Het was prettig om als uitsupporters weer eens in een stadion te vertoeven. Dat vonden zo’n 300 Spartanen. Maar het genot van de reis ernaar toe, het onder elkaar zijn, het weer en de sfeer proeven, daar bleef het wel bij. Het edele balspel hadden we graag overgeslagen.

Sparta verloor volkomen kansloos in Utrecht. De 4-0 eindstand zegt eigenlijk al genoeg, maar ook het spel was niet om over naar huis te schrijven. Sparta had in de voorbereiding niet veel laten zien en dat werd onverminderd doorgezet. De ellende begon al snel toen de wel zeer matig spelende Heylen een vrije trap weggaf, die in de tweede minuut door Maher prachtige werd binnengeschoten. Het was het begin van veel ellende. Utrecht kreeg kans op kans op kans. Als er een kastje en een muur op het veld hadden gestaan waren de Sparta spelers van de één na de ander gestuurd. Aanvoerder Auassar was typerend voor het hele Spartaanse elftal. Hij kon het allemaal niet belopen. Kreeg geen grip op de tegenstander en geen met grote regelmaat vertwijfeld om zich heen. Mario Engels was ook zo’n speler die het allemaal niet kon bijbenen. Hij was wel de enige Spartaan die in de eerste helft op het Utrechtse doel schoot, maar doelman Paes redde eenvoudig.

Zorgelijk was het om te zien dat de spelers in de eerste helft nauwelijks wisten waar te lopen. Fraser liep zit rot te coachen, zette tijdens de eerste helft wat om en kwam zelfs briefjes die de spelers moesten informeren, maar onze trainert moet uiteraard vooral bij zichzelf te rade gaan hoe het kan dat de spelersgroep zo als een kip zonder kop aan de wedstrijd begon.

Dat het bij rust slechts 1-0 stond was een klein wondertje, met dank aan Utrecht spelers Boussaid en Kerk, die herhaaldelijk het vizier niet op scherp hadden staan.

Auassar en Engels werden gewisseld voor Laros Duarte en Emegha. Duarte en Emegha speelden beduidend beter dat de twee gewisselde basisspelers en het is de vraag of ze zich daarmee richting Heracles in de basis spelen. Opvallend was dat Mijnans in het geheel geen speelminuten kreeg, terwijl hij vorig seizoen toch indruk maakte, hij onlangs zijn contract verlengde en de wedstrijd daar wel om vroeg. Toen Vito van Crooij – die helaas slecht speelde – na 75 minuten iets te laat gewisseld werd, kwam Goudmijn erin, Mijnans balend op de bank achterlatend.

De wissels in de rust deden het elftal goed. In het eerste kwartier na rust leek Sparta zich te herpakken en konden we zelfs even dromen van een gelijkspel. Toen viel echter in de 65e minuut de 2-0 -na slap verdedigen van Heylen, die was nog niet wakker bij het begin van de competitie!- en het was het afgelopen. De mentale weerbaarheid die we vorig seizoen vaak zagen was er in de Domstad niet. Sparta zakte direct na de 2-0 weer ver weg, leek niet meer te kunnen. Utrecht deed er niet bijster veel meer aan en liep toch nog uit naar een terechte 4-0 overwinning, mede door een pingel in blessuretijd.

Voor de statistieken. Gaultier Overman viel in de 86e minuut in en daarmee maakt de jonge Spartaan zijn eredivisiedebuut. De Luxemburgse internationael Jans mocht ook zijn eerste officiële minuten maken voor Sparta door een kwartier voor tijd in te vallen.

Dat Sparta de eerste wedstrijd van een eredivisieseizoen niet weet te winnen is de laatste decennia bijna net zo standaard als dat Sparta niet weet te winnen van FC Utrecht. Verliezen van de FC uit de Domstad kan dan ook gebeuren en is op zichzelf geen ramp. De manier waarop de nederlaag tot stand kwam is wel reden tot zorg. De komende zes wedstrijden (Heracles, Go Ahead, Fortuna, NEC, PEC en Cambuur) zijn namelijk stuk voor stuk potjes waarin Sparta grote kansen heeft om punten te pakken. Dat kan natuurlijk prima, maar dan moet het wel een stuk beter.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto (86. Gaultier Overman), Adil Auassar (46. Laros Duarte), Vito van Crooij (76. Kenzo Goudmijn), Abdou Harroui, Lennart Thy, Bryan Smeets (76. Laurent Jans), Mario Engels (46. Emanuel Emegha)