Vanavond staat de wedstrijd Sparta – AZ op het programma. We beginnen, met dank aan de betaalzender ESPN die de wedstrijden graag over het hele weekend verspreid, pas om 21:00 uur. Niet leuk voor de jongste Spartaantjes natuurlijk, maar het betekent ook dat onze Spangenaren in het hoekvak wat luidruchtiger zijn dan normaal. Want zaterdagavond betekent een gepast biertje op zijn tijd, en dat betekent vaak dat de stemming er goed in zit bij zo’n laat aanvangstijdstip. En dat zal hard nodig zijn deze steun: AZ is natuurlijk niet bepaald een laagvlieger die je zomaar even op zij zal zetten. In alle linies hebben zij de betere spelers dan dat wij hebben en wisten ze vorige week niet op een eenvoudige manier van Ajax te winnen?

Zorgen maken om AZ?

Moeten we ons dan echt zorgen maken om AZ? Bij een goede aanpak van de Alkmaarders ook weer niet te veel. Het spel tegen Ajax was echt niet heel veel beter dan dat wat NEC tegen ons liet zien. We moeten wel superscherp zijn. En voor de mannen van Jeroen Rijsdijk betekent dat ze vooral dat in de aanvangsfase van de wedstrijd 100% focus hebben, willen we niet opnieuw al weer snel achter de feiten aanlopen.

Scheringa nog steeds een held

De ploeg uit Alkmaar doet het al jaren goed. De woekeraar uit Wognum heeft de provincieclub goed achter gelaten. Weliswaar ten koste van vele duizenden slachtoffers die de meest vreselijke hypotheken aanschaften, maar ach je…voor AZ-supporters is Dirk Scheringa nog steeds een held! Een mooi stadion, dat weliswaar niet altijd zo solide is gebleken, een heerlijke selectie en met regelmaat prijzen zoals het spelen van Europees voetbal. Wij mogen er alleen maar van dromen en hopen dat Manfred Laros in 2063 eindelijk een keer kan mededelen dat de uitbreiding van ons stadion een feit is.

Zaakjes waren op orde

AZ supporters pruimden na wat nederlaagjes op rij de trainer van de club niet meer en het voormalig hoofd opleidingen van Sparta, Pascal Jansen, kon zijn biezen pakken. Daarnaast verlaat de zeer succesvolle Algemeen directeur Robert Eenhoorn aan het einde van dit seizoen AZ. Dit zou wel eens de opmaat kunnen worden van een rommelige periode in het Alkmaarse voorspellen wij zo. En dat terwijl ze de zaakjes prima op orde hadden in een stad die natuurlijk weinig voorstelt als je deze wegzet tegen de echte grote steden van het land.

Maar goed: terug naar de match van vanavond: Sparta heeft wel wat te vrezen. Pavlidis, de Wit, Clasie en Belic. Stuk voor stuk maken deze “Alkmaarders” doelpunten. En dan hebben we het nog niet gehad over de speler die bij Sparta vandaan kwam: Sven Mijnans. Hij zal er zeker eentje in de netten willen trappen. We zijn dus gewaarschuwd.

Doelstelling vs supporterswensen

Daar tegen over moeten we ons dus wapenen en het doen met de spelers die we hebben. Het ziet er naar uit dat de opstelling van Sparta er niet heel anders uit zal zien dan vorige week. Wel zal de Guzman weer terugkeren op het middenveld na de wedstrijd schorsing die hij had opgelopen. Ons wapen is sowieso het middenveld en de aanval. Alleen maar tegenhouden zal het niet moeten gaan worden. Dat probeerden we eerder zonder enig succes in de kuip op Zuid. Nee, wil Sparta een kans maken dan zal het keihard moeten werken en 200% focus moeten geven. Het zal de instelling moeten hebben zoals we die tegen FC Twente zagen toen we met 10 man kwamen te staan. En als we alles goed doen, dan kunnen we mogelijk de drie punten gaan bijschrijven die ons in de race houdt voor de play-offs voor plaatsing in de Conference Leuague. Mochten we opnieuw de punten laten liggen, dan lijkt Sparta gedoemd om een in een kleurloos jaargang eredivisie terecht te zijn gekomen. Weliswaar wel volgens alle doelstelling, maar zeker tegen alle supporterswensen in.

Vermoedelijke opstelling Sparta

Olij, van der Kust, Eerdhuijzen, Vriends, Bakari, de Guzman, Verschueren, Kitalano, Mito, Lauritsen, Saïto.

Applaus in de 58e minuut

Afgelopen week plaatsten wij het trieste bericht dat Peter van Beek ons is ontgaan. Deze loyale Spartaan had zitting in de Stichting Sparta 1888 en was een bekend gezicht tijdens de vele thuis- en uitwedstrijden die hij bezocht. Om hem te eren zal er in de 58e minuut van de wedstrijd een groot applaus vanaf de tribunes voor hem klinken! Doe vooral mee en ondersteun hiermee zijn naasten.

Leiding

De aangestelde scheidsrechter is: Jochem Kamphuis. Het schijnt dat Kamphuis Sparta vaak fluit. Maar de Groninger doet dat dit seizoen voor het eerst. Hij krijgt hulp. Van Roy de Nas en Franca Overtoom. Hij en zij, zo blij, aan de zijkant met een vlag aan een stok. Rennen en opsteken, dat is hun taak. Uiteraard met de ogen goed geopend. Heerschap Jannick van der Laan is vierde official. Vanuit Zeist bekijkt Edwin van de Graaf de wedstrijd als VAR. AVAR is Marco Ribbink. Hopelijk heeft de Zeister-afvaardiging er zin in. Say cheese.

Abonneer
Abonneren op
166 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties