Na de heerlijke (mini) derby overwinning van vorige week op Woudestein, was het gisteravond tijd voor weer een thuiswedstrijd. Sparta ontving Vitesse op een wederom uitverkocht Kasteel. Het werd een avond om niet snel te vergeten. In misschien wel de beste wedstrijd van dit seizoen versloeg Sparta de ploeg uit Arnhem met 3-1!

Passie en strijd

De boodschap van Vitesse was duidelijk aan het begin van de wedstrijd: fel de duels in en vol voor de overwinning gaan. Dit zorgde dan ook voor een vroege goal van de ploeg uit Arnhem. In de 8e minuut moet Olij de bal uit het net vissen. Na een kort genomen corner wordt Saito redelijk makkelijk uitgespeeld en kan de bal van dichtbij worden binnengeschoten door Oroz, 0-1.

Bij de pakken neer gaan zitten doet Sparta alles behalve. Sparta gaat volop mee in de strijdkracht van Vitesse, wat al snel zorgt voor de gelijkmaker. In de 11e minuut mag van Crooij een vrije trap nemen, die prachtig wordt binnengekopt door Verschueren. Daarmee is het antwoord van Sparta duidelijk: de punten moeten op Het Kasteel blijven.

Na de gelijkmaker neemt Sparta de overhand, wat resulteert in een aantal goede kansen. Het lijkt erop dat we met een 1-1 stand gaan rusten, maar daar denkt Saito anders over. Sambo brengt de bal voor de pot en Saito maakt ‘m heerlijk af. Een fantastische goal die Het Kasteel doet ontploffen. Eindelijk heeft de Japanner ook zijn thuisdoelpunt te pakken.

Ruststand: 2-1.

Oppermachtig Sparta

Ook in de tweede helft lag de controle volledig bij de thuisploeg. Sparta was oppermachtig en Vitesse had hier geen antwoord op. De 3-1 hing in lucht, maar lange tijd leek deze toch niet te vallen. De avond werd voor Vitesse nog vervelender na de rode kaart in de 78e minuut. Wittek speelt de bal te ver voor zich uit en probeert zijn fout recht te zetten, wat resulteert in een flinke overtreding op Sambo. Scheidsrechter Gerrets wordt naar de zijkant geroepen en hoeft niet lang te kijken: rood voor Wittek. Hopelijk valt de schade mee bij Sambo.

Gaat de 3-1 dan toch nog vallen met nog ruim een kwartier te spelen? Het antwoord is ja. In de 87e minuut scoort Kitolano uit een corner, en je raadt het al: weer een kopbal. Het Kasteel ontploft wederom en het is duidelijk: de punten blijven op Het Kasteel.

Sparta wint voor de tweede week op rij, heeft inmiddels 43 punten uit 25 wedstrijden en staat nog altijd keurig op plek 6. Een heerlijke wedstrijd die enkel maar lovende woorden verdient voor onze ploeg. Ook Maurice Steijn was hier duidelijk over bij Rijnmond. Hij noemde dit het beste wat hij tot dusver van Sparta heeft gezien.

Olij in Oranje

Vorige week werd duidelijk dat Olij niet was toegevoegd aan de voorselectie van Oranje. Wie daar wel onderdeel van uitmaakt is Scherpen, de keeper van Vitesse. Hij had het, buiten de nederlaag, nog extra te verduren gisteravond op Het Kasteel. Iedere uittrap werd joelend ontvangen op de tribunes, wat Scherpen flink in de war bedacht. Een geïrriteerde blik richting de DN, na weer een slordige uittrap, zei genoeg. Wie er op basis van deze wedstrijd een plekje in Oranje heeft verdiend? U mag het zeggen.

Waar gaat dit eindigen?

De Sparta trein blijft maar doordenderen. Met nog 9 wedstrijden op het programma staat onze club nog altijd op een 6e plaats op de ranglijst. Het verschil met Twente, die gisteravond ook wist te winnen, is nog steeds één punt. Het verschil met de nummer 8 RKC, is 11 punten. Hun wedstrijd afgelopen vrijdag werd afgelast door de sneeuw. Hoe dan ook, we spelen ons beste seizoen in een hele lange tijd. En wedstrijden zoals gisteravond, zijn toch echt wel de kers op de taart.

Volgende week gaat Sparta op bezoek bij Emmen, de huidige nummer 15 van de Eredivisie. Op het moment van schrijven zijn er nog 13 plaatsen beschikbaar voor de buscombi. Dus mocht er volgende week zaterdagavond 18:45 uur nog niets in je agenda staan? Steun Sparta in het uitvak naar de volgende overwinning!