Onze club mag de komende dagen naar verwachting miljoenen bijschrijven. Meer dan 4 als Harroui, Duarte en nog een speler worden verkocht. Wordt Okoye ook nog eens verkocht, dan nog heel wat miljoentjes meer. En blijft onze keeper, dan staat er kapitaal op het veld. Het zijn miljoenen die onze club de komende jaren een stuk verder kunnen gaan helpen. Uiteraard, als de euro’s goed besteed worden. Maar al die miljoenen verdwijnen als sneeuw voor de zon na een degradatie. Manfred Laros behoort tot de beste rekenaars van Nederland en zal dan ook snel tot het besluit moeten komen om Henk van Stee een degelijk bedrag mee te geven om versterkingen te halen. Het zal allemaal makkelijker gaan als Harroui snel verkocht wordt en niet pas op het laatste moment, maar linksom of rechtsom, niets doen is ook geen optie. En de goedkope, goede spelers zijn allang ergens onder gebracht. Echte (huur)kwaliteit in dit stadium van de transferwindow kost geld. Maar dit Sparta heeft nog echt een forse kwaliteitsinjectie nodig. Als er goede spelers bijkomen, dan hoeven we niet in paniek te raken. Er zijn immers nog 31 wedstrijden te gaan. Maar als naast Harroui nog één, twee of drie spelers vertrekken en er komen geen serieuze versterkingen voor terug, dan zal Sparta het onderin met een paar andere ploegen moeten gaan uitvechten. Dat was tegen Utrecht en Heracles al duidelijk. De pot tegen Go Ahead bevestigde dit alleen maar. En dan zou toch doodzonde zijn, want na drie mooie jaren zit geen Spartaan erop te wachten om weer in degradatienood te komen.

Er zullen de komende dagen een aantal spelers komen, er zullen een aantal spelers weggaan. En pas op 8 september sluit Henk Fraser weer aan, omdat hij tot die tijd bij Oranje is. Sparta heeft geen ideale voorbereiding gehad. Onze club heeft een waardeloze competitiestart. En de voorbereiding op Sparta – Fortuna is ook weer niet ideaal. Al met al is het op dit moment even flink balen.

Sparta begon best aardig, maar Heylen helpt Go Ahead

Sparta begon redelijk aan de wedstrijd. Onze club had meer initiatief, had meer balbezit en stichtte ook het meeste gevaar. Na een prima aanval schoot Emegha prima in, maar hij raakte het voormalige houtwerk. In de rebound kregen Mijnans nog een mogelijkheid. Niets aan de hand dus, maar toen kwam Heylen met een oerdomme, onnodige overtreding. Go Ahead kreeg een terechte pingel en vervolgens stond de 1-0 op de borden. Heylen bakte er ook daarna niets meer van. Maar eigenlijk weten we al dat hij niet goed genoeg is voor de eredivisie. Helaas voor hem, helaas voor Sparta, helaas voor ons als supporters, maar dat is de waarheid die we bijna altijd zien als hij in actie komt. Hij werd in de rust dan ook terecht gewisseld.

Sparta ging tot aan ongeveer de 20e minuut aardig door. Het balbezit bleef in die fase voor onze club en hoewel we geen grote kansen meer noteerden was er wel dreiging. Na een kans van Go Ahead draaide de boel net na de 20e minuut opeens compleet om. Sparta zakte terug. Go Ahead nam het initiatief over en helaas kwam onze club daarna niet meer in de wedstrijd. Go Ahead kreeg wat kansen en Sparta was niet bij machte om de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Het was toch wel pijnlijk om te zien, want hoewel Go Ahead vanuit een goede organisatie, vol passie voetbalt, komt de ploeg toch duidelijk wat kwaliteit tekort. Maar dit Sparta ook. Toen Go Ahead wat druk ging zetten raakten de mannen van Fraser achterin in paniek. De opbouw zag er een paar keer ontzettend knullig uit. De kwaliteit van Harroui, het leiderschap van Auassar, de vorm van de dag, de teamgeest van het vorige seizoen, het werd allemaal gemist. De spelers knokten er nog wel voor, de nodige inzet kon ze niet ontzegd worden. Maar het team leek na de eerste 20 minuten als los zand aan elkaar te hangen. In de blessuretijd van de eerste helft was Go Ahead zeer dichtbij de 2-0, maar Okoye wist te redden.

Benadeeld door de VAR en scheidsrechter

Sparta begon matig aan de tweede helft, maar werd ook benadeeld door de VAR en later de scheidsrechter. Pinto had een sliding, zijn been was laag en gebogen, en hij ging voor de de bal. De linksback vloog er weliswaar fors in en raakte via de bal ook het scheenbeen van een Adelaar, maar er was totaal geen opzet in het spel. De scheidsrechter floot niet. De VAR besloot toch in te grijpen en Pinto kreeg na het zien van de beelden rood. Op ITWM klagen we in het wedstrijdverslag maar zelden over de scheidsrechter, maar dit was toch een maar moeilijk te begrijpen beslissing.

Sparta speelde in de 2e helft een verloren wedstrijd

Maar Sparta verloor niet door de rode kaart. Go Ahead was simpelweg de betere ploeg. Al snel na de rode kaart viel de 2-0. Hierbij zag Beugelsdijk er niet goed uit. Hij liep richting de bal, stond lucht te dekken en vlak achter hem kon Botos vrij inkoppen. Okoye was kansloos. Beugelsdijk speelde nog wat onwennig nadat hij de laatste weken weinig speel- en trainingsminuten had kunnen maken. Het is te hopen dat hij snel weer zijn niveau van vorig seizoen gaat halen, want de opties centraal achterin zijn beperkt.

De wedstrijd bloedde daarna een beetje dood. Laros Duarte verliet geblesseerd het veld (of hield hij het op weg naar Groningen gewoon maar voor gezien?). De jonge Overman kreeg opnieuw speelminuten. Leuk voor hem. Fraser wisselde verdedigend, om erger te voorkomen; de wel zeer tegenvallende Smeets werd gewisseld voor Jans en Goudmijn kwam voor Emegha. Ook Van Crooij, die helaas zijn niveau van VVV nog niet weet te halen, moest het veld verlaten. Engels kwam erin. Het hielp niets. Maar dat was ook niet zo gek met 10 tegen 11 en een 2-0 achterstand.

Go Ahead koesterde de eerste driepunter na de promotie en had ook wat spelers die het duidelijk zwaar hadden. Desondanks kregen de Deventenaren nog wat mogelijkheden. In blessuretijd drong Sparta zowaar nog even aan om de 2-1 te maken, maar het bleef uiteindelijk bij 2-0. Ondanks de aardige eerste 20 minuten van Spartaanse zijde was het een volkomen terechte overwinning voor de mannen uit Deventer. En Sparta blijft met kopzorgen achter. We zijn benieuwd wie er voor 1 september nog weggaan. Maar vooral zijn we benieuwd welke spelers er nog bij gaan komen. Want dat dit Sparta versterkingen nodig heeft, dat is voor iedereen die de club volgt wel duidelijk.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Vriends, Heylen (46. Beugelsdijk), Pinto, Laros Duarte (55. Overman), Mijnans, Smeets (64. Jans), Emegha (73. Goudmijn), Thy, Van Crooij (73. Engels).

Abonneer
Abonneren op
337 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties