Vrijwel zeker start bij aanvang van het seizoen 2020/201 een landelijke ‘Onder 21-competitie’. Henk van Stee zegt dat Sparta daaraan mee wil gaan doen en dat Jong Sparta dan uit de voetbalpiramide stapt.

De meeste clubs gaan meedoen

“Wij gaan meedoen met die Onder 21-competitie”, meldt Van Stee aan het Algemeen Dagblad. “Die wedstrijden moeten gewoon op zaterdagmiddag gespeeld worden. Met de televisie en de publiciteit eromheen zullen de meeste clubs straks meedoen.”

De kans is groot de meeste jonge elftallen die spelen op amateurniveau over zullen stappen naar de landelijke Onder 21-competitie. Grote winnaar van de nieuwe landelijke competitie zijn daarmee de amateurclubs, die de jonge elftallen liever kwijt dan rijk zijn.

Voor de eerste divisie zou er weleens weinig kunnen veranderen. De verwachting is dat in ieder geval Ajax en PSV en wellicht ook AZ en Utrecht in de eerste divisie blijven spelen, waarbij Ajax, PSV en AZ erover denken om in twee competities (de eerste divisie en ‘Onder 21’) uit zouden willen komen.


Hogere handelingssnelheid, oefenpotjes voor het fysiek

Van Stee verwacht dat in deze competitie de handelingssnelheid hoger liggen. Daarnaast zal Sparta –net als dit seizoen- extra wedstrijden doordeweeks blijven organiseren, tegen bijvoorbeeld tweede elftallen uit Duitsland. Jonge spelers krijgen daardoor meer fysieke weerstand en in die oefenptojes kunnen ook spelers van Sparta 1, die bijvoorbeeld terugkomen van een blessure, wat wedstrijdritme op doen.


Volgens van Stee moet de lat in de opleiding hoger

Sparta zal uit de voetbalpiramide stappen, al moet het formeel nog intern besproken worden binnen het Sparta bestuur, maar 2 elftallen van ‘Onder 21’ is financieel niet haalbaar en bovendien wil Van Stee niet nog meer spelers, zo legt hij uit:

“Uiteindelijk gaat het om kwaliteit. We hebben al zoveel kwantiteit rondlopen. Het gaat om rendement. Wij stoppen veel geld in de opleiding, dan mag je daar veel van verwachten. Dat is geen kritiek, maar dat betekent dat de lat hoger moet.”

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties