In Deventer speelde Sparta een prima eerste helft. Lauritsen scoorde voor de eerste keer in de eredivisie en bracht de stand in de 18e minuut op 0-1. In de tweede helft zakte Sparta weg. Zelfs tegen 10 Adelaren wisten de mannen van Steijn de controle niet terug te pakken. Toch kwam onze club niet in grote problemen, behield Sparta de 0 en namen ‘we’ uiteindelijk ook terecht de 3 oh zo belangrijke punten mee naar Rotterdam. Reden voor een feestje op het uitvak!

Noodzaak

Nog nooit investeerde Sparta zoveel aan transfersommen. De selectie werd flink gerenoveerd. En er is veel optimisme rondom dit seizoen. Ondanks dat onze club slechts één punt had uit drie wedstrijden, was er ook na de seizoenstart optimisme. Een punt in Heerenveen is prima, zeker omdat Sparta in het laatste kwartier vol voor de winst ging. Het verschil tegen AZ was klein en het optreden tegen Ajax was prima. Complimenten, maar slechts één punt. En inmiddels was het dit weekend wel noodzaak om punten te gaan pakken, om bij te blijven op de ranglijst, het optimisme vast te houden en de druk op volgende week, op Volendam-thuis, niet ontzettend te laten oplopen. Dat punten pakken moest dan gebeuren in Deventer. Geen makkie, wat geen enkele uitwedstrijd is voor onze club een makkie. Uiteindelijk kreeg Sparta na afloop van de wedstrijd ditmaal minder complimenten dan vorige week, maar wel drie punten. Het leidde tot tevreden gezichten onder de in Deventer aanwezige Spartanen.

Start voor Go Ahead, totale eerste helft voor Sparta

Het toch wel lekker gevulde uitvak zag op de sfeervolle Adelaarshorst dat Go Ahead goed van start ging. Het leek de eerste 10 minuten even ontzettend lastig te worden, want hoewel de organisatie van Sparta goed stond, kwam onze club in het begin niet tot voetballen. Laten we hier Nick Olij maar eens noemen. De keeper straalt in zo’n fase de nodige rust uit. Net als hij dat ook in de eerste drie wedstrijden van het seizoen al deed. Hij had nog een prima redding al direct in het begin van de wedstrijd, maar raakt ook totaal niet in paniek in een moeilijkere fase. Zijn komst mogen we toch wel een schot in de roos noemen. De Deventer storm ging al snel liggen en na tien minuten nam Sparta het heft in handen. Onze club had het resterende deel van de eerste helft niet alleen meer balbezit, maar ook het betere van het spel.

Lokilo zat ditmaal in de bank, Namli keerde terug in de basis, waar ook Mijnans weer stond. Namli zakte regelmatig en en Mijnans moest achter Lauritsen op duiken. Dat lukte goed in de eerste helft. Eigenlijk was dit de eerste wedstrijd dat Lauritsen niet op een eiland stond. Hij heeft maar bar weinig snelheid, maar functioneerde aardig als aanspeelpunt en bleek redelijk in het meevoetballen. Voor het eerst zagen de supporters iets van de potentie waarvan we hopen dat Lauritsen deze heeft. Sparta begon Go Ahead onder druk te zetten, met een eerste schot van Lauritsen als wapenfeit. Sparta rook het spreekwoordelijke bloed en zette door. Na een wat chaotische aanval kreeg Go Ahead de bal niet weg, schoot Joshua Kitolano van dichtbij tegen Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange aan was Lauritsen in de rebound scherp. Als een echte spits stond hij op de goede plek en schoot hij resoluut binnen. Zijn eerste goal voor Sparta. Lekker voor hem! Lekker voor ons! Hij vierde de goal op heerlijke wijze direct voor het uitvak. Het was een heerlijk moment.

Sparta liet in het resterende deel van de eerste helft zien een betere ploeg te hebben dan Go Ahead. Go Ahead had nog een schot op doel, maar Sparta kwam niet noemenswaardig in de problemen. Steijn liet zijn ploeg vanuit de organisatie voetballen. Vol op jacht naar de 0-2 ging onze club niet, al was Sparta wel de betere ploeg. Maar de 0-1 werd gekoesterd. En terecht, want vandaag telde alleen de punten.

Go Ahead vecht voor een eerste punt

Wij bekijken het geheel uiteraard het liefste vanuit Spartaans perspectief. Maar Go Ahead heeft nog helemaal geen punten. Als Sparta dan op bezoek komt, dan wil je thuis natuurlijk wel winnen. Of minimaal een punt halen. Anders sta je na 4 wedstrijden op 0 punten (wat Go Ahead nu ook staat). Das niet best. Er was iets gebeurd in de kleedkamer, want Go Ahead ging in de tweede helft agressief van start. Opnieuw stond Olij twee keer met uitstekend keepersweg in de weg. Bij Sparta had vooral Auassar het achterin even lastig, maar onze aanvoerder herstelde zich gelukkig snel.

Maar sommige spelers moet je in de rust geen extra doses agressie meenemen en Rashaan Fernandes is zo iemand. Sparta mocht ingooien, maar Fernandes ging een beetje raar doen. Shurandy Sambo wilde ingooien en de bal hebben. Vanuit Spartaans perspectief was het mooi om te zien dat de jonge Sambo op z’n Rotterdams gezegd schijt had aan Fernandes, maar tegelijkertijd zijn hoofd spreekwoordelijk niet verloor. Fernandes deed dat wel. Hij gaf Sambo een kopstoot. Allemaal niet schokkend, maar scheidsrechter Kamphuis kon niet anders dan de rode kaart trekken.

Go Ahead moest met tien man verder, maar gaf niet op. Met 10 tegen 11 deden de Deventenaren verwoede pogingen om tot kansen te komen. Dit lukt niet. Go Ahead bleek daarvoor ook simpelweg te weinig kwaliteit te hebben. Sparta had misschien de wedstrijd voetballend in handen kunnen nemen, maar bleef vanuit een zeer stevige organisatie spelen, loerend op een mogelijkheid om tot 0-2 te komen, maar vooral in de wetenschap dat de 0 houden, een overwinning zou betekenen. Lauritsen kreeg nog 2 aardige kansen, waarvan er eentje wel in had gekomen, maar De Lange stond goed te keepen. Toen in de 78e minuut Abels, Van Mullem en Verschueren erin kwamen voor Sambo, De Guzman en Namli kwam er minder voetbal in de ploeg. Go Ahead maakte van de mogelijkheid gebruik om het welbekende pompen of verzuipen van stal te halen. Sparta ging daar goed mee om. Vooral Auassar en Vriends zijn in dat soort fase op hun best, maar het hele team knokte mee. Zo zagen we Mijnans twee keer de bal zomaar in de diepte knallen, om de angel uit de Go Ahead aanval te halen. Voor de neutrale toeschouwer niet leuk om te zien, maar soms moet dan maar even. Dom balverlies rondom de 16 kan ten slotte zomaar tot de 1-1 leiden, zo zagen we al tegen AZ, toen Namli dit overkwam. Maar het Sparta dat in Deventer speelde was volwassener en vastberaden de punten uit het vuur te slepen. En dat lukte. Hoewel het allemaal niet oogstrelend was, kwam Sparta na de rode kaart van Go Ahead niet meer in de problemen en onze club nam dan ook, zeker niet ten onrechte, de punten mee terug naar Rotterdam.

De neutrale ESPN kijker zal de tweede helft niet genoten hebben. En de Go Ahead supporters zullen vrezen voor dit seizoen. Maar Sparta heeft de eerste driepunter van het seizoen binnen. Dat is waar het om gaat en de vreugde in het uitvak maakte duidelijk dat iedereen zich dat ook besefte. Komend weekend staat Sparta – Volendam op het programma. Een ideale mogelijkheid om het sprokkelen van punten een positief vervolg te geven!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo (78. Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Jonathan de Guzman (78. Jeremy van Mullem), Younes Namli (78. Arno Verschueren), Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Sven Mijnans (90. Mario Engels), Vito van Crooij (68. Jason Lokilo).

Abonneer
Abonneren op
149 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties