Sparta heeft met 2-1 verloren van FC Twente. Heel even werd het na een 2-0 achterstand nog spannend in de 87e minuut door een doelpunt van Clement. Maar meer dan een eretreffer zat er niet in. Dat de score niet hoger uitviel, was te danken aan onze keeper.

Het duel FC Twente – Sparta begon zonder onze sterspeler Joshua Kitolano. Geblesseerd. Ook Bart Vriends niet in de basis. Geblesseerd. Het belette Sparta niet om goed, zo niet uitmuntend, aan deze wedstrijd te beginnen. In de eerste vier minuten hadden we circa 98 procent balbezit. Zelfs inclusief een moeilijke combinatie tussen Bakari en Lauritsen. Pas in de vijfde minuut kreeg FC Twente de bal. Direct werden de Tukkers gevaarlijk.

Rijsdijk bijkans euforisch: steekt duimpje omhoog

Mike Eerdhuijzen moest een corner toestaan. Hij werkte bijna de bal in eigen doel. De eerste corner voor Sparta leverde nog geen kans op. De tweede, kort erna versierd door Verschueren, wel. Saito gaf voor. Eerdhuijzen kopte over. Sparta groeide in deze beginfase in de wedstrijd en was potdomme gewoon beter dan die Tukkers. Ging het vanavond gebeuren? Je een soort van definitief veilig spelen uit tegen FC Twente? Bakari slingerde een bal voor, aanvoerder De Guzman kwam net tekort om er tegenaan te lopen. Beter geschreven: om binnen te lopen. Jeroen Rijsdijk werd er langs de kant bijkans euforisch van: hij trakteerde Bakari met een duimpje omhoog.

Bijna heeft Vlap de mooiste assist ooit

Die opsteker voor Bakari werd niet lang daarna de grond ingeboord door de heer Michel Vlap, een voetballer in het rode shirt. Hij kreeg alle ruimte (werd niet gedekt door onze rechtsback) om voor te geven en bij de tweede paal kwam de heer Daan Rots, eveneens spelend in een rood shirt, voor Van der Kust en kopte de bal tegendraads in de verre hoek tegen de touwen. 1-0. Onverdiend, toen nog. Bakari was het kwijt. Kreeg van Vlap met buitenkantje voet nog een bal door de benen. Bijna werd dat de mooiste assist ever, gelukkig voor ons werd de inzet van de doorlopende back bij FC Twente, Smal, gekeerd door Eerdhuijzen.

Sadilek stuurt bal richting bovenhoek. Daar zweeft Olij al

Sparta was het kwijt. Helemaal, zo leek. En we zaten nog niet eens bij de 30e minuut. Stopte de wedstrijd voor Sparta bij de 20e minuut. Zo leek het wel. In de rest van de eerste helft was het Twente dat de klok sloeg. Proper met een schuiver. Brenet die met een rare schijnbeweging doorliep en afvuurde. En dan Sadilek die dacht te gaan scoren met een fraaie uithaal richting bovenhoek. Daar zweefde Olij al. Twee handen naar de bal. Uitgerekt. Elke vezel gespannen. Raken die bal. Al is het maar een klein beetje. De richting en snelheid eruit halen. Plats. Het lukt. De bal klettert tegen de paal. Weg van het net. Even later. Brenet kan van dichtbij koppen. Richting de grond. Bal stuit op, richting net. De arm van Olij. In een reflex. Lichaam naar de grond, bal op de lat. En weer weg van het net. Wat een reddingen. Olij hoort echt in Oranje. Rust.

Brym voor Mito is een goede wissel van technische staf

Analist bij ESPN Kees Kwakman had in de rust terechte kritiek op Mito bij de goal. Die jaagde als een jeugdspeler, in alle onbevangenheid, links voorin door op tegenstanders en liet zijn kant, links, helemaal open. Daardoor kwamen de spelers achter hem in ondertal. Kwam Bakari tekort om de voorzet eruit te halen. Mito moest ook veel verdedigend werk opknappen ten opzichte van de opstomende Smal. Dat is niet zijn kracht. De wissel Brym voor Mito na rust, was een goede keuze van de technische staf. Terwijl de eindstand van FC Cadiz – Atletico Madrid (2-0!) binnendruppelde, zagen we vader Maurice Steijn op de tribune zitten. Voor zoontje Sem. Het schijnt dat Maurice voorafgaand nog de kleedkamer van Sparta is uitgezet. Even niet welkom voor deze wedstrijd. Materiaalman Ben Wessels zou hem met een zwabber de toegang hebben ontzegd. Nu even niet, ook al zijn we bij Sparta vrienden van hem. Concentreren op de wedstrijd.

De geile gleuven uit Glanerbrug

Want in de tweede helft gaat FC Twente onverminderd door met domineren van deze wedstrijd. In een 3-2 situatie stormen de Tukkers in de 61e minuut op het doel af. Vlap langs Olij. Tuimelt. Penalty? Tuurlijk niet, Olij hield keurig in. Goed thuisfluiter, die vent uit Borculo. Dan in de 64e minuut de grootste kans voor Sparta tot dan toe. Lauritsen geeft de bal niet direct af aan Saito en zo wordt de kans verprutst. Frustratie. Clement krijgt geel na een vergrijp op Regeer. Steijn moet wisselen voor Boadu en de toeschouwers in de Grolsch Veste hebben geen moment het idee dat het mis gaat. Aan de spandoeken die ophangen is te zien dat de regio goed vertegenwoordigd is. Neede, Wierden, Goor, De Lutte, Enter, Borne, Winterswijk, Vriezenveen, Markelo, Riessen. Iedereen een doekje. We ontwaren tijdens het hemeltergende kansloze spel van Sparta mooie vrouwen op de tribune. Dat mogen we een dag na Internationale Vrouwendag toch wel zeggen. Vrouwen in de categorie: milf. Waar ze vandaan komen valt niet op hun bevallige lijven te lezen. We vermoeden dat het de geile gleuven uit Glanerbrug zijn. De volgende thuiswedstrijd verwachten we derhalve een spandoekje met Glanerbrug. Enfin.

Geen grote uitslag, maar ook geen punten. Daarom: winnen van Ajax

Er is plots iets met de goed spelende Mike Eerdhuijzen aan de hand. Velthuis is nog niet klaar voor een wissel, dus nog even blijven staan. Gedesoriënteerd. Uit positie. Moet je net zien. Centraal achterin ligt het open. Olij moet wel komen, en daar is invaller Boadu die je dit soort kansen niet moet geven: 2-0. Met nog 13 minuten te spelen: wedstrijd definitief voorbij. Toch hoop. Metinho loopt goed door centraal in de midden. Verplaatst de bal naar de zijkant, bal komt voor. Lauritsen weet er een soort van kaats van te maken met de inlopende Clement die van ver hard in de hoek schiet. Nog drie minuten. Bakari eruit voor Rosario. Aandringen. Je weet maar nooit of je hier nog een punt kunt jatten. Olij wil mee naar voren. Terwijl we nog ‘genoeg’ blessuretijd hebben. Hij wordt door onze bank teruggefloten. Alles of niets spelen wordt niets spelen. Zo eindigen we deze wedstrijd kansloos. Geen grote uitslag, maar ook geen punten. De opdracht voor volgende week is dus eigenlijk gewoon winnen van Ajax. Hopelijk is dan Kitolano er weer bij en steekt Mito in betere vorm, is Lauritsen scherper. En gaan de backs nu eens korter dekken.