Op woensdag verschijnt in print de nieuwe Voetbal International (VI). Verslaggever Bart Kruijt verslaat ons Sparta. Deze week schreef hij een verhaal over Shunsuke Mito, onze nieuwe Japanse pingelaar. Kruijt sprak niet met Mito (21) zelf. De spits spreekt geen Engels, laat staan Nederlands. Zodoende komen Nijkamp en Rijsdijk aan het woord. Hieronder een korte samenvatting. Het hele interview lezen? Koop dan VI.

Een verhaal over Mito of landgenoot Koki Saito kan niet zonder Kohei Sagara, de Japanse inspanningsfysioloog, die nu bijklust als tolk. Het verstaanbaar maken van opdrachten aan Saito en Mito doet hij. En vice versa. Hebben de Japanners een opmerking richting hun werkgever dan komt Sagara in beeld.

Over Mito dan. Hij is een kleine, behendige dribbelaar. Liefst vanuit links voorin spelend. Hij was in zijn eerste seizoen in de J-League voor Albirex Niigata het grootste talent. Via lijntjes met zaakwaarnemers Fulco van Kooperen en Yusuke Akiyama (die ook zaakwaarnemer was van Shinji Ono in diens Feyenoord-tijd en nu van Ueda) kwam Sparta bij het kamp Mito uit. Na vele beelden en data te hebben gestudeerd.

Sparta dient als springplank voor jonge spelers

Nijkamp is daar in VI trots op. ,,Dat Saito bij Sparta de sterren van de hemel speelt, is hem bovendien niet ontgaan. Daardoor zijn ze in Japan misschien toch gaan getriggerd om de nieuwe Koki bij ons neer te zetten. Verder beginnen wij ook wel een trackrecord te krijgen dat jonge jongens hier een kans krijgen. Dat wij als springplank kunnen dienen. Dat heeft allemaal meegespeeld bij deze deal.”

Naar Japan om hem te vertellen wat wij van plan met hem zijn

Nijkamp laat ook weten dat hij en technisch manager Jesper Gudde pas helemaal op het einde van de deal naar Japan vlogen. ,,Om nog een keer het verhaal van Sparta te vertellen. Wat wij van plan zijn met hem. Waar de club voor staat en waar we naar toe willen. In drie dagen zijn we heen en weer naar Japan gevlogen. Dwars door de tijdsbarriere heen en toen was alles geregeld. We hebben maar geprobeerd om het Nederlandse ritme een beetje aan te houden. Dat is gelukt.”

Voor Mito komen mensen naar het stadion.

Kruijt van VI vraagt ook Rijsdijk naar Mito. Die is laaiend enthousiast en zet hem direct in de basis tegen Fortuna en Go Ahead, ondanks dat Mito niet honderd procent wedstrijdfit is. ,,Dit is gewoon een hele goede speler, dat zie je meteen. Ook mijn moeder ziet dat dit een goede voetballer is. Een speler ook waar mensen voor naar het stadion komen. Waar supporters enthousiast van worden. Ook heel belangrijk. Het gaat natuurlijk om winnen, maar als dat ook kan met mooi voetbal, is dat het allerhoogste goed.”

Abonneer
Abonneren op
32 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties