Telstar – Sparta eindigde in 1-1. Onze club had geen enkel ‘recht’ op een overwinning. Wie had gedacht dat Sparta tegen Telstar vol voor de winst zou gaan kwam bedrogen uit. Sparta speelde behoudend en waardeloos. Het was werkelijk waar niet om aan te zien wat Sparta op de mat legde en Fraser wisselde ook nog eens onbegrijpelijk laf. De oogst van de laatste maanden? In 2019 nog niet gewonnen. Al 5 uitwedstrijden op rij niet gewonnen. Van de laatste 9 wedstrijden er maar 2 gewonnen en een pijnlijke avond in Velsen.


Slap begin

Slap, ongeïnspireerd, laf en met een groot gebrek aan creativiteit, zo is het optreden van de Spartaanse ploeg -en ook van trainer Henk Fraser- in Velsen samen te vatten.

Abels speelde op rechtsback omdat zowel Saksela als Dabo opnieuw geblesseerd waren. Verder begon Sparta met dezelfde basisopstelling als thuis tegen Roda. Henk Fraser zegt dat hij in uitwedstrijden zijn manschappen met dezelfde opdrachten het veld in stuurt als bij thuiswedstrijden. Als dat waar is, dan lijken de spelers niet naar hem te luisteren. De kans bestaat dat Fraser in werkelijkheid wat andere opdrachten meegeeft. Hoe dan ook is het bizar om te zien wat het verschil was met de eerste helft thuis tegen Roda. Tegen Roda zagen we in de eerste helft een bewegende ploeg, met een continue opstomende Drenthe en Dabo die ook naar voren trok. Hierdoor had Sparta steeds een overtalsituatie op het middenveld. Het was vorige week ook Drenthe die Rayhi makkelijk vond en de Duartes die op de juiste momenten inschoven. In Velsen zagen we niets van dit alles.

Sparta machteloos van achteruit

Royston Drenthe bleef tegen Telstar teveel achterin hangen, raakte geïrriteerd, pakte dom geel en onze club mocht van geluk spreken dat Drenthe zijn tweede gele kaart niet kreeg. Op rechts toonde Abels dat hij geen rechtsback is die goed uit de verf komt in een systeem met 5 verdedigers. Ook hij kwam nauwelijks op naar voren en als hij eens mee naar voren ging was het allemaal erg ongelukkig. We moeten Abels niettemin een eerlijke kans geven, zeker omdat zijn positie eigenlijk die van centrale verdediger is. Dat gaan we later nog zien en laten we hem vooral dan beoordelen. Maar we mogen best eerlijk zijn over zijn spel in Velsen: hij heeft geen enkele positieve bijdrage aan het Spartaanse veldspel. Fraser kwam in zijn interviews na afloop moeizaam over. Hij gaf daarbij Abels ook nog eens als enige speler een voldoende. Het moet bijna wel een poging zijn om Abels een hart onder de riem te steken, maar verder zouden we Fraser willen adviseren: ga je buurman in de maling nemen. 200 man in het uitvak en ongeveer nog 50 Spartanen op de hoofdtribune hebben blauwbekkend in de kou een 90 minuten lang een wedstrijd uitgekeken die niet om aan te zien was. Dat was al erg genoeg, dat zit je niet ook nog te wachten op een trainer die na afloopt onzin uitkraamt.

Er was overigens wel één speler die een krappe voldoende haalde (dat was Vriends) en zefs één speler die een dikke voldoende haalde (invaller Harroui), de rest speelde (zwaar) onvoldoende.

Steeds een mannetje tekort

Sparta speelde dus weer met vijf verdedigers, maar het lukte de backs niet om op te komen. Dan zou er nog de mogelijkheid zijn dat één van de centrale verdedigers af en toe goed inschuift. Bij Sparta is die rol toebedeeld zijn aan Auassar, maar hij deed dat slecht en veel te weinig.

Doordat Sparta met 5 verdedigers achterin bleef hangen kwamen we op het middenveld steeds een mannetje tekort om tot goed voetbal te komen. Het was nou niet dat Telstar daar ten volle van profiteerde, maar de Witte Leeuwen kwamen achterin nauwelijks in de problemen, tikten de bal een paar keer lekker rond en eigenlijk was Sparta in geen enkele fase van de wedstrijd echt de bovenliggende partij.

Dervisoglu en Rayhi werden niet bereikt en als ze weleens de bal kregen, dan hadden ze geen oog voor mede-spelers. Duarte en Duarte speelden gebroederlijk slecht. Het elftal bezat een groot onvermogen om het beroerde spel in de wedstrijd om te draaien en dus werd het pijnlijker en pijnlijker om te zien wat Sparta op de mat legde.

Telstar-uit past in het patroon Oss, Jong Ajax, Helmond en RKC-uit

Henk Fraser en Henk van Stee hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze vorig seizoen geen passie zagen bij Sparta. Dat is doorgaans een wat vaag supportersbegrip, maar omdat onze professionals Henk & Henk het zelf gebruikten voor teams waar zij niet voor verantwoordelijk waren, voelen we ons volledig vrij om het nu ook te gebruiken. In de geest van Henk & Henk: het oogde compleet passieloos wat Sparta in Velsen liet zien.

Zagen we hier een ploeg die streed voor misschien wel de laatste kans om mee te gaan doen om het kampioenschap? Nee, zeker niet. Maar laten we eerlijk zijn, verrast hoeven we eigenlijk niet te zijn. Het was niet voor het eerst dat Sparta volledig door de mand viel. Soms hielp de scorebordjournalistiek ons nog een beetje. In Oss was het net zo waardeloos in Velsen, ook toen pakten we een punt. In Waalwijk was het zelfs nog slechter dan in Velsen, maar toen wonnen we op even onterechte als miraculeuze wijze. Tegen Jong Ajax en Helmond was het ook niet om aan te zien en toen verloren we terecht. Velsen-uit is geen incident. Het past in een patroon. Zoveel uitwedstrijden waarin je als ploeg totaal niet thuisgeeft, dat is simpelweg teveel van het goede.

Kansen

Telstar voetbalde vrijer dan Sparta en de nummer zestien wist onze club af en toe met leuke combinaties aardig terug te dringen. Telstar kwam halverwege de eerste helft op voorsprong nadat een prima aanval (maximaal twee keer de bal aanraken waardoor er snelheid in een aanval komt – iets wat Sparta de hele wedstrijd niet lukte) eindigde met een goed schot van de goed spelende Terell Ondaan. Zijn schot werd door Kortsmit half gekeerd en een Telstar speler kon hem binnen schieten. Het was geen echte blunder van Kortsmit, maar toch: klem of beter naar de zijkanten werken was mogelijk. Het was ook geen echte blunder van Abels, maar toch: hoe kan je die Telstar speler die de goal maakte zo vrij laten? Kortsmit en Abels waren hier net niet scherp genoeg. Symbolisch voor het spel van Sparta.

Drenthe schoot niet veel later op fraaie wijze de 1-1 binnen uit een vrije trap. Het was geen signaal om er een tandje bij te doen. Natuurlijk, Sparta kreeg in het resterende deel van de wedstrijd nog wel wat kansen. Vlak voor rust was het Veldwijk die een kans kreeg, maar zijn schot stuitte op de Telstar keeper en vlak na rust kreeg hij een bijna identieke mogelijkheid. In de 67e minuut had Sparta een penalty moeten krijgen. Het gebeurde vlak voor het uitvak en was duidelijk te zien, Abels werd in de rug geduwd en dan hoort de bal gewoon op de stip te gaan. Hier had onze club pech. In de 80e minuut kreeg Veldwijk zijn derde kans van de wedstrijd, maar opnieuw wist hij het doel niet te vinden. Veldwijk had tegen Roda moeten scoren en tegen Telstar eigenlijk opnieuw. Zijn vizier staat momenteel niet op scherp en helaas zijn er dan te weinig spelers die het van hem over kunnen nemen.

Sparta had met mazzel best kunnen winnen, maar Telstar kreeg nog betere kansen dan onze club. In de eerste helft kregen de Witte Leeuwen twee goede kansen, in de 77e minuut was er een open schietkans, maar Kortsmit had een goede redding en de grootste kans van de wedstrijd kreeg Telstar in de laatste minuut. Korstmit verwerkte een voorzet matig, onze keepert lag al op de grond, maar een Telstar speler schoof de bal voor open doel naast.

Fraser wisselt bizar laf

“Wat je er in pomp, krijg je er ook uit”, liet Henk Fraser na afloop van Telstar – Sparta weten. Hij bekritiseerde hiermee zijn spelers, maar misschien zou Fraser ook eens in de spiegel kunnen kijken. Want zijn uitspraak is ook op hem zelf van toepassing: stop er lafheid in, dan krijg je er lafheid uit. En dat is wat gebeurde. Sparta begon met 5-2-3. Dervisoglu speelde slecht en werd na 65 minuten terecht gewisseld voor Harroui. Maar dan ga je tegen de nummer 16 (!) toch op jacht naar de winst? Bijvoorbeeld door 4-3-3 te gaan spelen, met Drenthe op rechts- of linksbuiten, zoals eerder dit seizoen een aantal keer goed uitpakte. Of je maakte een ‘dubbele wissel’. Nee hoor, Sparta ging doodleuk 5-3-2 voetballen, nog een stukje verdedigender. “Wat je er in pompt, krijg je er ook uit”. Klopt. Hoe kan je als trainer van je spelers verwachten dat ze in de laatste fase van de wedstrijd nog voluit voor de winst gaan, als je dit soort signalen afgeeft?

Harroui

Overigens was Harroui -zoals zo vaak dit seizoen- na zijn invalbeurt veruit de beste Spartaan op het veld. Eigenlijk blijft het vreemd dat hij niet als één van de eersten op het wedstrijdformulier wordt geplaatst. Natuurlijk is de situatie iets gewijzigd na de komst van Laros Duarte, maar Harroui is op het middenveld inzetbaar in een 5-3-2 en 4-3-3 opstelling, maar ook met 5-2-3 zou hij één van de drie centrale verdedigers kunnen zijn; misschien zien we dan nog eens wat goed voetbal van achteruit. Een plek op de bank heeft hij in ieder geval niet verdient. Dit talent uit eigen jeugd heeft nog geen wedstrijd dit seizoen verzaakt. Een groot compliment dat hij ‘het’ nu ook als invaller kon brengen. Blijkbaar een mentaal sterke jongen.

Gebrek aan wil om te winnen

Een kwartier voor tijd kwam El Kachati er nog in voor de compleet onzichtbare Rayhi. El Kachati bracht helemaal niets, maar hij had het ook niet makkelijk. Sparta bleef doodleuk met vijf spelers achterin voetballen. Er was geen sprake van een degelijke opbouw, de aanvallers kregen nauwelijks een normale bal meer. Een derde wissel -laat staan een aanvallende wissel- kwam er helemaal niet. Vol voor de winst gaan en zo op eigen kracht drie punten binnen slepen en de kampioensdroom levend houden? Nee hoor, gokken op een onverdiende 1-2 uit de counter en dan gluiperig de 3 punten mee willen pakken, dat leek de tactiek. Het is eigenlijk schandalig dat je niets een probeert vol voor de winst te gaan, als je bedenkt dat Sparta een veelvoud aan financiën te besteden heeft dan Telstar en ook veel meer talent heeft lopen op het veld (al was daar weinig van te zien). Als Spartaan hoop je natuurlijk dat je op één of andere manier de onverdiende winst binnen sleept, maar meer objectief bezien is het ook wel goed dat dit soort lafheid in het voetbal niet beloond wordt. En achteraf mogen we dus nog blij zijn ook dat Telstar de Spartaanse zwakte in de laatste minuut niet afstrafte.

Duplan

Een kopje voor Duplan? Die speelde toch niet mee. Klopt. Het was echter opvallend dat Fraser vlak voor tijd Duplan de opdracht gaf om te gaan warmlopen, maar niet liet invallen. Wat was hier nou de bedoeling van? Een man als Duplan met zo’n ervaring en staat van dienst de laatste 10 minuten te laten warmlopen in een vrij troosteloze eerste divisie omgeving en hem vervolgens niet inbrengen. Het oogt respectloos naar Duplan, maar wat is hiervan nou eigenlijk het nut? Het elftal smeekte overigens wel om een aanvallende wissel. Tavsan en Dos Santos vielen bij NEC-uit nog geweldig in, met strijd, enthousiasme en creativiteit. Hadden we kunnen gebruiken, maar helaas had Fraser ervoor gekozen deze heren volledig buiten de selectie te laten. Ditmaal zat de jonge aanvaller Bradly van der Hoeven op de bank. Fraser liet hem lang warmlopen, maar bracht ook hem niet. Er waren 9 spelers die solliciteerden naar een wissel, maar er werden maar 2 wissels gebruikt. Apart.


Sparta moet naar zichzelf kijken

Den Bosch verloor uit bij Eindhoven. Sparta mistte dus een uitgelezen kans om 3 punten in te lopen, al liep Sparta natuurlijk wel 1 punt in op de Bosschenaren. En natuurlijk hopen we vanavond op puntverlies van Twente en dan maandag nog van Go Ahead, want als supporter blijf je ergens dromen van een kampioenschap. Maar hoe realistisch is dat? Niet bijster realistisch. Telstar-uit bewees opnieuw dat Sparta niet naar andere ploegen, maar vooral kritisch naar zichzelf moet kijken. Soms laat de ploeg een glimp zien van de mogelijkheden en dan is het echt genieten, zoals bijvoorbeeld in de eerste helft tegen Roda. Maar naast zo’n piek staan te vaak grote dalen. En juist in zo’n dal toont Fraser laf leiderschap en laten de ervaren spelers het afweten. Zijn de mannen zelfkritisch genoeg om tot verbetering te komen? We gaan het zien.

Vissersdorp

Sparta verloor al 2 punten uit tegen de nummer 15. We werden vernederd uit tegen de nummer 19 en in Velsen liet onze club 2 punten liggen tegen de nummer 16. Vrijdag spelen we tegen Volendam-uit. De nummer 14 van de ranglijst. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn, maar gezien de specifieke omstandigheden zullen veel Sparta-supporters volkomen terecht met angst en beven afreizen naar het vissersdorp.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties