95/96 vs. 22/23

36
2424

Voorafgaand aan de samenvatting van Emmen – Sparta werd in Studio Sport Eredivisie stilgestaan bij het topseizoen wat Sparta tot nu toe draait. Maurice Steijn staat in de top-3 aller tijden van best presterende trainers, gemeten naar puntenratio. En de laatste keer dat Sparta 46 punten uit 26 wedstrijden had was begin jaren ’70. Het lijkt soms een beetje gewoon te worden, maar we mogen ons best af en toe realiseren dat we een uniek seizoen doormaken. En altijd als Sparta ook maar een klein beetje succes heeft wordt altijd meteen teruggedacht aan het seizoen 1995/1996 onder Henk ten Cate. Dat was zo toen we in de halve finale van de beker stonden (2004, 2017) en ook toen we onder Fraser 8e werden in 2021. Ook dit seizoen mijmert menig Spartaan over 95/96.

In navolging op een eerder artikel (wat meer op het 95/96 seizoen ingaat) legt ITWM de seizoenen eens naast elkaar neer en maakt een vergelijking. Soms feitelijk, soms op basis van gevoel.

Overeenkomsten

Zowel Ten Cate als Steijn werden in het voorgaande seizoen bij hun vorige club ontslagen (Go Ahead en NAC) en stonden voor eerst voor de Sparta-groep (alhoewel Steijn iets eerder begon). Bij Sparta werd Fraser vorig seizoen ontslagen, in 94/95 werd Han Berger ontslagen. Beiden in het voorjaar voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Het huidige Sparta ontsnapte miraculeus aan degradatie en eindigde vorig seizoen met 35 punten op de 14e plaats. Het Sparta van 94/95 kwam dan wel niet in de problemen maar was vooral grijs en saai. Ook een 14e plaats met (omgerekend) 34 punten. Een andere parallel is dat we onze topscorer kwijtraakten. Marco Boogers (11 goals) vertrok in de zomer van 1995 naar West Ham United. Thy (5 goals) vertrok in de zomer van 2022 naar FC Zwolle. Zowel van het huidige Sparta als van het Sparta in 95/96 werd na het matige voorgaande seizoen derhalve niet veel verwacht.

Verschillen

Naast overeenkomsten zijn er uiteraard ook een hoop verschillen. Zo had het elftal van Ten Cate meer toeschouwers verdiend. Gemiddeld vonden nog geen 5.000 toeschouwers de weg naar het Kasteel in 95/96. Tegenwoordig is het Kasteel altijd uitverkocht met ruim 10.000 toeschouwers. Verder blijft (vooralsnog) het seizoen 95/96 meer allure houden. Ten eerste haalden we de finale van de beker. En in de competitie verloren we thuis slechts éénmaal (tegen driemaal dit seizoen). We wonnen tweemaal van PSV, tegen Feyenoord pakten we 4 punten en het oppermachtige Ajax werd op het Kasteel op 3-3 gehouden. Dit seizoen pakten we (tot nu toe) slechts 1 punt tegen de traditionele top-3. Aan de andere kant lijkt het huidige Sparta stabieler. Met 46 uit 26 hebben we inmiddels 5 punten meer als het Sparta van 95/96 (41 uit 26). Het moet raar lopen willen we op het eind van dit seizoen de score uit 95/96 NIET overtreffen. Het Sparta van Ten Cate eindigde op een zesde plek met 53 punten en een doelsaldo van 0. Sparta heeft er nu dus al 46 met een doelsaldo van +14. Toch zal het seizoen 95/96 altijd meer tot de verbeelding blijven spreken. Tenzij we dit seizoen bekronen met een prijs. Het elftal van Ten Cate vergat zich namelijk te belonen, het elftal van Steijn heeft daar nog alle kans toe. De play-offs (die inmiddels toch wel zeker zijn) winnen is dan wel niet echt een prijs, maar daar zullen Europa-verlangende supporters maling aan hebben.

Selectie

Voor de gein leggen we de selecties nog even naast elkaar. ITWM kiest een favoriet, maar dat is uiteraard voer voor discussie.

Basis

Vergelijkbaar met Steijn dit seizoen hield Ten Cate vast aan een consistent basiselftal. Slechts bij blessures en schorsingen zien en zagen we een wijziging.

Metgod vs. Olij
Met al zijn ervaring was Metgod een solide en betrouwbare keeper. Toch wint Olij deze tweestrijd met gemak. De keeper kwam deze zomer over van NAC en inmiddels heeft niemand het meer over Okoye (of Metgod).

Smith vs. Sambo
Smith was een grote onbekende. In de eerste wedstrijd van het seizoen kreeg hij meteen rood. Smith herpakte zich en was een belangrijke waarde in het elftal van Ten Cate. Toch kiezen we in dit geval voor Sambo. De huurling van PSV lijkt net iets meer potentie te hebben.

Veldman vs. Vriends
Alhoewel Vriends inmiddels (reserve)aanvoerder is en reeds aan zijn 7e seizoen bij Sparta bezig is kiezen we in dit geval toch voor Veldman. Niet in de laatste plaats omdat Veldman nog tijdens het seizoen 95/96 opgeroepen voor Oranje.

G. de Nooijer vs. Auassar
Strijder Auassar is een belangrijk pion in het huidige Sparta-elftal. Toch wint Gérard de Nooijer op punten. De idiote rode kaart van Auassar tegen Utrecht kost hem een paar punten. De pass van Gérard op broer Dennis in de halve finale tegen Feyenoord levert Gerard juist punten op.

Van der Meer vs. Pinto
Geen enkele twijfel. Pinto is in alles een betere voetballer dan Van der Meer ooit was.

Groenendijk vs. De Guzman
Allebei ervaren spelers die terug naar Nederland gehaald werden om het elftal van Sparta van ervaring te voorzien. ITWM kiest in dit geval voor Fons Groenendijk. De Guzman was voor zijn blessure de architect op het middenveld, maar heeft inmiddels (na zijn blessure) toch een behoorlijke terugval.

Jalink vs. Kitolano
De positie op het veld is hetzelfde, maar daar houdt de vergelijking wel mee op. Jalink was (net als Groenendijk) 32, Kitolano is nog maar 21. Tevens legt de Noor veel meer energie in de wedstrijd. Niet ten nadele van Jalink, want ook hij was erg belangrijk in het seizoen 95/96, maar ITWM kiest in dit geval toch duidelijk voor Kitolano.

Van der Laan vs. Verschueren.
Allebei achter de spitsen. Allebei slim. We kunnen geen keuze maken. Op basis van statistiek moeten we voor Verschueren kiezen. Maar op basis van gevoel kiezen we voor Van der Laan. Een gelijkspel.

Krijgsman vs. Van Crooij
We herinneren ons Krijgsman van een fantastische goal in de bekerfinale voor 2e elftallen tegen Vitesse-2 (omhaal). Helaas zijn er geen beelden van die finale in de Vliert bewaard gebleven. Ook scoorde Krijgsman een belangrijke goal tegen Helmond in de nacompetitie van 1999. En hij scoorde in de Kuip voor Sparta tegen Ajax (2-0). Wat we echter nog weleens vergeten is dat Krijgsman ook gewoon basisspeler was in 95/96. Toch kunnen we niet om van Crooij heen, al is het alleen maar op basis van zijn ongenaakbare statistieken.

D. de Nooijer vs. Lauritsen
Over ongenaakbare statistieken gesproken. Lauritsen. Wint blijkbaar 150% van zijn kopduels. Toch kiezen we voor Dennis de Nooijer. Gewoon omdat het Dennis de Nooijer is. Dat behoeft geen uitleg.

Fortes vs. Mijnans/Saito
We vegen Mijnans en Saito even op één hoop hier. De positie van Mijnans voor de winterstop is na de winterstop naadloos overgenomen door Saito. De keuze is lastig. Saito doet het nu fantastisch maar heeft ook wel een mindere periode gehad. Net als Mijnans. Fortes was een sierlijke linksbuiten die in het seizoen 95/96 erg belangrijk was. Niemand zal de goal tegen Feyenoord vergeten (bal stijf in de winkelhaak), zeker niet de Kasteel-B bewoners van die tijd. Een gelijkspel.

Wissels

Renfurm vs. Namli
Eigenlijk de vaste invallers van toen en nu. We kiezen hier voor Renfurm, al is het alleen maar vanwege die fantastische 3-2 tegen Feyenoord. Mocht Namli 2 april de bal in de laatste minuut op Renfurmiaanse (of Emnesiaanse) wijze in de kruising knallen heroverwegen we onze keuze.

Dennis de Bruin vs. Eerdhuijzen
Dennis de Bruin was de stand-in van Gérard de Nooijer. Eerdhuijzen die van Auassar. We kiezen voor Eerdhuijzen.

Van der Hoeven vs. Van Mullem
Jeugdig talent op het middenveld. Stand-in voor de ervaren jongens. Van der Hoeven had veel talent en haalde ook Jong Oranje. Op basis daarvan kiezen we Van der Hoeven.

Noorlander vs. Abels
Noorlander was de stand-in van Veldman. Stille kracht Abels is de back-up van Vriends, maar kan ook nog eens als back fungeren. Hoewel Noorlander ooit een zeer belangrijk goal op Woudestein scoorde heeft dat niks met 95/96 te maken. We kiezen voor Abels.

Lofti Amhaouch vs. Meijers.
Speelde of speelt bijna nooit. Van Lofti herinneren we ons ook niet zoveel meer. We kiezen voor Meijers.

Ali el Khattabi vs. Melkseren/Engels
Ali el Khattabi is één van de beste voetballers die we de laatste 25 jaar op het Kasteel hebben gezien. Dat hij zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de geschiedenis van Sparta wisten we in de zomer van ’96 natuurlijk nog niet. Zeker niet toen Heerenveen het jonge talent wegplukte uit Spangen. Toch kiezen we voor Ali. Engels was een populaire speler, maar in het seizoen 95/96 konden we we al zien dat Ali iets speciaals had, ondanks dat hij weinig speeltijd kreeg.

Kooiman vs. Schoonderwaldt
Kooiman. Al is het maar op basis van de halve finale.

Ben u het eens beste lezers? Laat het weten in de reacties!

Abonneer
Abonneren op
36 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties