Affiche Ajax - Sparta

Sparta heeft met 2-1 verloren van Ajax. Geen onverwacht verlies, maar na afloop knaagt het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Ajax liet, ondanks 70 procent balbezit, zelden zien waarom ze koploper zijn. Wel waren de Amsterdammers over de hele wedstrijd bekeken beter dan Sparta. De Amsterdamse winst is moeilijk onterecht te noemen, maar met een beetje geluk had Sparta één of zelfs drie punten kunnen pakken.

Sparta had de juiste tactiek gekozen en speelde defensief. Dat deden ze goed. De Spartaanse verdedigers, met Van Mullem en Vriends voorop, stonden hun mannetje en in de omschakeling wist Sparta gevaar te creëren. Het Spartaanse doelpunt (poeier De Kamps) was prachtig en gaf de Spartaanse achterban bij rust de hoop dat er een verrassing in de lucht kon hangen.

De tweede helft speelde Ajax met iets meer geestdrift dan in de eerste helft, terwijl Sparta net wat minder scherp was dan in de solide eerste helft. Niet zonder geluk kwam Ajax op voorsprong. Bij de 1-1 ging doelman Okoye niet vrijuit en de 2-1 viel uit een onnodige strafschop. Eenmaal op achterstand was Sparta niet meer bij machte om het weer spannend te maken, ook omdat de ingevallen Lennart Thy nog steeds zijn mojo kwijt lijkt te zijn.

We mogen trots zijn op de prestatie van de Spartanen, al heeft dat niet tot punten mogen leiden. Fortuna Sittard oogstte uit bij Utrecht wel een bonuspunt en wipt daardoor over Sparta heen. Toch mag Sparta met rechte rug de week van de waarheid tegemoet treden. Zaterdag de absolute zespuntenkraker in Sittard en de dinsdag daarna de zesminutenkraker bij Vitesse. Als Sparta het Ajax moeilijk kan maken, liggen er in Limburg en Arnhem volop mogelijkheden. Voorwaarts, Spartanen!

Lees hieronder het liveblog dat ITWM tijdens de wedstrijd Ajax – Sparta bijhield.

Goedenavond, Spartanen. Uw ITWM’er van dienst heeft het uitvak in de nok van de Amsterdamse evenementenhal Arena links laten liggen. Met de beeldbuis ingeschakeld op ESPN, de laptop op schoot, de kont op de driezitsbank en de voeten op de poef houdt hij de Spartanen in den lande op de hoogte van de prestaties van onze helden. Te beginnen met de opstelling:

Een lekker optimistische 6-3-1-variant. Als Mario Engels de middellijn over mag. Zo niet, dan doen we 6-4-0. Laat Henkie maar schuiven. ESPN vindt de opstelling van Sparta 5-3-2. Het glas kan maar half vol zijn.

Beide teams zijn het veld opgekomen met een shirt met de tekst ‘Sterkte Louis’. Een mooi hart onder de riem voor Louis van Gaal. Van Gaal, icoon bij Sparta en bij Ajax, leidt aan prostaatkanker. De bondscoach is aanwezig in het stadion.

6e minuut: Verschueren zet prima door en verovert de bal diep op Amsterdamse helft. Uiteindelijk leidt dat tot een grote kans van Engels. Helaas scoort de nimmer scorende spits ook nu niet. Positief is dat Sparta al meerdere keren op de helft van Ajax is geweest.

13e minuut: Okoye redt op zijn kenmerkende katachtige manier op een hard schot van Berghuis. Het eerste serieuze gevaar van Ajax. Haller krijgt kort daarna ook een flinke kans, maar scoort niet. Sparta parkeert de bus.

31e minuut. Tagliafico heeft au en wordt vervangen door Taylor. Sparta heeft de organisatie behoorlijk op orde en de 0-0 staat nog steeds op het scorebord.

0-1 Sparta!!!!!

33e minuut: De Kamps pegelt de bal van buiten de zestien snoeihard in de winkelhaak. Onana is kansloos. Wat een weelde. Als we Ajax maar niet wakker hebben gemaakt…

44e minuut: Een van richting veranderd schot van Verschueren gaat net naast. Uit de corner schiet Abels ook naast. Het balbezit is voor Ajax, maar Sparta is alert wanneer dat moet.

Ondertussen op de andere zenders. In Utrecht hebben FC Utrecht en Fortuna Sittard 1-1 gelijk gespeeld. De toekomstige club van Henk Fraser bewijst zijn huidige geen goede dienst. een bonuspunt voor de Limburgers. Bij Heel Holland Bakt maken de bakkers koekjes met chocola.

Rust: Sparta leidt met 0-1. Sparta staat verdedigend goed. Ajax creëert weinig, zelfs minder dan Sparta. En wat een lekker doelpunt van De Kamps was dat. Even een kruidentheetje om de spanning wat te laten zakken. Daarna wordt het weer billen knijpen.

Vito van Crooij is vlak voor rust geblesseerd geraakt en is in de rust vervangen door Sven Mijnans.

1-1

49e minuut. Tadic breekt door en legt af op Klaassen. Zijn schot is houdbaar, maar Okoye tast mis. Daar zag onze keeper er niet goed uit.

50e minuut. Ajax wil doorpakken en zet een nieuwe aanval op. De Kamps grijpt in en pakt geel.

60e minuut: Ajax krijgt een vrije trap op de rand van de zestien. Tadic schiet de bal in de muur. Auassar beschermt zijn gezicht en krijgt daarbij de bal op zijn arm. Van Boekel vindt het een strafschop. De VAR ook. Dubieus, al had Auassar zijn arm beter laag kunnen houden. De aanvoerder krijgt geel voor de handsbal.

2-1 Ajax

61e minuut: Tadic schiet de strafschop in de ene hoek, Okoye gaat naar de andere. Spijtige ontwikkeling.

63e minuut: Fraser brengt Beugelsdijk en Thy voor Verschueren en Auassar. We gaan Ajax bij de keel grijpen!

65e minuut: Okoye pareert een van richting veranderd schot. Ajax speelt een versnelling hoger. Sparta heeft het zichtbaar zwaar. Engels heeft geel gepakt.

71e minuut: Haller scoort. De verslaggever van ESPN jubelt, maar de grensrechter heeft gevlagd. De VAR bevestigt de grens. Geen doelpunt.

75e minuut: uit de 104e hoekschop van Ajax lijkt Klaassen binnen te koppen, maar Dirk Abels weet de bal op de paal te werken. Okoye vloog onder de bal door en speelt zeker niet zijn gelukkigste wedstrijd.

76e minuut: Henk Fraser brengt Dalmau en Namli voor De Kamps en Engels. We gaan voor een slotoffensief. Ajax wisselt even later ook. Haller eruit, Rubberen Brobbey erin.

87e minuut: Tom Beugelsdijk is naar het front gestuurd om als extra spits te dienen. Op hoop van zegen!

En afgelopen. Sparta verliest met 2-1 van Ajax. De punten blijven in Amsterdam. Sparta heeft goed van zich afgebeten, maar tot resultaat heeft dat niet geleid. Wel kan Sparta vertrouwen putten uit de prestaties tegen Ajax en vertrouwen hebben we nodig tegen Fortuna Sittard en Vitesse. Sparta kan met opgeheven hoofd terug naar Rotterdam.