Pim Doesburg Sparta keeper aller tijden en grootheid

Pim Doesburg, één van de grootste clubiconen van Sparta, is niet meer. De voormalige keeper van Sparta is op 77-jarige leeftijd van ons heengegaan. Dat zal veel Spartanen droevig stemmen. Hij speelde voor Sparta maar liefst 471 competitie wedstrijden. Dat gebeurde in de periodes tussen 1962 en 1967 en tussen 1970 en 1980. Daartussen en daarna kwam de legende uit voor PSV. De doelman speelde ook nog eens 8 interlands. Bij het WK in 1978 en het EK in 1980 behoorde Doesburg tot de selectie van Oranje.

Pim Doesburg was een keeper die briljant in zijn soort was. Een “vliegende keep”, zenuwachtige trekjes gecombineerd met uitzonderlijk talent kenmerkte de Rotterdammer. Hij behoorde jarenlang tot de top van het Nederlandse voetbal en was samen met Jan van Beveren het beste wat Nederland in die tijd te bieden had als het om keepers ging.

Hij had ook een groot hart voor het jeugdvoetbal. Welke vijftiger van u heef vroeger geen penalty’s tegen hem mogen inschieten tijdens het befaamde “Bollenboffen-toernooi.” Altijd bloedserieus en scheldend als er dan toch een penalty van een 11-jarige in ging!

Naast zijn actieve carriere als voetballer heeft Pim Doesburg jarenlang een sportzaak gehad in het Oude Noorden aan de Noordmolenstraat. Als keepertrainer kwam hij jammer genoeg niet meer naar Spangen, maar koos om aan de slag te gaan op Zuid. Daar trainde hij zeer succesvol een andere voormalig Spartaanse keeper: Ed de Goey.

Uiteindelijk keerde Pim Doesburg na zijn trainers-carrière terug op het Kasteel waar zijn hart lag. In 1988 was deze liefde al door de club bekrachtigd door hem lid van verdienste te maken.

De redactie van ITWM wenst de familie Doesburg en alle betrokkenen heel veel sterkte in deze zware periode toe.

Abonneer
Abonneren op
47 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties