Sparta had bijna een hele tweede helft om de gelijkmaker te maken. Onze club hield vooral veel spelers achter de bal. Balletjes breed en achteruit speelden Groningen in de kaart. De loon van de Spartaanse angst was 0 punten. Sparta – Groningen eindigde in 1-2z In de eerste helft kreeg Sparta het moeilijk na het geblesseerd uitvallen van Auassar en ongelukkig wisselen van Fraser. Rayhi miste bij 0-0 een pingel en ook Rigo viel geblesseerd uit. Een klote middag.

Henk & Henk en het vertrouwen in Piroe

Naar buiten toe doet Henk van Stee alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat hij niet in januari nog een extra spits heeft gehaald. Op openlijke zelfkritiek is Van Stee nog niet te betrappen geweest, maar toen hij zondag naar Sparta – Groningen keek zal hij toch bij zichzelf gedacht hebben: ‘Henk, dit heb je niet goed gedaan’.

Sparta had voorafgaand aan het duel met Groningen slechts één blessure. Een 21-jarige spits kon niet meedoen. Dat mag toch geen probleem zijn? Bij Sparta wel. De selectie voorin is niet in balans. Paniek. Henk Fraser heeft eigenlijk maar één vervanger voor hem en dat is Piroe. Van Sgtee heeft vertrouwen in Piroe, maar de PSV-huurling presteert dusdanig ondermaats dat Fraser dat vertrouwen niet deelt. Uit pure armoede werd Rayhi maar geposteerd als tweede spits. Rayhi kan op linkshalf, linksbuiten en ‘op 10’ uit de voeten, maar is geen spits. Dat zagen we al in Enschede, dat zagen we nu in Groningen en dat zegt hij zelf ook. Maar Fraser moet toch wat.

Onbegrijpelijke wissel van Fraser pakt slecht uit

Ondanks de gemankeerde voorhoede begon Sparta goed aan de wedstrijd. Onze club deelde wat speldenprikjes uit en was de betere ploeg op het veld. Helaas raakte Auassar al snel geblesseerd. Hij probeerde het nog even, maar moest er in de 12e minuut af. Piroe had kunnen invallen. Met hem in de spits en Rayhi op links had iedereen weer op zijn eigen plek gestaan. Maar het vertrouwen van Fraser in Piroe is dusdanig laag, dat hij hem niet eens liet warmlopen toen Auassar gebleseerd raakt.

Duarte zou dan de logische vervanger zijn geweest, maar helaas, Fraser maakt een onbegrijpelijke keuze die slecht uitpakte. Hij zette Abels op rechtsback, schoof Fortes door naar het middenveld en Harroui kwam op linksback te spelen. Het team werd dus door elkaar gehusseld en vanaf dat moment ging het helemaal mis.

Abels liet zien dat hij terecht gepasseerd was, wat viel hij slecht in. Fortes is een prima rechtsback, maar als middenvelder lijkt het op eredivisieniveau tekort te komen. Hij kwam in ieder geval niet uit de spreekwoordelijke verf. Harrroui is op links geen schim van de speler die hij op rechts is.

Waar Sparta normaal op rechts diepgang heeft met Harroui en op links met Rayhi, was er nu niets. Het team hing als los zand aan elkaar. Had onze trainer een black-out? Is de wissel te verklaren door Fraser zijn drang naar verdedigende controle? Het is gissen, maar door de wissel kantelde de wedstrijd kantelde volledig in het nadeel van Sparta.

Chaos

Waar Sparta dus sterker begon dan Groningen, werd Groningen sterker na de ongelukkige wissel. Toch kreeg Sparta een geweldige kans op 1-0 nadat scheidsrechter Sander van der Eijk onze club wel erg gemakkelijk een penalty gaf. Rayhi wist het buitenkansje helaas niet te verzilveren. Enkele minuten later scoorde Groningen de 0-1. Harush ging vol voor de voorzet, terwijl Asora koos voor het doel. Het balletje vloog tergend traag tegen de netten. Onze doelman zag er niet sterk uit bij deze actie. Sparta gaf achterin te veel ruimte weg en Groningen maakte er dankbaar gebruik van. Het was wachten op de 0-2 en die viel in de 32e minuut.

Sparta kon de rest van de eerste helft geen vuist meer maken en in de blessuretijd knalden Vriends en Rigo, die beiden als één van de weinige Spartanen een voldoende haalden, met de koppen tegen elkaar. Rigo moest het veld op een brancard verlaten. Vriends kon met een tulband om doorspelen.

Uitstekend begin tweede helft

Fraser had de boel in de rust weer omgegooid. Harroui stond op rechts, Fortes centraal in het midden en Laros Duarte op links (later zouden Duarte en Fortes weer wisselen). Dat Harroui weer op rechts stond pakte goed uit. Met hem als grote aanjager begon Sparta zowaar furieus aan de tweede helft. Er was dreiging naar voren en ieder poging tot een aanval werd al luid ondersteund door het publiek. Toen Rayhi mocht aanleggen voor zijn tweede penalty van de middag -na opnieuw een wel heel makkelijk gegeven strafschop, ditmaal na op overtreding op Harroui- hield het stadion de adem in. Maar Rayhi schoot de pingel onberispelijk binnen.

Sparta toont geen lef meer

Er waren nog 41 minuten reguliere minuten + blessuretijd had Sparta om de 2-2 te maken. Het publiek had er opeens weer zin en vertrouwen in, maar de stormloop van Sparta ging snel liggen. De ploeg van Fraser hinkte niet eens op 2 gedachten. Op onbegrijpelijke wijze zakte Sparta in. Groningen heeft een stug elftal, krijgt weinig doelpunten tegen en deed er op Het Kasteel -zoals zo vaak- alles ook om het spel te vertragen. Dat mag. We hadden gehoopt dat daar een stormend Sparta tegenover zou zijn. Helaas. De tactiek van Fraser bleef behoudend, met veel mensen achter de bal. Het speelde Groningen in de kaart. Balletjes breed en terug naar Harush waren tot grote ergernis van het publiek schering en inslag.

Van de al heel de wedstrijd dramatische voetballende Mattheij mag je voetballend misschien niet meer verwachten, maar het was toch ook wel pijnlijk om te zien dat Fortes iedere bal breed en achteruit speelt. Smeets droeg de aanvoerdersband. Blijkbaar vindt hij dat hij met die band om heel veel moet wijzen, maar waar is de Smeets van de eerste seizoenshelft met strijd en diepte in zijn spel? Smeets kwam overal te laat en verloor de meeste duels. Is hij na zijn blessure eigenlijk wel al helemaal fit? Het lijkt er niet op.

Sparta bleef hangen en de arme Rayhi en Joosten stonden voorin op een eiland. Harroui op rechts en Faye op links kwamen nog een paar keer redelijk door al leverde het geen direct gevaar op. Het was niettemin opvallend dat juist Faye in de 75e minuut gewisseld werd voor de opnieuw totaal onzichtbare Piroe.

In de laatste minuten werd Mattheij nog naar voren gestuurd, maar Sparta creëerde niets, totdat Joosten diep in blessuretijd opeens een kopkans kreeg. Helaas kon Joosten kon de bal niet de juiste richting meegeven. Sparta verloor van Groningen. En als je in eigen huis, na het maken van de aansluitingstreffer, niet vol voor de gelijkmaken wilt gaan, maar behoudend blijft spelen, dan heb je ook geen recht op een overwinning.

RKC-thuis en Emmen-uit

Als Sparta van Groningen had gewonnen, dan hadden we 9e gestaan. Maar als telt niet. Feiten tellen wel. Feit is dat Sparta uit de eerste 5 wedstrijden van 2020 Sparta slechts 4 punten heeft gehaald en dat terwijl het programma toch niet bijzonder zwaar was. Het resultaat is te zien op de ranglijst. We gaan ongetwijfeld niet rechtstreeks degraderen, maar het gat naar plek 16 is nog maar 5 punten. Met RKC-uit en Emmen-thuis liggen er op papier twee ideale mogelijkheden om het gat naar plek 16 te vergroten. Of Sparta tegen RKC kan beschikken over Ache, Auassar en Rigo is nog onzeker. Niettemin: koop je kaartje via www.spartakaartje.nl en ga meer naar Waalwijk. De Spartaanse ploeg kan alle steun in deze periode gebruiken!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties