Gregg Berhalter zal vrijwel zeker opnieuw een contract ondertekenen bij de Amerikaanse voetbalbond. De Amerikaan, die het team als bondscoach leidde op het WK in Qatar en werd uitgeschakeld door het Oranje van ex-Spartaan Louis van Gaal, zag zijn contract na het eindtoernooi niet verlengd worden, omdat Berhalter in opspraak was gekomen, maar bond en bondscoach bleven met elkaar in gesprek. Berhalter werd volledig vrijgesproken en de weg voor een terugkeer als bondscoach lag open. The Athletic weet nu te melden dat er een nieuwe samenwerking gaat komen tussen Berhalter en de VS. Als dit waar is, zal de interesse van Sparta in Berhalter de gesprekken van Amerika ongetwijfeld in een stroomversnelling hebben gebracht. Nijkamp sprak deze al met Berhalter, maar sprak en spreekt deze week in totaal met nog vier mogelijke kandidaten. Deze week wordt bepaald wie de topfavoriet is en met die trainer zal dan verder gesproken worden, maar niemand lijkt erover te twijfelen dat Rons Jans de nummer 1 voorkeurskandidaat is van Nijkamp. Maar daar zitten wat haken en ogen aan vast. Jans heeft aangegeven vrije tijd te willen. Hoe serieus is dat? En Jans zal bij Sparta flink wat minder verdienen dan bij FC Twente. Is dat acceptabel voor hem?

Percentages

Nijkamp geeft aan dat het een zorgvuldig traject moet zijn, maar er zal Sparta alles aan gelegen zijn om snel een trainer aan zich te binden. De selectie wordt samengesteld in samenspraak tussen Nijkamp en de trainer, maar ook de meeste toekomstige spelers die een serieuze meerwaarde hebben willen weten met wie ze te maken gaan krijgen.

Wie de andere vier kandidaten met wie Sparta spreekt zijn is nog niet uitgelekt. Best opmerkelijk in de wereld die om het lekken van namen bekend staat. Anton Slotboom dropte de naam van Sarina Wiegman. Dat zou natuurlijk een gewaagde keuze zijn, de eerste vrouwelijke hoofdtrainer bij een mannelijke eredivisieclub. Maar wij gokken dat Nijkamp deze gewaagde keuze niet aandurft. En netto zal ze ongeveer de helft van haar salaris in moeten leveren. Ruud van Os zegt dat ze dat 1.000 % zeker zal doen als ze de kans krijgt bij Sparta. En dat is veel. 1.000 %. Das gewoon 10 keer zoveel als 100 %. Heel zeker dus. Maar in de praktijk blijkt geld vaak leidend. Dus misschien 999 % kans? Ach ja, Nijkamp zal haar 1.002 % zeker niet benaderen.

De meest serieuze optie in het hoofden van Nijkamp is 1.037 % zeker Ron Jans. Of Ron Jans wil, is de vraag. Maar hij lijkt voor Nijkamp de nummer 1 kandidaat en dat hij bij de lijst van de eerste 5 namen staat is zeker. Verder is het speculeren – van Jaap Stam via Wim Jonk naar Dick Schreuder, met vele zijwegen. En aan zijwegen vallen simpelweg geen serieuze percentages meer te hangen.

Abonneer
Abonneren op
403 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties