De tuchtcommissie betaald voetbal heeft Mica Pinto vrijgesproken van ernstig gemeen spel, naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles – Sparta, wegens gebrek aan bewijs.

Een zeer terechte uitspraak. Natuurlijk vloog Pinto er te wild in en had de scheidsrechter moeten fluiten voor een overtreding. Maar als dit soort overtredingen (speler gaat voor de bal met een laag, niet gestrekt been) in Nederland met rood bestraft worden, dan zouden er heel wat meer potjes met rood eindigen en zou Nederland internationaal een watjesfiguur slaan.

Het maakt maar weer duidelijk dat sommige (A)VAR´s totaal ongeschikt zijn voor het (A)VAR-vak en sommige scheidsrechters niet bestand zijn tegen het beoordelen van situaties op basis van beelden, terwijl een bijna vol stadion stadion meekijkt.

Wie de wedstrijd gevolgd heeft via ESPN heeft de commentator uitgebreid schande horen spreken van deze volgens hem ontzettend zware overtreding. Direct overplaatsen naar korfbal, deze nitwit.

Al met al best balen, want met 11 man had er misschien nog wel een puntje ingezeten. Al moeten we eerlijk zijn. Ook met 11 tegen 11 kwam Sparta niet best voor de dag in Deventer.

Dat Sparta en Pinto niet akkoord gingen met het schikkingsvoorstel van 3 wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk bleek dus een goede zet. Het is al de tweede keer dat Pinto wordt vrijgesproken na het krijgen van een (onterechte) rode kaart. De linksback is er tegen Fortuna gewoon weer bij.

De technische uitleg die de tuchtcommissie geeft is overigens dat voor een veroordeling twee bewijsmiddelen nodig heeft. Naar het oordeel van de tuchtcommissie is het ten laste gelegde ernstig gemeen spel gebaseerd op VAR beelden die niet of niet voldoende door andere bewijsmiddelen, worden ondersteund. Het ten laste gelegde, ernstig gemeen spel, is volgens de tuchtcommissie dan ook niet bewezen. Sparta heeft er een goed advocaatje op gezet blijkbaar.

Abonneer
Abonneren op
37 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties