Volle tribunes bij Sparta, Foto ITWM

“tot nu toe is van geen enkel eredivisieduel gebleken dat het een bewezen brandhaard was van corona­besmettingen

Een opmerkelijk interview met onze Algemeen Directeur. Manfred Laros vindt dat het stadion van Sparta bij thuiswedstrijden weer zo snel mogelijk vol moet stromen. Daarbij stelt hij dat de kans om in de open lucht besmet te raken met het coronavirus nihil is. Hij baseert zich op de know how van deskundigen. Welke deskundigen dit zijn wordt in het artikel niet vermeld. Een opmerkelijke uitspraak, zeker nu de besmettingen in hoog tempo oplopen, en er mogelijk eerder maatregelen zullen komen om grote massa’s mensen te voorkomen.

Laros vindt in het interview met AD’s Sparta watcher Dennis van Bergen dat Sparta vooral zelf de broek op zou moeten houden, maar dat dit alleen kan met volle stadions. Dat zou veilig geregeld kunnen worden, aldus Laros.

Terugkomende op de veiligheid een quote van de Sparta-baas:

Zoals er na die veelbesproken demonstratie op de Dam niemand van de circa 10.000 aanwezigen besmet raakte, is tot nu toe van geen enkel eredivisieduel gebleken dat het een bewezen brandhaard was van corona­besmettingen. Dat schept, denken wij, ruimte om op tribunes snel en verantwoord meer mensen toe te laten. En dat aantal daarna, als blijkt dat iedereen zich houdt aan voorschriften als niet-staan en niet-zingen, te maximaliseren.’’

Vraag daar bij is, klopt het hier wat gesteld is. Niet dat wij van ITWM het juiste antwoord hebben, maar ten tijden van de demonstratie waar Laros op doelt kwamen we net uit de lock-down. Is dit dan vergelijkbaar met de situatie zoals die nu is? Was het aantal besmettelijke mensen toen hoger/lager? We weten het niet, expertise laten we graag over aan de experts.

Wat wel uit het interview blijkt is dat Laros de Sparta belangen behartigt en dat normale bezoek aan thuiswedstrijden een belangrijke pijler is waar Sparta op draait en moet overleven.

Als zoals Laros stelt, dat de stadions als de sodemieter vol moeten, dan is het wellicht een mogelijkheid om zo snel als mogelijk, zich aan te melden bij de proef van voormalig Sparta clubarts Casper van Eijk die bij feyenoord een proef houdt om te kijken of er overdraagbaarheid is tijdens grote publieksevenementen zoals betaald voetbalwedstrijden. Het zou meer data voor het onderzoek genereren doordat het type aanhang van beide clubs behoorlijk verschilt.

Wil je het interview van Dennis van Bergen lezen. Dan kan je als abonnee van een groot aantal landelijke dagbladen dit op TOPICS lezen

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties