Dinsdagavond organiseerde de supportersvereniging een forumavond in het supportershome waarbij Algemeen Directeur Manfred Laros en Technische baas Gerard Nijkamp uit de doeken deden hoe het er eind 2022 voor staat met onze club. Vandaag het laatste deel van het verslag van deze avond.

Nieuw station en plannen rondom het stadion

Sparta was verrast toen afgelopen weken duidelijk werd dat de gemeente Rotterdam op de middellange termijn een nieuw lightrail-station wil realiseren aan de rand van Spangen. Dat er ook nieuwbouw rondom het stadion in de planning staat is al langer bekend. Zo zijn er plannen om aan de Horvathweg nieuwbouw te plegen, waarbij het plein voor het Sparta-stadion een integraal onderdeel zou moeten worden van deze nieuwbouw en het te realiseren station. Sparta wil hier vooral een belangrijke stakeholder in zijn. Een en ander kan namelijk zowel voor- als nadelen hebben. Het is belangrijk dat Sparta bij de gemeente aan tafel zit om de club- en stadionbelangen er goed doorheen te loodsen.

Bizarre Energierekening

Sparta heeft torenhoge energierekeningen. Men lijkt een variabel contract te hebben en werd afgelopen maand belast voor maar liefst € 43.000 aan kosten voor energie. Mocht Sparta het stadion gefaseerd willen uitbreiden, en dat aan de onderkant (lees: tribunes in gracht) willen doen, dan is de constructie gelukkig solide genoegd om de daken van de tribunes te verlengen en daar bovenop zonnepanelen te leggen. Of er zitplaatsen aan de onderkant bijkomen, is nog maar de vraag: de horeca-uitgiftepunten en de in- en uitloop zijn ook zaken die bereikbaar moeten blijven. Zo makkelijk is het dus allemaal niet. Wat wel vast staat is dat Sparta verder zal moeten verduurzamen om de energiekosten naar beneden te krijgen. Want een rekening van meer dan een half miljoen per jaar, daar kan je een aardige speler van betalen.
Gelukkig dat Sparta meldde dat het alle corona-steun inmiddels heeft terug betaald en dat daar geen lijken meer vanuit de kast kunnen komen.

Bier tappen en andere ergernissen

Een groot deel van de avond ging over alles wat te maken heeft met de horeca. Sparta hield onlangs een enquête, waar gevraagd werd naar de horeca-beleving in het stadion. Dat de opgeleverde respons niet al te rooskleurig was kwam dinsdagavond ook aan het licht: Diverse klachten, ook van de aanwezigen supporters, waren te horen. Sparta is nog bezig te evalueren, maar een ding is al zeker: limonade gaat straks ook uit kleine bekers geschonken worden. Manfred Laros bleef maar hameren op dat de grote bier een logistiek voordeel zouden moeten geven op de doorloop van de bestellingen, maar werd onderuit gehaald door het feit dat het minder tijd kost om een klein biertje te tappen.
Verder kwam de kwaliteit van de medewerkers onder de aandacht. Sparta moet het veelal doen met ingehuurde medewerkers die de uitzendbureaus in deze krappe tijden amper kunnen leveren. Zie dan maar eens te voldoen aan kwaliteit. Overigens mag je voor de torenhoge prijzen die Sparta rekent natuurlijk wel een bepaalde kwaliteit verwachten. Sparta dient deze problematiek, waar Sparta Events BV verantwoordelijk voor is, dan ook in een rap tempo op te lossen vonden een aantal aanwezige supporters. Dat er nog geen definitieve oplossing is bedacht voor het landelijk verbod op wegwerpbekers dat in 2024 in zal gaan, baart ook de nodige zorgen. Waarschijnlijk gaat Sparta met een inname-depot werken was het gegeven, aldus Laros.

Samenwerking met Ajax zou beter kunnen.

De samenwerking met Ajax heeft er toe geleid dat Sparta minder jeugdspelers heeft zien vertrekken dan in de periode dat er nog niet samengewerkt werd. Tot dusver is men tevreden bij Sparta. Toch lijken de contacten niet helemaal soepel te verlopen. Met name vanuit Ajax lijkt de aandacht voor deze samenwerking, die destijds door Dolf Roks en Marc Overmars in het leven werd geroepen, aan kracht te verliezen. Gerard Nijkamp wil daarom graag de samenwerking verder onder de loep nemen om het Spartaans belang daarin te verstevigen. Als dat uiteindelijk niet met Ajax zou kunnen, staat hij er zakelijk genoeg in om ook andere samenwerkingen ook een kans te geven (bijvoorbeeld met Feyenoord). Dat Nijkamp niet zo sentimenteel is bleek ook uit het feit dat hij oefenwedstrijden tegen Feyenoord en Excelsior geen enkel probleem vindt. Dat daarmee het “speciale karakter” van dergelijke derby’s daar onder zouden moeten lijden, dat moet dan maar zo zijn. Misschien niet leuk om te horen, maar het schept wel duidelijkheid.

Vrouwenvoetbal

Sparta ondersteunt van harte het vrouwenvoetbal dat steeds meer aan populariteit weet te winnen. Het liefst zou Sparta met een vertegenwoordigend elftal willen uitkomen in de eredivisie voor. vrouwen. Dit is vooralsnog geen haalbare kaart voor Sparta. De kosten voor zo’n elftal zijn te hoog en in het lijstje met prioriteiten die gesteld moet worden staat het vrouwenvoetbal niet bovenaan. Wel gaat het hoogste vrouwenelftal van Sparta op het hoofdveld van Nieuw Terbregge spelen, zodra de verbouwing daar gereed is.

Verzelfstandiging en duidelijkheid over verantwoordelijkheden

Sparta wil op de middellange termijn als geheel zelfstandige club opereren. Geen investeerders en commerciële partijen die met het opzetten van vage constructies moeten worden terug betaald. Maar baas in eigen huis. Ook Het Kasteel, dat nu nog in handen is van Hans van Heelsbergen, zal op de langere termijn weer in eigendom moeten komen van de club.
Om meer duidelijkheid te creëren wie verantwoordelijk is voor de zelfstandige club die Sparta heet, is een herstructurering van het bestuur van de club nodig vindt Manfred Laros. De one-tierboard die nu de uitvoering heeft over het wel en wee van de club zal dan verdwijnen of er anders uit gaan zien. Over dit onderwerp is de directie in gesprek met de overige bestuursleden en de stichting 1888.

Supporters worden jonger

Sparta heeft de oudste supporters van Nederland als het gaat om stadionbezoek. Dat is allemaal mooi voor de ouderen onder ons en gezien de vergrijzing hoeft dit niet direct een groot probleem te zijn. Toch zou het fijn zijn dat de jongere supporter zich ook meer aangetrokken voelt door de club. Aanwas van onderen is namelijk voor elke club belangrijk. Hiervoor blijft Sparta zich vooral inzetten op haar social media kanalen. En met succes, want uit een analyse van de persoonsgegevens van de “klanten” van Sparta is gebleken dat de gemiddelde leeftijd op de tribunes met twee jaar is gezakt.
En de oudjes die dachten dat de ze nu echt last krijgen van hun gehoor? Het valt allemaal wel mee. Het zijn die verdraaide beroerde luidsprekers die haperen zodat zelfs de jeugdige Spangenaren bijna niets meekrijgen van Jack Kriek en de Spartamarsch. Laros gaf aan dat er wat snoertjes zijn vastgemaakt zodat de speakers het straks weer doen. Manfred keek nog even op zijn lijstje maar zag nergens prio’s of een offerte voor goede en moderne stadionspeakers staan. Die zijn veel te duur wist hij de bezoekers van de forumavond te melden. We zullen het dus nog even moeten doen met het Polygoon geluid i.p.v. mee te gaan in de moderne tijden waar je als stadionbezoeker tegenwoordig graag een loepzuiver geluid wil horen als onderdeel van je voetbalbeleving.

Strootman terug op Het Kasteel?

Als laatste willen we nog melden dat Sparta, als alle condities daarvoor goed zijn, graag Kevin Strootman zien terugkeren op Het Kasteel. Deze speler, die nog altijd een warm hart voor onze club koestert, wil het liefst zijn carrière bij de club van Rotterdam afsluiten.

Abonneer
Abonneren op
82 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties