Chaos op zijn Spartaans

Ziekmelding

Van een betrouwbare bron heeft ITWM vernomen dat Henk van Stee, nadat hij gisteren na overleg met medebestuursleden boos het Sparta stadion verliet, zich ziek heeft gemeld. Dat is slecht nieuws die de impasse in de bestuurscrisis er niet makkelijker op zal maken.

Onverantwoordelijk

Het is te triest voor woorden dat het zover heeft moeten komen. De directeuren van zo’n mooie club die openlijk over elkaar heen buitelen en niet voor de ander onder willen doen. Hun baas, de bestuursvoorzitter Leo Ruijs, die horen we helemaal niet.
Wij vragen ons hardop af hoe dit heeft kunnen gebeuren na een periode van betrekkelijke rust op Spangen? En de vraag die ook rijst: waarom gedragen onze bestuurders zich als een stel onverantwoordelijken en komen ze maar niet tot elkaar om het grote belang te dienen.

Je kan van mening verschillen. Zonder wrijving is er geen glans en dat geldt voor miljoenenbedrijf Sparta Rotterdam net zo goed. De directeuren zouden juist, met hun enorme verschillen elkaar moeten aanvullen. De straatvechter die de boekhouder van zich af bijten leert, en de boekhouder die de straatvechter leert om verantwoord met geld om te gaan.

Een definitieve breuk tussen Henk van Stee en Manfred Laros is schadelijk voor Sparta en brengt juist de lange termijn in gevaar. Enorme afkoopsommen dreigen en daar zit niemand op te wachten.

Laros en van Stee zijn beiden belangrijk voor Sparta

En er zijn meerdere redenen waarom we beide heren moeten behouden:

Manfred Laros heeft er sinds zijn aantreden voor gezorgd dat Sparta een van de meest gezonde BVO’s van Nederland is. Er zijn genoeg supporters die zich weten te herinneren dat Sparta aan een financieel zijde draadje hing en de KNVB de oudste club van Nederland bijna de licentie afnam. Dat nooit meer werd er gezegd. En het gebeurde, veelal door een verantwoordelijk financieel beleid, ook nooit meer. De continuïteit van Sparta werd door Laros, ook in roerige tijden, gewaarborgd. Een zeer grote verdienste waarvoor de man grote waardering zou moeten krijgen. Ook de professionalisering, na het vertrek van Wiljan Vloet, is doorgezet. Door de club ‘op zijn Spartaans’ te profileren en Sparta iets meer gezicht te geven, slimme publieksacties in te zetten, zit het stadion (corona daargelaten) voller dan ooit en zijn de seizoenskaarten niet aan te slepen.

Dan Henk van Stee, de man die zich niet laat aftroeven in onderhandelingen met jakhals figuren als Fledderus. De man die een enorm netwerk heeft in het Nederlandse en buitenlandse Voetbal wist Sparta (samen met de door hem aangestelde Henk Fraser) in 3 seizoenen tijd uit de eerste divisie te halen om uiteindelijk mee te doen om de play-offs om Europees voetbal. Daarnaast zorgde hij door veelal scherp te onderhandelen voor de broodnodige miljoenen waarmee Sparta aan zijn financiële huishouding kon voldoen. Ook is van Stee de man die hardop durft te zeggen dat Sparta keuzes moet maken. En dat zouden we eigenlijk alleen maar als positief moeten ervaren. Succesvolle bedrijven focussen zich nu eenmaal en we mogen blij zijn dat van Stee niet oeverloos om de hete brij blijft heendraaien. Het is alleen maar goed dat er over een jeugdopleiding die onvoldoende rendeert of een commerciële afdeling die te weinig centen binnenhaalt gesproken kan worden. We hebben het hier nu eenmaal over topsport en daar horen topprestaties bij.

Gedraag je en los dit op!

Al met al twee professionals onder leiding van Leo Ruijs, die dit als baas van de ECT, dit akkefietje toch op zou moeten kunnen lossen? Maar alledrie gedragen zich nu als een stel pubers. Over en weer afgeven op elkaar en de man die leiding moet geven zien en horen we niet. Dus een boodschap aan de heren:

“Kom op verman jullie zelf en stel het belang van de club voorop. Steek niet de kop in het zand en ga als kerels met elkaar aan tafel zitten en los dit op. Jullie zijn toch zeker Spartanen? Als jullie er niet uitkomen, dan verliest Sparta in zijn geheel, en dat is toch iets wat we te alle tijden moeten voorkomen? Doe die lijmpoging en zorg voor de broodnodige rust die nodig is om een klimaat te krijgen waarin ons eerste elftal zo optimaal mogelijk kan presteren. Zodat we gezamenlijk aan het einde van dit seizoen vast kunnen stellen dat we nog steeds in de eredivisie spelen.”

Abonneer
Abonneren op
460 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties