Kasteel met tekst

Sparta heeft een bizarre slechte staat van dienst als het gaat om de derby winnen. Zowel thuis als uit is de tegenstander uit Zuid helaas vaak degene die aan het langste einde trekt. Omdat de Rotterdamse derby kan putten uit een enorm aantal confrontaties tussen de twee grootste clubs uit de stad is er toch gelukkig genoeg te schrijven over de edities dat het allemaal wel goed zou komen. In de aanloop naar het 113e eredivisie-treffen tussen West en Zuid een aantal mooie verhalen van weleer welke de Spartaan van nu moed zullen geven.

Het wachten duurt een eeuwigheid

Waar we in het vorige artikel over de succesderby’s ingingen op het lange wachten op een overwinning tegen de Zuiderburen lijkt het nu nog bizarder. Een halve generatie Sparta supporters heeft de club van Rotterdam nog nooit zien winnen. We wachten al meer dan 10 jaar op een overwinning die zowel uit als thuis niet meer bijgeschreven kan worden. We hebben in die 20 derby’s die sinds 1985 ook nog eens amper resultaat geboekt. Er lijkt voor Sparta een vloek op deze wedstrijd te liggen. Hoe vreemd is het dat de derby tegen de topclub uit Zuid telkens verloren gaat terwijlk we tegen de topclubs Ajax en PSV regelmatig wel successen weten te boeken?

Seizoen 1995-’96: alles is anders

Sparta draait een uitstekend seizoen o.l.v. Henk ten Cate. De glimlach is weer terug op het gezicht van veel Spartanen die met gevestigde namen als Alfons Groenendijk, Nico Jalink, Arjan van der Laan en de Zeeuwse tweeling Dennis en Gerard de Nooijer een goed uitgebalanceerd elftal hebben. Het begon dat seizoen nog wat stroef (6-0 verlies in de eerste wedstrijd tegen Willem II), maar inmiddels staat Sparta in de subtop. Het seizoen zou een van de meest besproken seizoenen ooit worden.

Feyenoord draait stroefjes

De club van noeste havenarbeiders draait dit seizoen niet opperbest. Feyenoord moet zoals dat wel vaker het geval is Ajax en PSV boven zich dulden maar is ook ingehaald door Willem II en sc Heerenveen. Bovendien wordt het door Sparta op de hielen gezeten. Arie Haan is net aangesteld en heeft er drie potjes op zitten: 2 gewonnen, en 1 verloren…dat belooft een spannende middag op Spangen

Vol Kasteel

Schreven we in ons vorige stukje nog dat de tribunes slechts voor de helft vol zaten, het verkleinde Sparta stadion zit een stuk sneller vol en is met 13.500 toeschouwers volledig uitverkocht. De Sparta supporters bevolken vooral de ere- en Kasteeltribune, de Feyenoord aanhang staat op de (verkleinde) jongenstribune en op de Schietribune, waar ook nog wat plukjes Spartanen op zitten.

Ruggen rechten en niet opgeven

Sparta heeft het het eerste half uur best moeilijk tegen de club van de Linker Maasoever en komt na ruim een half uur spelen op voorsprong door een doelpunt van de huidige bondscoach Ronald Koeman. Maar de Spartanen rechten de ruggen en geven niet op! 3 minuten later is het de jonge Carlos Fortes die de stand weer gelijk trekt. Toch blijft Feyenoord dominanter en komt terecht op een voorsprong. Net voor rust is het opnieuw aanvoerder Koeman die de 1-2 scoort. Sparta moet opnieuw de ruggen rechten en vooral niet van streek raken door het doelpunt dat op zo’n ongelukkig tijdstip valt houdt Henk Ten Cate zijn mannen voor.

Sparta komt ijzersterk terug

De derby verandert in de tweede helft als Sparta meer druk gaat zetten. Laat dat maar aan mannen als Nico Jalink en Arjan van der Laan over die het voortouw in deze nemen. Er zal en moet resultaat geboekt worden op Spangen: Wie zijn ze dan?
Niemand anders dan de man die na afloop van de thuiswedstrijden als DJ in het supportershome de boel op stelten weet te zetten maakt de verdiende 2-1! Sparta leeft en heeft een enorme drang naar meer!

De held van Rotterdam

En dat meer dat komt. Maikel Renfurm die voor Fons Groenendijk in het veld wordt gebracht gaat die dag in de boeken als de held van Rotterdam. In de 80e minuut laat hij met een wonderschoon doelpunt Oranje doelman en voormalig Spartaan Ed de Goeij kansloos en wordt daarmee matchwinner!

Feest tot in de late uurtjes

Na het laatste fluitsignaal breekt er op het Kasteel volksfeest van ongekende vreugde uit. Het is voor het eerst in een decennium weer gelukt de rivaal te verslaan. Er staan vreugdetranen op de gezichten van veel Sparta-supporters die het uren na de wedstrijd nog steeds niet geloven dat zij de volgende dag de grote broek naar het werk aan kunnen. Na al die jaren kunnen de Spartanen hun collega’s, klasgenoten en familie met de verkeerde clubvoorkeur eens hartelijk uit gaan lachen. Hoe heerlijk is het toch om een derby te winnen. En Dennis de Nooijer, de maker van het tweede doelpunt voor Sparta. Hij draaide samen met zijn broer nog tot in de late uurtjes in het supportershome plaatjes om daarna met de gehele Sparta selectie naar de Baja beach club te togen om aan alle schoonheden aldaar te verkondigen dat zij bij de club van Rotterdam speelden!

Abonneer
Abonneren op
11 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties