foto: Pixabay

Volgens de nieuwswebsite BNR hebben 14 clubs in de eredivisie een beroep gedaan – of gaan dit nog doen – op de noodsteunmaatregelen van de overheid. Eerder werd al bekend dat als clubs de coronacrisis door willen komen er zo’n 300 miljoen euro vanuit Den Haag toegeschoven moet worden. Ook Sparta wil uiteraard een deel van deze pot krijgen om betaald voetbal in Spangen op de lange termijn te garanderen.

De meeste discussie zal ontstaan door de gemiddelde hoge salarissen in de eredivisie. Zo verdient de gemiddelde speler ca. € 24.000 per maand. Bij Sparta zijn deze salarissen aanzienlijk lager en dat biedt dan wel weer voordelen voor de doorbetalingen uit de NOW regelingen: deze zijn gemaximeerd op €9.538 per medewerker. Nog steeds heel veel geld als je het vergelijkt met het modale salaris van de gewone man, dat tussen de € 2.800 en € 3.000 schommelt.

Voetballers met lopende contracten zal mogelijk gevraagd worden een deel van hun salaris in te leveren. Ook directieleden zullen er waarschijnlijk niet aan ontkomen. En er zijn al goede voorbeelden te zien in andere landen dat dit gewoon kan.

Of alle spelers/bestuurders hier blij van zullen worden is nog maar de vraag. Sparta aanvoerder Adil Auassar werd de vraag al min of meer gesteld en die oogde nu niet direct van toegeeflijkheid t.a.v. de salarissen van profvoetballers. We konden immers niet weten wie er allemaal mee onderhouden werden.

Wat we ook weten is dat de kosten voor een BVO niet alleen bestaan uit de salarissen van spelers. Er worden veel meer operationele kosten gemaakt dan dat. Het stadion kost maandelijks behoorlijk wat centen, afschrijving, onderhoud, etc. En wat te denken van het kantoorpersoneel, de opleiding, het vervoer van jeugdspelers, de vrijwilligersvergoedingen, etc.etc. Ook in deze kosten zal elke club, dus ook Sparta keihard moet snijden om het voorbestaan in stand te houden.

De opbrengsten is een andere zorg. Hoeveel supporters zullen in deze onzekere tijden zomaar een seizoenkaart nemen waarbij er garantie is of je komend seizoen naar het voetballen kan? Sparta, maar ook alle andere clubs, zullen vol de mogelijkheden onderzoeken. Dat geldt ook voor die andere inkomstenstroom van sponsors. Vele bedrijven hebben al hun kapitaal nodig om hun eigen onderneming te redden en ook zij zullen in hun kosten snijden. Voetbalsponsoring zal in dat soort gevallen niet hun hoogste prioriteit hebben.


In eerste instantie geloofde ik niet dat clubs zouden omvallen. Hier kom ik nu steeds meer van terug.’

BNR over de steun voor eredivisieclubs:

Nederlandse voetbalclubs zijn door de coronacrisis in grote moeilijkheden gekomen. De clubs lopen enorm veel geld mis doordat het seizoen voortijdig moest worden afgebroken. Het Nederlandse profvoetbal zou al met al meer dan 300 miljoen euro aan verloren inkomsten boven het hoofd hangen. Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double, ziet dat donkere wolken zich samenpakken boven het betaald voetbal: ‘In eerste instantie geloofde ik niet dat clubs zouden omvallen. Hier kom ik nu steeds meer van terug.’ De vrees is dat de zwaarste klap nog komt, als zou blijken dat ook in het nieuwe seizoen nog lange tijd zonder publiek gevoetbald moet worden. Er is sprake van dat lege stadions door het coronavirus tot 2021 nog de norm zullen blijven.

Meer van dit artikel is HIER te lezen

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties