Interview met Ronald Lengkeek

0
1018

Ronald, ten eerste dank u wel. Het is een eer. Kunt u mij vertellen wat u tegenwoordig doet?

Ik werk al meer dan 41 jaar bij de gemeente Rotterdam als teamleider bij ‘Rotterdam inclusief’.

Het is een vervelende tijd door het virus, wat doet u tegen de verveling?

Ik zit voorlopig inderdaad thuis, mag niet op het werk verschijnen. Gelukkig hebben wij thuis twee honden die een paar keer per dag naar buiten moeten.Dus veel wandelen en als het weer het toelaat veel fietsen en contact houden met mijn personeel.

Komt u nog vaak op het Kasteel? Voor wedstrijden of andere activiteiten?

Als het kan ga ik samen met mijn zoon naar alle thuiswedstrijden, ik zit altijd op de Dennis Neville tribune. En vorige maand is er een fantastisch shirt van mij op de markt gebracht in drie kleuren te verkrijgen in de Sparta shop, vond ik geweldig en een enorme eer.

U stroomde vanuit de jeugd door naar het Sparta 1? Kunt u zich nog herinneren hoe dat ging?

Ik ben vanaf mijn vijfde jaar lid van Sparta geworden en alle jeugdelftallen doorlopen. Alleen bij de A jeugd heb ik maar een jaar gezeten,en heb ik eerder de overstap gemaakt naar het betaalde voetbal, wat ik fantastisch vond.

Hoe en wanneer maakte u uw eerste doelpunt?

Als ik mij het goed herinnert was dat 3 November 1979 uit bij MVV met een kopbal in de 51e minuut. We wonnen de wedstrijd met 1-3.

U was een gewaardeerde spits in een mooie tijd. Europees voetbal en klasseringen in de subtop. Wat was voor u het mooiste seizoen?

Ik moet eerlijk zeggen dat elk seizoen dat ik gespeeld heb dat met veel plezier gedaan heb. Maar om toch wat te benoemen: de wedstrijden om de Europa Cup zijn mij bij gebleven en waren fantastisch.

En wat is uw mooiste herinnering aan Sparta?

Dat is een vervolg op de eerdere vraag, ondanks dat we twee keer in De Kuip speelden waren dat de wedstrijden tegen HSV Hamburg en Borussia Mönchengladbach. En wat mij altijd bij is gebleven is de saamhorigheid en de warme mensen met wie ik gewerkt heb.(nu nog met Lydia (van het kantoor) en Henk van Stee ).

Waarschijnlijk een lastige vraag omdat u met zoveel goede voetballers speelde: maar met welke voetballer had u de fijnste connectie? En waarom?

Ik heb inderdaad met heel wat goede voetballers gespeeld: van der Gijp,van Gaal,Blind,Advocaat enz. maar het meest had ik met: Aad Andriessen, Robin Schmidt,Henk van Stee en John Schuurhuizen, en waarom ja, we waren een hechte groep en gingen voor elkaar door het vuur.

U speelde voor geen enkele andere club dan Sparta. Dat is in deze tijd uniek. Hoe was dat toen? Nooit interesse geweest van andere clubs en/of nieuwsgierig naar een andere omgeving?

Er is wel eens interesse geweest vanuit België maar dat was voor een paar duizend gulden meer op jaarbasis, en daar had ik dan geen zin in. Vergeet niet in die tijd was je semi-prof: in de ochtend werken ( op het stadhuis ) en in de middag trainen. Om voor die paar centen mijn baan op te zeggen ging dan voor mij te ver, en zo als ik al eerder zij bij Sparta had ik het naar mijn zin.

In uw Sparta periode heeft u volgens mij 7 trainers voorbij zien komen. Wie was u favoriet en waarom?

Ik heb inderdaad veel goede trainers gehad, van allemaal wel wat geleerd zoals onder andere Barry Hughes,Theo Vonk en Rob Baan. Maar waar ik echt een fantastische band mee had was Bert Jacobs. Hij kon je zo goed motiveren voor een wedstrijd. Op de trainingen door de weeks goed uitleggen wat je goed of fout deed zoals ook inde wedstrijd van het afgelopen weekend.

U stopte op relatief jonge leeftijd met voetballen, hoe kwam dat?

Ik had een versleten heupkom op mijn 28e vlak voordat het Bosman arrest er door kwam( dus het grote geld ),daarom was ik blij dat ik mijn baan niet had opgezegd om toen naar België te gaan.

Als u terug kijkt naar uw tijd, zal u dan dingen anders doen? Waarom wel of niet?

Nee hoor, ik heb met Sparta de hele wereld gezien van China tot midden Amerika. Zulke ervaringen pakt niemand mij meer af.

Sparta naar voren voor nog vele jaren, de groeten aan allen Spartanen, en hopen dat we in de eredivisie blijve, en allemaal sterkte met het Corona virus. Tot snel op de Dennis Neville tribune!

Ronald, onwijs bedankt voor de tijd en moeite. Alle gezondheid en tot zo snel mogelijk op de tribune.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties