles op dat moment uitvoert.

De familie van Deelder staat met dit gedicht stil bij zijn overlijden:

R.I.P Jules.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties