sparta podcast

Effe lekker je ergeren aan Van Os

Nog niet zo lang geleden was Ruud van Os niet aanwezig bij de Sparta naar Voren! Podcast van RTV Rijnmond. Een Spartaan bij het supportershome merkte terecht op dat je hem dan toch mist. Als ‘normale’ supporter ben je het vaak niet met hem eens, maar je wilt je eigenlijk ook wel aan hem kunnen ergeren. De schrijver van dit stukje was het hiermee eens. Het moet een beetje schuren, zo’n podcast. Hij werd op zijn wenken bediend. Een podcast kan gaan over de bijna zekerheid van plek 5 of 6. Over de droom van plek 4. Maar een Sparta podcast kan ook gaan over Feyenoord, over het verbieden van uitsupporters, over de mindere kanten van bier en over de noodzaak van een klaphek voor je snufferd. Een anti-Sparta supporter podcast dus – Rijnmond kwam er dichtbij in de buurt. Maar het was toch lekker om te luisteren. Zonder wrijving geen glans.

Koning Steijn

De Sparta Podcast is een aanwinst voor de Sparta supporter, ook al ben je het er niet mee eens. Meningen verschillen. Misschien denkt u er als hooggewaarde ITWM bezoeker anders over. Maar uw schrijver van dienst is somber geworden dankzij Van Os. Hij gaat de stad in. Genieten. Laten we drinken op Koning Steijn en dromen van Europees voetbal.

Bent u straks te vrolijk geworden op deze Koningsteijnsdag? Luister dan de Sparta Podcast van deze week. U komt weer in balans.

Opgewonden genderneutrale genitaliën

In de kop van de Sparta Podcast staat: ‘Sparta kan Feyenoord helpen’. Daarmee wordt bedoeld, dat Sparta tegen PSV moet verliezen. Want blijkbaar wil niemand wil dat Feyenoord een dag later kampioen wordt tegen Excelsior. Zou het niet makkelijker zijn dat als Feyenoord op Woudestein geen kampioen wil worden, Sparta wint en Feyenoord daar verliest? Dat heeft Feyenoord in eigen hand. Alledrie de Rotterdamse clubs tevreden.

Als u dacht dat de podcast verder zou gaan over de ultra-kleine kans dat ‘we’ in dit geweldige seizoen zelfs plek 4 nog kunnen halen, over de geweldige sfeer in de laatste thuiswedstrijd, of over het uitstekende gedrag van de Sparta supporters in Enschede, dan heeft u het mis.

Van Os laat weten: “Het begint allemaal in De Kuip”. Iets over supportersacties of zo. “Dat is niet leuk om te horen”, oreert de journalist met een glimlach die verraadt dat hij zijn zelf bedachte verhaal wel degelijk leuk vindt. “Alles wat in De Kuip verzonnen wordt, wordt in de rest van Nederland nagedaan. Alles. Alles.” Daar valt natuurlijk heel wat op af te dingen. Feestjes met ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’ zijn elders nog niet gespot. Ook staan ons flink wat originele acties van supporters van ADO, MVV, De Graafschap en NAC (en vele andere clubs) op het netvlies gebrand. Maar 5 seconden later blijkt waarom Ruud een dergelijk ‘feitje’ wil creëren. Hij heeft de behoefte om ‘de Sparta supporter’ weer eens – ditmaal met een gek piepstemmetje – belachelijk te maken.

Wij van ITWM spraken afgelopen week heel wat Spartanen, maar geen enkele Spartaan had het over Feyenoord. We spraken alleen maar Spartanen die met een stijve lul, natte poes en opgewonden genderneutrale genitaliën trots zijn over dit geweldige seizoen. De Sparta Podcast van Rijnmond creëert deze week een andere wereld.

Klaphek terug in de kracht?

Ruud van Os predikt wel vaker dat de goeden onder de kwaden moeten leiden. Van Os heeft het ook nu weer over het einde van de uitsupporter. Over het bier verbieden op de tribunes. En nu zelfs over het terugbrengen van een klaphek over de volle breedte van de gracht van de Denis Neville tribune.

Slotboom doet overigens ook een duit in het zakje door de noodzaak van het preventief plaatsen van een mega-net bij het uitvak van Sparta te benadrukken. Dit zodat normale uitsupporters moeten lijden onder de mogelijkheid van één gek die toevallig een biertje gooit.

Het is te hopen dat de Sparta supportersvereniging en Manfred Laros zich hierin niet laten meezuigen. Van Os is op dit vlak net een grammafoonplaat die niet op houdt met draaien. Slotboom is helaas al overstag. Laten we hopen dat niet meer mensen gaan volgen. Waardeer de 99,863 % van de Spartanen gewoon die zich aan de welbekende regels houdt. Wij van ITWM steunen Laros in zijn streven om voor dat kleine percentage een dadergerichte aanpak te hanteren. En we mogen er trots op zijn dat we op Het Kasteel het beste uitvak van Nederland hebben en onze gasten niet als vee behandelen.

Broddelwerk van de KNVB

Uiteraard lopen we tegen PSV het risico dat we allemaal naar huis ‘mogen’ doordat een gek straks een biertje op het veld gooit. Dat stipt Slotboom terecht aan in de podcast. Het is het gevolg van ondoordacht beleid van de KNVB. Broddelwerk. De KNVB zal het goed bedoeld hebben, maar heeft geblunderd door jarenlang van alles te gedogen en na Feyenoord-Ajax in de emotie opeens een lik-op-stuk beleid in te voeren. Dit zonder de consequenties goed te overdenken. Je kan de mentale gesteldheid van een gek vanuit Zeist niet coördineren. Het gevolg is dat veel clubs straks financiële schade hebben, ‘Jan en Mien met de pet’ getroffen kunnen worden bij het bezoeken van hun favoriete club, maar een echte oplossing blijft uit.

De afgelopen twee weken was het klagen over bier helemaal in. Racistische opmerkingen, vuurwerkbommen, geweld buiten het stadion, ‘Joden aan het gas’, het smijten van aanstekers, supporters op een veld die vuurwerk afsteken richting een uitvak en wangedrag door een overdaad aan slikken van drugs zijn bij de heren journalisten weer even uit. En zo gaat het al sinds de jaren ’80. De waan van de dag.

Er zijn al vaker serieuze analyses geschreven van mensen die er echt verstand van hebben over wat wel een positieve bijdrage zou kunnen leveren. Het komt er op neer dat instanties zich er naar elkaar toe moeten verplichten echt samen te werken, betere camera’s, een (digitale) meldingsplicht, het straffen niet bij de KNVB of clubs -maar bij het OM- neerleggen, de wetgeving hiertoe uitrusten en afspraken hierover uitvoeren. Het is eerder te hopen dat daar werk van wordt gemaakt, in plaats van de focus op maatregelen die de ‘normale mens’ gaan treffen.

Veel tekst he?

Afijn, afijn, veel tekst hè? We vragen ons af wie dat allemaal gelezen heeft ;D. De ITWM’er van dienst is vrij van werk, gaat pas om 15:00 uur naar een kroeg en dacht, ‘ik typ me eens het leplazerus’. U heeft het er maar mee te doen beste lezer. We gooien u kapot met letters, niet met bier, en dat is tot op heden nog gewoon toegestaan.

Wij van ITWM blijven fan van de Sparta Podcast. Van Os is een aardige vent. Slotboom ook. Maar we staan bijna 4e man! Goed, we staan 5e. Maar ieder wiskundig wonder zal zeggen dat dat bijna 4e is. Geen tijd om een klaphek voor je snufferd te krijgen. Gedraag je binnen de poorten van Het Kasteel allemaal lekker normaal. Wees trots op dit seizoen. Laten we genieten!

Dat Frank Stout een mooie tijd mag hebben

Tot slot gaat onze favoriete podcast presentator Frank Stout er drie weken tussenuit. Dennis Kranenburg, de journalist die Sparta belachelijk probeerde te maken na Sparta – Feyenoord, is van stal gehaald om de volgende Sparta Podcast te presenteren. De vrouwelijke partner van Stout staat op het punt om een meisje te krijgen. Frank ook. Maar zij heeft het wat zwaarder. Hij is op zijn beurt op 24 mei weer terug. Precies op tijd om de aflevering te maken, waarin Sparta op weg gaat naar plek 4. De Sparta supporter zal niet weten hoe hij het heeft. Het bier zal rijkelijk vloeien. En we gaan speculeren over welke steden op ons voetbalpad gaan komen. Een Spartaan mag dromen. We wensen Frank Stout tot dat moment een mooie tijd en veel gezondheid toe voor zijn partner en het kindje.

De Sparta Podcast

Objectief gezien ging de Podcast ook af en toe wel over Sparta hoor. Luister daarvoor gerust zelf naar een uitstekende, maar bij vlagen ook ergernisopwekkende Sparta naar Voren! Podcast.

Abonneer
Abonneren op
14 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties