Drie Spartanen zijn na een Spartaanse fietstocht van 10.000 kilometer vanaf Het Kasteel, via de poolcirkel aangekomen in Sparta te Griekenland. Het doel? Geld ophalen en aandacht vragen voor het Het Weerstandsfonds.

Het zit erop

Het zit erop na 60 etappes, 16 landen en meer dan 150 kilometer per dag. De fanatieke Spartanen Evert Nekeman, Marc Peter Verveer en Frenk Walkenbach vertrokken begin augustus bij het Sparta-stadion en arriveerden dinsdag in het Griekse Sparta. “Het was echt letterlijk een Spartaanse reis”, zegt Evert kort nadat ze zijn gefinisht.

De drie arriveerden woensdagmiddags bij het beeld van koning Leonidas van Sparta. “Er staan allemaal mensen hier, veel Nederlanders. We zien Griekse en Nederlandse vlaggen”, roept een blijde Evert door de telefoon op Radio Rijnmond.

Makkelijk was de helse tocht niet voor de heren. Er is geen dag voorbijgegaan zonder drama of ellende, vertelt Evert. “Valpartijen, dat was wel echt drama. Met aardig wat schaafwonden tot gevolg.”

Geen simpele uitdaging

Maar ook barbaarse weersomstandigheden. “In Finland hadden we wekenlang regen. Soms begon je de dag al met natte sokken en ’s avonds kwam je dan ook weer zeiknat aan.”

Wie zich afvraagt wat de drie Spartanen in Finland deden, terwijl de kortste route van Rotterdam naar het Griekse Sparta niet via Scandinavië loopt. Evert zei daarover vlak voor vertrek al dat het geen simpele uitdaging moest zijn: “We wilden echt wel zorgen dat niet iedereen dit zomaar kan doen.”

Lekke banden

De tocht resulteerde in etappes tot soms wel meer dan 200 kilometer en een enorme hoeveelheid lekke banden. “Niet te geloven”, zegt Evert.

Mooi waren de reacties die de drie fietsers onderweg kregen. “Iedereen heeft veel respect. ‘Amazing’, riepen ze vaak.”

Evert, Marc Peter en Frenk trapten de kilometers allemaal weg voor het Weerstandfonds. De teller staat volgens Evert al op meer dan 20.000 euro. “Dat is het laatste wat ik heb gehoord, maar het ging ons voornamelijk dat het Weerstandfonds bekend zou worden.”

Bron: www.rijnmond.nl

Abonneer
Abonneren op
17 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties