Dinsdagavond mochten Sparta supporters die zich hadden opgegeven voor de forumavond horen hoe Gerard Nijkamp en Manfred Laros in de wedstrijd zitten als het gaat om de algemene, financiële en sportieve uitdagingen waar Sparta dagelijks mee te maken heeft. Vandaag deel 1 van deze transparante bijeenkomst

Samen gestelde vragen

De vragen die gespreksleider Anton Slotboom op de forumleden af zou vuren waren met zorgvuldigheid door de supportersvereniging samen gesteld. Niet dat je ergens vooraf je vragen als supporter kon insturen, dat niet. Voorzitter Peter van der Zwan legde uit dat vraagstukken die op de diverse fora en sociale media verschijnen en vragen die in het supportershome gesteld worden, de opmaat waren voor de vraagstelling. Daarnaast zou er ruimte zijn om ook nog vragen “live” te stellen.

De avond was onderverdeeld in een aantal blokken die er in een redelijk rap tempo doorheen gewerkt werden. De bedoeling was om alles binnen twee uur af te ronden, maar daar kwam uiteindelijk nog een kwartiertje bij.

Anna jarig

Maar…., voordat de forumavond begon werd Anna Kunst nog even toegezongen omdat ze jarig was. Uiteraard willen we vanaf de burelen van de ITWM redactie deze hardwerkende vrijwilliger van de supportersvereniging ook bij deze nog even van harte feliciteren. Goed dat er zoveel mensen zijn die in hun vrije tijd ervoor zorgen dat de bar bezet is, de bus naar uitwedstrijden rijdt en ook dat er een forumavond georganiseerd wordt. Hulde!

Nijkamp en Laros veel in gesprek met elkaar

De Algemeen en Technisch Directeur van Sparta spreken heel veel met elkaar werd al snel duidelijk. Ze eten samen bij van der Valk Blijdorp en hebben zes keer per dag een vergadering. Laros en de overige bestuursleden willen graag dat Nijkamp lang bij Sparta blijft en daar voeren de twee ook gesprekken over. Echt iets loslaten over deze zaak dat wilden de heren dan ook weer niet werd snel duidelijk, maar we verwachten wel dat hier op een redelijke termijn iets over naar buiten zal komen. En dat is nodig ook, want later op de avond bleek dat het bestuur van Sparta geen elftal van schaduwbestuurders klaar heeft staan. Dat betekent als een van deze heren zou vertrekken (of weg zou moeten) Sparta op de bonnefooi een vervanger zou moeten aantrekken. Een ongewenste situatie voor bestuurders die in het algemeen de lange termijn moeten bewaken.

Hooligans

Sparta is het hooligan gedoe meer dan zat. Met name die van de clubs die bij ons als gast zijn. Sparta gaat daarom min of meer de supporters van clubs bestraffen die zich op Het Kasteel misdragen. Daarbij horen sancties zoals die onlangs aan de fans van FC Twente zijn opgelegd: minder supporters in het uitvak, verplichte combi’s en geen bierverkoop meer. Supporters die zich wel gedragen worden op Spangen uiteraard van harte verwelkomd.
En als het gaat over supporters bij uitwedstrijden ontkracht Sparta het gerucht dat deze niet meer welkom zouden zijn in stadions. Laros is hier heel stellig over: Uitsupporters horen erbij. Alle directeuren van BVO’s in Nederland die hij spreekt denken er gelukkig ook zo over. Dat lokale driehoeken soms anders denken, daar kan niet heel veel aan gedaan worden, maar Sparta staat er gelukkig prima voor bij burgermeester Aboutaleb.
En dan de paar eigen misdragende hooligans? Die kunnen ook een strengere strafmaat verwachten mochten ze de regels overtreden. Waar voorheen opgelegde straffen van het misdragende individu nog wel eens gedeeld mochten worden door de groep die zich onbewezen schuldig maakte, zal dat niet meer zo snel plaats vinden.

Expected Goals, data, data, data en nog veel meer data

Anton Slotboom sprak in de Sparta Podcast onlangs met Jesper Gudde over allerlei data die gebruikt wordt in de scouting. Gerard Nijkamp, de leidinggevende van Gudde, kwam hier in een minipresentatie nog even op terug. Expected Goals en Away Goals, maar ook kansen. In een Powerpoint presentatie gaf hij toelichting op de data. Conclusie is dat we het boven verwachting doen en dat we ook wel iets lager hadden kunnen staan. Ook maakte Nijkamp een vergelijk met Excelsior, dat die het wat minder goed doen op sportief gebied als je data van die club analyseert. In de rondvraag werd op dat laatste nog even op zijn Rotterdams op terug gekomen. Als we straks in januari de derby tegen Excelsior spelen, dan moet er, wel of geen goede data, gewoon gebuffeld worden, want sinds jaar en dag wordt er verloren tegen die K*T-club. Onze technische zou de gratis tip doorgeven aan Maurice Steijn.

Whizzkids

Om nog even terug te komen op de data: Sparta is dit jaar dus succesvoller omdat er hoog verdedigd wordt, daarnaast kan op basis van de beschikbare data, ook het scoutingsapparaat aan het werk gezet worden. Die haalt dan weer gegevens uit een andere databank, waar spelers met al hun statistieken in staan. Voordat Gerard Nijkamp dus echt iemand gaat bekijken is er dus immens veel data geanalyseerd en wordt er ook nog eens video bekeken. Voorsorteren dus.
Om alle data goed te kunnen analyseren zijn er dus ook andere type medewerkers nodig: data-analisten. Omdat er niet heel veel geld is wordt nu gewerkt met stagiares van de Hogeschool in Rotterdam, maar in de toekomst valt niet uit te sluiten dat dergelijke whizzkids op de loonlijst zullen staan.

Morgen, deel II

Abonneer
Abonneren op
34 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties