Sparta stond met 0-4 achter. AZ kreeg een pingel om de 0-5 te maken. Koopmeiners miste. In de tweede helft scoorde onze club maar liefst vier keer. Een bizarre omwenteling dus. Het eerste punt is binnen!

Het aantal bezoekers dat tijdens de wedstrijd Sparta – AZ wilde bezoeken was groot. Dusdanig groot dat de site helaas niet altijd even optimaal bereikbaar was. Een leermomentje. Dat probleem wordt de komende dagen aangepakt. Veel belangrijker: Sparta leerde tijdens de wedstrijd tegen AZ al bij. Eindelijk wist onze club het net te vinden. Na drie doelpuntloze wedstrijden op rij, vielen er ditmaal opeens vier doelpunten. Wat een weelde!

Sparta leek af te steven op een afstraffing

In de eerste helft leek Sparta af te stevenen op een afstraffing zoals we maar zelden gezien hebben op Het Kasteel. Ergens in de eerste minuten kreeg Sparta een corner die, zoals eigenlijk alle corners dit seizoen, beroerd werd genomen. Smeets kreeg dit keer de bal wel hoog voor, maar waar de bal belandde was geen Spartaan te zien. Is er niemand binnen de technische staf bezig met spelhervattingen? Verder werd Sparta de hele wedstrijd van het kastje naar de muur gespeeld. Het was gewoon pijnlijk om te aanschouwen.

Het volgens Fox Sports kwalitatief hoogwaardige geluid dat uit de tv kwam zetten deed wat potsierlijk aan. Bij wedstrijden in het buitenland gaat het nog wel. Maar als het dan over ons eigen Kasteel gaat is het maar irritant. Je weet dat ‘wij’ zo niet reageren als je zo vernedert wordt.

AZ speelde uitstekend, maar zonder de steun van het thuispubliek bleek Sparta machteloos. Bij de eerste goal keek Fortes wel 6 keer om zich heen. Hij zag Aboukhlal, maar liep niet naar hem toe. Fortes dekte de lucht uitstekend, na zijn voetballoopbaan is er vast plek voor hem in een ballonnenwinkel. Aboukhlal kon vrij inkoppen. Maar het was geen keiharde kopbal en hij mikte de bal in de korte hoek waar Van Leer stond. Het was geen echte blunder van Van Leer, maar de bal was zeker niet onhoudbaar. Van Leer is (nog) geen puntenpakker. Maar hij was vandaag wel een stuk beter dan ‘Oranje klant’ Bizot! Bij de twee goal stond Fortes Dani de Wit te dekken en De Wit scoorde. Bij de derde goal schoot Fortes de bal zo in de voeten van Aboukhlal, die zijn tweede van de avond maakte. Heel Sparta speelde matig, maar waar Fortes mee bezig was sloeg werkelijk alles. Auassar schoot nog een keer op de AZ-goalie Bizot, maar daar bleef het wat Sparta betreft wel bij. Niet veel later was het De Wit die vrij mocht inkoppen, ditmaal was het Harroui die lucht stond te dekken. 0-4.

Bij een 0-4 achterstand besloot Smeets de bal in de achterhoede laconiek naar een AZ speler te spelen, die op de paal schoot. Smeets wordt meer en meer een zorgenkind voor Fraser. Een jaar geleden speelde hij geweldig. Hij flirtte zelfs met een vertrek bij Sparta, hij kon wel hogerop, zo was zijn gedachte. Als hij in die fase wat minder speelde, was er altijd die onvermoeibare werklust. Het was heerlijk om naar Smeets te kijken. Waar is dat gebleven? Vlak voor de ‘corona stop’ was het al niet veel meer. In de voorbereiding en in competitie dit seizoen is zijn spel afgezakt naar een wel zeer bedenkelijk niveau. Hij heeft wat krediet opgebouwd en dat zal de reden zijn dat Fraser nog een beroep op hem doet, maar puur naar wat hij laat zien hoort hij niet meer in de basis thuis. AZ kreeg nog een pingel na ongelukkig hands van Pinto, maar Koopmeiners schoot op de lat.

Het was 0-4 bij rust en daarmee mocht Sparta niet klagen. 0-5 of 0-6 had niet misstaan.

Een miraculeuze ommekeer

Er waren Spartanen die er op dat moment al de brui aan hadden gegeven en de tv hadden uitgezet. Niet zo gek, dit Sparta werd helemaal zoek getikt door AZ.

Geheel terecht wisselde Fraser in de rust zowel Smeets als Fortes. Hij kon niet anders, want als er ijs op Het Kasteel had gelegen waren die twee er keihard doorheen gezakt. Abels en Mijnans vielen in. Dat pakte goed uit. Abels speelde een prima tweede helft. De jonge Mijnans mocht zelfs spreken van een geweldige 45 minuten. In het begin van de tweede helft kreeg AZ nog wel een aardige kans en leek het wachten op de 0-5. Maar Bizot blunderde. Hij nam een vrije trap in twee keer en wipte de bal op. Een gele kaart en terechte indirecte vrije trap in het zestienmetergebied waren het gevolg. Harroui wist de bal door de muur binnen te schieten: 1-4.

De verwachting is dat Harroui niet naar Groningen gaat, maar hij wordt ook in de gaten gehouden door scouts van andere clubs. Hij gaf tegen AZ in ieder geval zijn visitekaartje af. Harroui speelde een uitstekende tweede helft, zoals heel Sparta na de 1-4 opbloeide. AZ ging wat angstiger voetballen en de mannen van Fraser gooiden alle schroom van zich af. Waar Sparta in Zwolle mentaal nog zo zwak oogde, was er nu opeens een wederopstanding. Zo durfde Abels vol bravoure vol uit te halen. Bizot rekende op een voorzet en deed een stap naar voren. De 2-4 fladderde zo naar binnen. De eerste eredivisiegoal van Dirk Abels.

Sparta zette door. Met aardig voetbal en soms de lange bal maakte onze club het AZ, dat er niet meer gevaarlijk uit kon komen, lastig. Thy zijn schot werd aangeraakt en vloog naast. Ondertussen waren Laros Duarte en Meijers ingevallen. De laatste had een uitstekende invalbeurt en forceerde de 3-4. Hij ging lekker fel door toen Bizot uitkwam. De AZ-goalie, die een complete off-day had, kwam met gestrekt been uit. Een terechte tweede gele kaart voor hem en een pingel voor Sparta, die onberispelijk werd binnen geschoten door Lennart Thy. De spanning steeg op het lege Kasteel en achter de televisie. Zou het dan toch kunnen gebeuren? Ja hoor, het gebeurde. Sven Mijnans schoot met links de bal heerlijk licht krullend in de verre hoek. Zijn eerste eredivisiegoal. 4-4! Wat een zinderende tweede helft, wat een comeback!

De wedstrijd was nog niet over. In blessuretijd kreeg AZ een goede kans op 4-5. En drie minuten in blessuretijd zetten de ingevallen Gravenberch goed door. Hij had alleen het overzicht niet. Had hij de bal op Harroui gegeven, dan was de 5-4 waarschijnlijk gevallen en hadden we hier gesproken over een wonder. Helaas ging Gravenberch voor eigen succes, wat resulteerde in een slap rollertje voorlangs. Jammer, want een driepunter had het feest compleet gemaakt. Maar laten we niet klagen. Even leek Sparta af te stevenen op een 7, 8, misschien wel 9-0 nederlaag. De 4-4 smaakt dan ook heerlijk!

Eindelijk een punt. Eindelijk gescoord. Met Engels is eindelijk een aanvaller gehaald en de kans dat Harroui blijft wordt met de dag groter. Op deze vierde oktober in het jaar 2020 konden Spartanen na een wedstrijd eindelijk weer eens breed glimlachend de avond in!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Van Leer, Fortes (46. Abels), Vriends, Heylen, Pinto, Harroui, Smeets (46. Mijnans), Auassar (80. L. Duarte), D. Duarte (74. Meijers), Thy, Emegha (67. Gravenberch)

Abonneer
Abonneren op
1.2K Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties