Afgelopen zaterdagavond ging ik er, gedwongen door de corona-maatregelen, er eens even lekker voor zitten. Een lekkere Zeeuwse Tripel in handbereik, op gang komende digestie na het verorberen van een snelle maaltijd. Maar een goed gevoel over het echte mannenvoetbal wat we deze avond zouden kunnen gaan meemaken. Sneeuw, Smeets en Beugelsdijk, Nijhuis als scheidsrechter; heerlijk allemaal.

Toch kreeg ik direct het zuur bij het beginsignaal van Nijhuis: Waar was die bal? Lag het aan mijn visuele onvermogen om een bal niet te onderscheiden van de vlockdown op het veld? Moest ik eerdaags dan toch weer een afspraak maken bij de opticien omdat de tand des tijds de ogen nu eenmaal niet lijken te sparen. Of was het heimwee naar nostalgische tijden van weleer toen sneeuw iets was wat elke winter ons parten speelde en waarbij een besneeuwd speelveld ons niet vreemd was en de oranje bal gemeengoed was?

Zouden er vanwege de klimaatverandering geen oranje ballen meer gemaakt worden, dacht ik nog even. Zouden de handen van arbeiders die in lageloonlanden de voetballen produceren aangetast worden door de oranje verf en worden daarom dergelijke ballen niet meer gemaakt?  Zou er dit, zou er dat? Het waren deze en allemaal andere aannames die ontsproten in mijn gedachtegang.

We speelden dus met een witte bal. De spelers wilden dit graag omdat de witte bal iets groter zou zijn dan de oranje bal. Althans dat meldde de verslaggever van ESPN aan ons kijkers, die massaal via sociale media hun beklag deden over de balkeuze. Tijdens de rust meldde Sparta dat de witte en oranje bal even groot waren en dat ESPN onzin raaskalde.

Na de wedstrijd wisten de aanvoerders van de wedstrijd beiden niets van de wens van de spelers te weten en ook Bas Nijhuis scheidsrechter bagatelliseerde de klachten na afloop van het duel.

Iedereen weet dat als je voetbal speelt op een besneeuwd veld er gespeeld dient te worden met een oranje bal. Als je dat niet doet dan krijg je hetzelfde effect als het spelen van ijshockey met een witte puck. Misschien nog wel te behappen als je zelf meedoet aan het spelletje, maar als kijker is het waardeloos.

Na alle interviews en reacties na afloop gezien te hebben kan ik alleen maar meer dan ooit stellen dat het betaalde voetbal in zijn eigen bubbel is vast te komen te zitten. Als je als collectief (spelers, staf, arbitrage en clubs) niet kan bedenken dat de toeschouwers en sponsors, die noodgedwongen thuis zitten, wel eens last zouden kunnen hebben van een witte bal op een veld waar sneeuw op ligt, schort er iets aan de collectieve beleving van de sector. Dat is overigens niet vreemd: Wekelijks zien we bij het betaalde voetbal alles anders gaan dan in de rest van de samenleving: Voetbal-professionals spugen als lama’s, hebben hun haartjes zo strak gekapt alsof elke kapper op de hoek van de straat nog gewoon open is, geven handen en high-fives alsof we nog in 2019 leven, hangen om elkaars nek bij een doelpunt, hebben wensen om tijdens een lockdown op vakantie te gaan naar verre vreemde landen en lijken onvoldoende quarantaine te houden na de afname van een positieve test.

Het zal allemaal prima te verantwoorden zijn in de bubbel van het betaalde voetbal, maar laat ons, de stervelingen die wij supporters en sponsors zijn, af en toe nog genieten van het spelletje waarvoor we betaald hebben en op dit moment zo weinig voor terug krijgen als het gaat om beleving.

Het gaat ver om te zeggen dat tijdens Sparta – PSV de middelvinger getoond werd aan de supporter. De sensationele wedstrijd maakte veel goed (de uitslag daargelaten). Ook dat de fout werd ingezien en de tweede helft alsnog de oranje bal uit de kast gehaald werd zegt iets over dat men ingrijpt na een fout. Maar de intentie om te beginnen met een witte bal en dat na afloop van de wedstrijd niemand verantwoordelijkheid durfde te nemen voor deze fout zegt ook wat. Eveneens dat niemand zijn excuses maakt. De bubbel van de eigengereide in zichzelf gekeerde voetbalwereld regeert. Een wrange constatering in deze barre tijden.

Jaap uit Rotterdam

4.9 9 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
71 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
Gladiator
1 maand geleden

Typisch Nederlands dit.

De wereld staat in brand…. er is van alles om je druk over te maken…..
Nee… wij ergeren ons want de bal bij een spelletje voetbal is niet te zien.
Nou… ik als ik Jaap was zou toch ffe langs de opticien gaan.
Zag de prachtige 1-0 van Bryan Smeets ouderwets in de winkelhaak slaan.
Vind het allemaal maar geneuzel van verwende consumenten die op hun achterste benen staan wanneer hun pakketje van Bol.com een paar dagen later wordt bezorgd.
Maar langs de andere kant volgzaam als schapen de raarste maatregelen laat welgevallen zonder 1 wanklank.
Naar elkaar wijzen zoals Jaap nu doet… daar zijn we ook goed in.
‘Hij gaat/mag wel naar de kapper en ik mag niet’
Dat werk.

Mensen staan aan de afgrond….hiero op Sicilië zijn hele gezinnen brodeloos ten gevolge van de draconische maatregelen en dat zal in Nederland niet anders zijn.
Maar wij maken ons druk want we kunnen de bal zo slecht zien op een wit veld.
Jammer Jaap…. ik vind je een fijne gozer….maar hier denk ik duidelijk anders dan jij.
Wel een prima column natuurlijk.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Over prima columns gesproken, die van jou worden node gemist.
Naar de eerstvolgende kijk ik altijd uit, maar nu met dubbel verwachtingspatroon.

D
Gladiator
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

In mijn schrijfsels blijf ik ver van politieke actualiteit.
Het is hier een voetbalsite en daarover zou het vooral moeten het gaan.
Althans in mijn beleving.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Die gaan voortaan niet meer over Sparta, maar over alle ellende in de wereld en Sicilie in het bijzonder.

Adje
Spangenaar
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Beetje flauw, Semper. Hoe graag ik je teksten ook lees, dit gaat nergens over. Natuurlijk geldt dat ook voor Jaap’s column, maar wees eerlijk. Als we het belang of de impact van alle items hier gaan relateren aan het echte wereldnieuws, dan kan ITWM deze site net zo goed meteen sluiten. Wees blij dat er nog ergens iets te lezen valt dat niets te maken heeft met Corona, Trump/Biden, of de val van Rutte III.

Laatste wijziging 1 maand geleden door Adje
D
Gladiator
Je reactie op  Adje
1 maand geleden

Niets te maken heeft met Corona Ad?
Deze column is doordesemd met het corona verhaal?
Vind ik verder prima hoor.
Zoals je terecht opmerkt het gaat nergens over.
Dat vind ik ook.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Vreemde reactie.
2 maanden terug stond de wereld toch ook al in brand?

En dan schrijf jij toch ook een “bericht vanaf Sicilië”, waarin je je beklag doet over het inbrengen van een 5e verdediger, waarmee we notabene voor het eerst sinds vele jaren de winst behaalden in Waalwijk?

Dat je je daar druk om maakte, terwijl de wereld in brand stond…

D
Gladiator
Je reactie op  Hans E
1 maand geleden

Ja maar dat wel voetbal gerelateerd.
En wat zijn we hier met z’n allen?

D
Wolf
Gladiator
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Ik wil het toch wel voor Jaap opnemen, het is hier een supporterssite en Jaap zijn verhaal past naadloos binnen dat kader.

Het is een beetje flauw omdat te gaan opblazen en vervolgens af te zetten tegen allerlei wereldse probleem zaken. Hoe vaak heeft Semper zelf zijn verhaal niet omkleed met zaken die er verder weinig toe doen, maar waar de meesten toch blij van werden.

Liever had ik dan hier een verhaal uit het Siciliaanse leven van Semper gelezen.

Neem mij niet kwalijk maar ik vind dat dit toch wel gezegd moeten (kunnen) worden.

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Wijst u ook?

D
Gladiator
Je reactie op  Nico
1 maand geleden

Nee.. ik reageer.

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Flauw zeg

D
Gladiator
Je reactie op  Nico
1 maand geleden

Hoezo flauw?
Als je een punt wil maken ten opzichte van mij?
Prima.
Ik luister.

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Stop maar, hier heb ik totaal geen zin in, zonde van mijn tijd.

D
Gladiator
Je reactie op  Nico
1 maand geleden

Zwak.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Ik ben het geheel eens met je opmerking “het wijzen naar anderen “ ik zou dit zelf niet doen echter, onze premier vindt dat dit moet want we moeten elkaar beschermen. Ik kan dan ook weer begrijpen dat dit geschreven wordt in de hele wereld is een gebrek aan eten maar, ik vraag mij af of mensen op Sicilië ook gestraft worden wanneer ons lieve moedertje de boodschappen voor haar kind koopt.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Jan
1 maand geleden

Hahaha, wat denk je zelf?
Of dat daar überhaupt sprake kan zijn van een toeslagenaffaire (die er overigens wel was, maar een aantal onschuldigen de dupe van werd).
de Siliciaanse Asscher had allang een paardenkop in zijn bed gevonden.

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
1 maand geleden

Leuke colum.

Benieuwd naar het echte verhaal!
Eerste helft witte bal, tweede helft oranje bal, aanvoerders die na afloop van niets weten, Nijhuis die zwijgt (cq aan wie niets wordt gevraagd).

Servaas Smit
Spartaantje
Je reactie op  thevoicevanzelzate
1 maand geleden

Die blauw – oranje bal moest toch gewoon van Nieuw Terbregge gehaald worden, die was op het Kasteel niet beschikbaar……

D
King P88gba
Gladiator
1 maand geleden

Ik snap je punt Jaap. Aan de andere kant. Ik vond het met die oranje bal niet veel makkelijker kijken. Bovendien vind ik het ook wel weer ok dat als beide elftallen met een witte bal willen spelen dat belangrijker is dan het zicht van de tv kijker.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  King P88gba
1 maand geleden

Iets over 1 miljoen tv kijkers… lol

D
ATX
Spangenaar
1 maand geleden

De scheidsrechter is toch verantwoordelijk voor dit soort zaken?

D
Fan
Spangenaar
Je reactie op  ATX
1 maand geleden

Tuurlijk, maar die is heilig verklaard bij Veronica Inside

Sparta47
1 maand geleden

met een witte bal

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Sparta47
1 maand geleden

Ik heb wel eens met een blauwe bal gespeeld,
maar dat is geen pretje, kan ik je verzekeren.

D
PKHVH
Spangenaar
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Heel pijnlijk. 😂

Sparta47
1 maand geleden

gezien in turkije speelde een club in wit tenue

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Sparta47
1 maand geleden

Die zag je toch juist niet…?

Sparta47
1 maand geleden

blij alleen maar een tondeuze nodig te hebben voor mijn coupe

D
Wolf
Gladiator
1 maand geleden

Een mooi verslag en een juiste kritische analyse.

Ik denk dat Nijhuis hier toch wel degene is waar de beslissing over de bal wordt genomen, uiteraard in samenspraak met de aanvoerders, maar die wisten beiden “van niets”.

Vreemd, heel vreemd!

D
SpartaJordy
Gladiator
1 maand geleden

Denk dat de heren spelers niets anders hadden gewild dan dat de tribunes vol zaten tegen Feyenoord en PSV. Dan hadden het andere wedstrijden geworden. Dus ze denken echt wel aan de supporters. Niemand wil in een leeg stadion spelen.

Wie zegt dat de spelers niet aan de bel hebben getrokken mbt de bal? Keuze die een scheidsrechter maakt/aangeeft aan KNVB en ESPN.

Juichen en high-fives geven lijkt mij geen probleem. Ze zijn negatief getest, hangen bij elkaar in de nek bij corners en duels en dan kan een doelpunt vieren opeens niet meer. Laten we aub niet hypocriet doen.

Ze geven natuurlijk met de kort geschoren koppies wel een verkeerd signaal en voorbeeld. En is onacceptabel naar de gewone burger toe.

D
ton
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Eens met bijna alles, behalve veronderstelde besmettingsroute via kappers…..waar is dat bewijs dan?

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  ton
1 maand geleden

Nee hoor ton. Ik vind het niet netjes naar de ons toe. De gewone burger die voetbal kijkt. Ik heb het niet over besmettingsgevaar van de kapper op speler. Die is blijkbaar minimaal want spelers laten zich al maanden knippen zonder gevolgen.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Dus iedereen die zich nu laat testen en een negatieve uitslag heeft, hoeft zich niet meer aan alle regels te houden?
En dat continue gespuug, handjes geven en elkaar om de hals vallen dat is noodzakelijk?
Vreemd allemaal.

D
ton
Je reactie op  Hans E
1 maand geleden

Zullen we dan ook maar op 1.5 gaan dekken zoals Wouter Burger plecht te doen? Wat een gezwets!

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Hans E
1 maand geleden

Exact Hans.
Wij die besmet waren, mogen weer alles!
Ik wacht op het eerste restaurant dat de deuren opent voor ex-Corona-patiënten.
Heb je het nog niet gehad, dan hoor je bij de nieuwe melaatsen.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Moet je wel alle varianten hebben gehad.

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  ATX
1 maand geleden

Doe mij de Mexicaanse maar.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Tegenwoordig Belgisch…

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Hans E
1 maand geleden

Je slaat nogal door.

Er is vanuit de overheid voor gekozen om het profvoetbal onder voorwaarden door te laten gaan. Spelers worden meerdere keren getest alvorens ze het veld op mogen. Je accepteert wel zwetende en hijgende mannen die over en elkaar hangen maar een high-five kan niet.
Kom op man, zeer vreemd allemaal.

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Wellicht kapper aan huis / kasteel ? Met haar voor je ogen lastig voetballen……

D
Fonzy
Spangenaar
Je reactie op  Allez OM
1 maand geleden

Kan je nagaan dat ze dus vroeger heel goed konden voetballen met dat lange haar.

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Allez OM
1 maand geleden

Wat overigens wel een interessante vraag is.

Want je mag op bezoek of bezoek laten komen. Wat als je een kapper laat komen? Of wat als een vriend kapper is? Wat is de regelgeving? Grijs gebied?

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Nee, is 100% duidelijk.
Kapper mag op bezoek komen, maar mag niet knippen.
En moet regels aanhouden, 1,5 meter enz.

spartaan1996
Spartaantje
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Je bezoek moet nog steeds de 1,5 afstand houden toch. Als dit inderdaad zo is dan is knippen lastig voor elkaar te krijgen

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  spartaan1996
1 maand geleden

Ohja tuurlijk. Logisch ook, gewoon de 1,5 meter regel. Maandag he;)

Laatste wijziging 1 maand geleden door SpartaJordy
D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Hahaha, dat was mij ook opgevallen.
zo goed als al die keuvelrubrieken op TV maar door blijven gaan.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Dus die escortdame kan ik afbellen?

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Als je oranje ballen hebt dan mag het.

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Ligt eraan of ze voetballer is.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Ze schaatst en zit al een poosje in een COVID-vrije bubbel…

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Dikker
1 maand geleden

Ik zeg korte bocht er boven op.

D
rotterdam[west]
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Thuis kapper is verboden. Daar staan hoge boetes op. Anders zouden de kappers zaken op afspraak ook kunnen gaan knippen.

Laatste wijziging 1 maand geleden door rotterdam[west]
D
JB
Spangenaar
1 maand geleden

Ik vraag mij af waar de verslaggever van ESPN die onzin vandaan haalt? Voor zo ver ik weet heeft een voetbal een standaardafmeting. Het hele verhaal dat een andere kleur een bal kleiner of groter maakt is nergens op gebaseerd.

D
Dikker
Gladiator
1 maand geleden

Je hebt het over het collectief.
Maar wie gaat er over de ballen?
Nijhuis, ESPN of Sparta?
En waarom was dat veld niet keurig geruimd?

D
Gearry
Spartaantje
1 maand geleden

Om eerlijk te zijn had ik geen problemen met die witte bal, kon em net zo goed volgen als de oranje bal in de tweede helft, maar blijft uiteraard vreemd dat ze de eerste helft met een witte bal speelden. Vooral ook de reden die aangevoerd werd was vreemd en dat dan achteraf de aanvoerders nergens van wisten.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Gearry
1 maand geleden

De oranje bal was glans en leek daarom vaak wit.

D
Vak13
Spartaantje
1 maand geleden

Ik had echt verwacht dat de VAR in zou grijpen. Die kon het toch ook onmogelijk volgen?

eemvanb
Spartaantje
1 maand geleden

Een aantal jaren geleden heeft Bennie Boy ons uit bij Almere met roze wit gestreepte shirts laten spelen.
Nu weer een verkeerde kleur bal terwijl beide aanvoerders daar niet in betrokken waren.
Ik denk dat Ben gewoon kleurenblind is.

D
Ron Essen
Gladiator
Je reactie op  eemvanb
1 maand geleden

Daar kon Ben niets aan doen Eem. De oranje ballen waren door hem keurig opgepompt.

eemvanb
Spartaantje
Je reactie op  Ron Essen
1 maand geleden

Tuurlijk is Ben goud waard.
Bovenstaande was uiteraard niet serieus bedoeld.

D
Sunny
Spartaantje
1 maand geleden

Natuurlijk had meteen met een oranje bal moeten worden gespeeld. Ben Wessels had ze niet voor niets opgepompt. Wie verantwoordelijk is voor het feit dat er met een witte bal werd gespeeld zal wel nooit duidelijk worden; de spelers, de scheidsrechter, ESPN? Feit blijft dat de beide aanvoerders na de wedstrijd van niets wisten.
Misschien had de wedstrijd wel afgelast moeten worden. Spelen op een besneeuwd kunstgrasveld is en blijft een risico. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld dat Sparta het komend seizoen niet op gewoon gras gaat spelen.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Alsof het zo vaak sneeuwt.

Adje
Spangenaar
1 maand geleden

Geweldige bijdrage, Jaap! De heren spelers hadden geen enkele moeite met het volgen van de witte bal. Dit in tegenstelling tot honderdduizenden tv-kijkers, die noodgedwongen thuis zaten en 45 minuten lang de grootste moeite hadden het spel te volgen. Je zou toch denken dat b.v. ook de VAR vanachter zijn tv-scherm een zwaarwegend advies had kunnen uitbrengen aan Bas Nijhuis om van bal te wisselen? Het getuigt van een weinig professionele houding ten opzichte van je (betalende) publiek. Vroeger zeiden we dan: “als je haar maar goed zit”, en gelukkig was dat allemaal dik in orde!

D
HansG
Spangenaar
1 maand geleden

Goed gesproken Jaap.

Laatste wijziging 1 maand geleden door HansG
D
Ronald
Spartaantje
1 maand geleden

Jammer van die oranje bal, met die witte ging het een stuk beter..

D
Dr. Clavan
Gladiator
1 maand geleden

Zeer goed verwoorde ‘gevoelens’ en je leert/hoort hierbij ook nog eens wat, niet alleen vwb de grootte van de bal… maar ook dat er nog zoiets bestaat als een Zeeuwse Tripel…. die ken ik namelijk nog niet! 🙂

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

Er zijn er meerderen.
Ik kan je aanraden om de Bonifacius Tripel eens te proberen.
1 van de weinige echte abdijbieren.

nicopijpers
Spartaantje
1 maand geleden

Bedankt Jaap uit Rotterdam

D
Ouderkerk
Spartaantje
1 maand geleden

Goed verhaal. Vooral die strak gekapte koppies laten zien dat de lockdown weinig voorstelt.

D
De Titanic....
Gladiator
1 maand geleden

Helemaal gelijk Jaap. Dit was wel degelijk (weer) een gestrekte middelvinger naar de supporters die tot TV beelden gedwongen zijn. Gelukkig waren alle spelers inderdaad goed gekapt, dat was wel goed te zien…