Het klinkt als een sprookje uit lang vervlogen tijden. De A1 van Sparta Rotterdam kampioen van Nederland! In 2008 lieten ze alle grote clubs achter zich en werd geschiedenis geschreven. Hoe was dat mogelijk? De Nederlandse opleiders keken hun ogen uit.

Toch past het in het beeld van het jarenlange succes van de jeugdopleiding van Sparta.Insiders noemen Sparta een ‘Talentenfabriek’. In deze documentaire voor het Sportf FilmFestival Rotterdam gaan we op zoek naar het geheim van de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam.

Het was de tijd van Strootman, Viergever, Godee en Duarte. De ploeg van Sparta was onverslaanbaar. Uit won Sparta in het seizoen 2007-2008 met 0-6 van Ajax A1 tegen onder meer Daley Blind en Aldeweireld. Een aantal spelers van dat elftal haalde de top in het betaalde voetbal.

Sommigen van die beroemde A1 spelen nu op het allerhoogste niveau, zoals Kevin Strootman in Frankrijk en Nick Viergever bij PSV. Een aantal spelers van toen is later prof geworden bij iets bescheidener clubs, zoals Lerin Duarte bij Heracles, en Joey Godee (Go Ahead Eagles, Helmond Sport) en Ilias Bel Hassani (Heracles, AZ, PEC Zwolle).

Mitchel van Gastel vormde destijds een middenveld met Strootman en Duarte en dat deel van het elftal leek rijp voor de absolute top. Maar Van Gastel raakte vlak na zijn debuut in Sparta-1 geblesseerd en moest afhaken. Later keerde hij terug bij Sparta als jeugdtrainer.

Van Gastel is de grote roerganger van een reünie van het topteam van toen. We portretteren een aantal van deze spelers, blikken terug op het sprookje van het kampioenschap en kijken wat er daarna met hen is gebeurd. Ook kijken we hoe Sparta tien jaar later nog steeds geroemd wordt om de jeugdopleiding.

Het wordt een inspirerende documentaire met beroemde en minder beroemde oud-Spartanen. Sparta als een Rotterdams bedrijf met een passie voor talent van jongeren. Over rolmodellen en leiderschap. Natuurlijk wordt alles opgenomen in Rotterdam. De moderne stad met haar spectaculaire skyline en architectuur zal dus ook het decor vormen tijdens gesprekken en interviews die op dynamische wijze, varend over de Maas of door de havens, in beeld worden gebracht.

De documentaire ‘Het Sparta Sprookje’ zal in première gaan tijdens het SportFilmFestival Rotterdam in april 2020. Hier is de actie te vinden.

Waarom moet de film er komen?

De A1-spelers organiseren binnenkort een reünie waarin ze terugblikken op dat bijzondere kampioenschap, kijken naar de jeugdspelers van nu en op zoek gaan naar het geheim van de jeugdopleiding van Sparta. Wij denken dat we hier veel Spartanen een enorm plezier mee gaan doen.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner