Gisteren kwam er weer, zoals doorgaans op elke dinsdag, weer een Sparta-podcast uit van RTV Rijnmond. De Sparta-supporters en regionale media-persoonlijkheden Anton Slotboom en Ruud van Os kwamen weer aan het woord.

Belangrijk item in deze uitzending was dat wij Sparta-supporters een beetje in slaap zijn gesust door de doorgaans goede resultaten van onze club en ons niet al te druk lijken te maken. Ook dat we niet naar het stadion kunnen heeft daarmee te maken en

En als we Sparta-supporters vergelijken met die van Feyenoord dan zijn er ook grote verschillen: in het algemeen staan we minder snel op onze achterpoten als er minder belangrijke zaken spelen. We leggen ons sneller neer bij besluiten die het bestuur voor ons neemt en gaan minder snel in protest als die van Zuid. Daarnaast, wordt in de podcast gesteld, doet Sparta te weinig om ons wakker te houden

Wat vind jij? Er zijn natuurlijk volop voorbeelden te bedenken waar we ons wel druk om maken. In de podcast komt de discussie over kunstgras en de jeugdopleiding voorbij, en daar is het algemeen wel veel aandacht voor. Maar, en daar moeten we eerlijk in zijn, als ITWM een artikel schrijft waarin wordt gewezen op de belangen van de supporters naar uitwedstrijden, de spuuglelijke ondershirts en over de Algemene Ledenvergadering van de supportersvereniging, dan lijkt het dat daar veel minder supporters wakker van liggen.

Ook zien we dat terug in de bezoekersaantallen van de artikelen die wij als ITWM aanbieden. Een gerucht over ene mogelijke versterking die never-nooit gaat komen lijkt ons meer te beroeren dan een discussie over de stadioncatering waar we elke wedstrijd mee te maken hebben?

Waarom maken we ons druk om het een, maar totaal niet om het ander? En is ons supporterschap heel anders dan die van supporters van andere clubs? Laat het weten in de reacties.

5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
82 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
riddertevoet
Spartaantje
22 dagen geleden

Allereerst heb ik uiteraard begrip voor de mede-supporters die hieronder -ieder op zijn eigen wijze – mooi omschrijven wat het is om je Spartaan te voelen. Ik sluit me wat dat betreft bij menigeen aan.
Anderzijds begrijp ik ook Van Os en Slotboom wel die in de bedoelde podcast Feyenoord als voorbeeld nemen. Logisch als regionale zender. Ik haast me om te melden dat ik totaal geen gevoel heb bij die club, haar supporters en de bijbehorende randverschijnselen. Als geboren derde generatie Spartaan woon ik al sinds 1973 in de omgeving van Breda, en daarom zou ik hier liever de vergelijking met NAC willen maken. Hoewel ook een volksclub wordt daar het voetbal op een heel andere manier beleefd dan op Zuid en op Het Kasteel. In en rond het Rat Verlegh staat minimaal 50 % van de supporters al minimaal een uur voor de wedstrijd gemoedelijk te “socializen” en bij benadering 25% van de toeschouwers is een uur na de wedstrijd in de gracht om het veld daar onderling nog mee bezig. De bieromzet is van een zo astronomische hoogte dat InBev iedere 14 dagen opnieuw hogere machten dankt dat zij een contract met NAC hebben kunnen sluiten. NAC supporters komen uit alle windstreken juist om die unieke sfeer.
Het is die sfeer die maakt dat een NAC fan zo betrokken is bij zijn club. Het heeft weinig te maken met een Brabantse mentaliteit, want bij WII of PSV -laat staan RKC c.q. Den Bosch- vind je dat (veel) minder terug. Het is blijkbaar NAC DNA.
Zet je dat avondje NAC tegenover een bezoek aan Het Kasteel, dan kan hier ieder voor zich wel de verschillen invullen.
Een NAC supporter heeft een hechte band met Breda of de directe omgeving en woont daar vaak ook nog, dus als je met 4 maten hebt afgesproken is de kans ook nog eens groot dat je ook nog eens meerdere klas- of buurtgenoten en/ of familieleden tegenkomt. Kortom een avondje NAC is (veel!) bier drinken en hard “KUT!” roepen.
Ik tik dit ook niet om te trachten iets vanuit Breda naar Spangen over te brengen want daarvoor zijn de onderlinge verschillen tussen de supporters en hun omgeving te groot.
Voor de NAC supporter is het randgebeuren even belangrijk als het voetbal. Dat geldt mijns inziens niet voor de Spartaan, die komt toch echt allereerst voor het voetbal. Een kwartiertje voor aanvang binnendruppelen is voor hem vroeg zat en na het laatste fluitsignaal is 85% direct weer huiswaarts gegaan. Dat komt ook doordat veel Spartanen niet meer in Rotterdam wonen en daardoor de binding met de stad minder hebben. Maar ook, lijkt mij, omdat Sparta niet echt haar best doet om de supporter nog meer aan de club en het stadion te binden. En dat nu is juist wat Van Os en Slotboom trachtten duidelijk te maken. Sparta moet meer haar best doen om haar klanten het naar hun zin te maken, zeker in deze tijd waarin men financiële keuzes moet gaan maken. Bovendien moet Sparta ervoor zorgen dat supporters meer binding met hun club krijgen, niet andersom!
Je kunt nooit de NAC sfeer krijgen op Het Kasteel en dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Maar Sparta kan er zeker veel meer energie in steken. Dan kom ik straks met nog meer hooggespannen verwachtingen uit Brabant naar Het Kasteel gereden om een colaatje te drinken en heel hard “JEETJE!” te roepen.

eemvanb
Spartaantje
23 dagen geleden

Het Spartavirus is nog een stuk hardnekkiger dan welk Coronavirus dan ook.
Als je als 4 jarige mee mag naar het Kasteel aan de hand van Opa en Oma maakt dat een onuitwisbare indruk. Vanuit de Hooidrift te voet naar het Kasteel dan zag je uit alle zijstraten van de Vierambachtstraat voornamelijk mannen met hoeden richting Spangen gaan, De trams waren toentertijd afgeladen. De run op kaartjes bij de Sigarenboer gigantisch. De uitwedstrijden met de bussen van de Megga onvergetelijk. Later zelf nog bij de R.V. en A.V. op het veld en in de zaal gevoetbald. Na de scheiding van de profs en amateurs in 1976 eigenlijk nooit kunnen wennen aan de van Hasseltvoetballer met de kromme rug. Het R.V. en A.V. embleem blijft voor mij het enige echte. Hopelijk komt dat nog eens terug. Echt honderd keer mooier.
Tot op de dag van vandaag wordt elke verjaardag of vakantie op de club afgestemd. Uit is bussie 1 vaste prik. Wintervakanties worden vaak gecombineerd met een Spartaans trainingskamp in de zon. Hoezo verslaafd, Crystal Meth is er niets bij. Tot ziens op Spangen.

ruudclarijs
Je reactie op  eemvanb
23 dagen geleden

Mooi gesproken👍

s1983
Gladiator
23 dagen geleden

Betrokkenheid zit niet in amok maken als iets je niet zint. Betrokkenheid is niet een bus opwachten na een nederlaag. Betrokkenheid is niet een hoofdgebouw bestormen. Betrokkenheid is niet op internet de supporter uithangen terwijl je nog nooit in het stadion bent geweest. Betrokkenheid is niet achter de meute aanlopen uit sensatie.

Betrokkenheid is je seizoenkaart verlengen zonder dat je weet of je naar je club kan. Betrokkenheid is de club iedere dag volgen, op welke manier dan ook. Betrokkenheid is ook in slechte tijden je club steunen op welke manier dan ook. Betrokkenheid is je te gedragen naar de standaarden en waarden van je club. Betrokkenheid is dat iedereen gelijk is en de club voor iedereen bereikbaar is. Betrokkenheid is elkaar aanspreken en corrigeren waar nodig. Betrokkenheid is de trots voelen van het rood witte shirt. Betrokkenheid is de emotie voelen van de Sparta Marsch. Betrokkenheid is het eren van een ieder die op welke wijze dan ook zijn steentje heeft bijgedragen aan onze club. Betrokkenheid kun je maar met een club hebben en niet met meerdere clubs ( ajax en Heerenveen, Barcelona of wat dan ook). Betrokkenheid is niet te koop.

D
Gert van der Beek
Spangenaar
23 dagen geleden

Betrokkenheid sinds maart 2020 minder? Zeker. Berusting? Ja dat ook. Stadionbeleving? Nul. Kasteelverliefd? Nog steeds. Uitwedstrijden? Enorm gemis. Wedstrijdkoorts? Stukken minder. Minder fanatiek? Jazeker. Vertrouwen in de clubleiding? Beperkt. Tevreden met de plek op de ranglijst? Ja en nee. Is het betaalde voetbal ziek? Ja. Trots op Spartaan zijn? Enorm. Ga ik naar de dokter als ik rood en wit schijt? Nee. Sterf ik als Spartaan? Ja.

Laatste wijziging 23 dagen geleden door Gert van der Beek
D
vakkie20
Gladiator
23 dagen geleden

Wat een non-discussie over die betrokkenheid. Ze konden de verleiding niet weerstaan om er een wedstrijdje verplassen met dat tuig van zuid bij te halen. Die gooien de ruiten van hun eigen stadion in als ze per ongeluk drie keer verliezen. Die bedreigen hun eigen spelers als ze een keer naar een andere club willen. Maar oh oh, ze zijn zo lekker betrokken.

Spartanen minder betrokken? Hoe kun je dat in godsnaam je strot uit krijgen. We hebben de afgelopen jaren meer in de eerste divisie gespeeld dan in de Eredivisie. Elke vrijdagavond zaten we er weer met minimaal 6.000 hondstrouwe en betrokken Spartanen. Dat is meer dan de helft van onze achterban die ook in hele slechte tijden betrokken bleef. Of we nou op ons kloten kregen van TOP Oss, Helmond Sport of één of ander beloftenteam, of we nou meededen om een periodetitel of kansloos onderaan bungelden, de volgende week zag ik altijd weer dezelfde gezichten om me heen in het stadion. In het laatste seizoen eerste divisie zaten er gemiddeld zelfs 9.000 Spartanen te kijken naar eerste divisie potjes! Menig club zou stikjaloers zijn op zo’n trouwe en betrokken achterban. Vraag maar na in Nijmegen of Kerkrade…

Laatste wijziging 23 dagen geleden door vakkie20
D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  vakkie20
23 dagen geleden

Hear, hear, goed verhaal!

We willen helemaal geen opgefokte toestanden zoals zich die op Zuid regelmatig voordoen. Of oververhitte discussies over non issues. We zijn ánders, en dat is juist een van de mooie dingen aan Sparta.

Zou wel graag zien dat het overigens fantastische hoekvak meer originele liederen zou zingen. Daar zijn met name in Engeland geweldige voorbeelden van. Zou ons nog wat meer cult maken.

En voor wat betreft het voetbal: we willen dat Sparta er gestaag aan werkt om steevast laag in linkerrijtje, hoog in rechterrijtje te spelen. Met af en toe een uitschieter. Dat het daar de laatste jaren op gaat lijken biedt (eindelijk) hoop.

Laatste wijziging 23 dagen geleden door thevoicevanzelzate
D
The Dude
Spartaantje
Je reactie op  vakkie20
23 dagen geleden

Zoals altijd weer een prima post van je. Ik ben het er volledig mee eens en heb er weinig aan toe te voegen. Trouw, gepassioneerd maar relativerend, dat zijn we. Dus niet overspannen, schuimbekkend en agressief, maar dat is dan ook niet hetzelfde als ‘betrokken’…

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  vakkie20
23 dagen geleden

Je moet betrokken idd niet verwarren met dat gefrustreerde primitieve gedrag wat ze op zuid kennelijk normaal vinden

D
Rob Laanen
Gladiator
23 dagen geleden

Het spijt me, maar ik voel me totaal niet aangesproken door dit artikel. Elke veertien dagen pendel ik op en neer tussen Culemborg en Rotterdam en zorg ik ook nog eens voor omzet in de Bosselaar. Daarnaast bezoek ik soms ook uitwedstrijden. Ja en dan zitten er nogal eens zaadpartijen tussen en is het vaak billenknijpen. Toch veel liever dat, dan ook maar één wedstrijd in de kuip. Natuurlijk erger ik me aan de staat van de toiletten en de horeca in het stadion. Al vaak genoeg heb ik hier stadionplannen ingediend en zelfs gestuurd naar het Sparta bestuur. Ze vinden het allemaal prachtig, maar uiteindelijk kan er niets. Rood-Wit zit in je bloed en je poriën, dus ben je bereid veel te accepteren. Natuurlijk zal ik kritiek blijven leveren en plannen in blijven sturen. Maar met een capuchon over mijn hoofd de bestuurskamer binnen vallen, daar ben ik te oud (en verstandig) voor geworden.

Laatste wijziging 23 dagen geleden door Rob Laanen
D
vakkie20
Gladiator
Je reactie op  Rob Laanen
23 dagen geleden

Dat professionele journalisten rellen en amok maken aanzien voor betrokkenheid vind ik vrij bizar. Ze zijn dat blijkbaar gewoon gaan vinden. Je hebt helemaal gelijk. Betrokkenheid kan zich op zoveel manieren uiten. Maar de trouw die Spartanen hebben laten zien in slechte tijden zegt toch genoeg. Jij uit Culemborg, ik uit Antwerpen, Spartanen komen wekelijks van heinde en verre, in voor- en tegenspoed. We bleven massaal komen terwijl het voetbal niet om aan te gluren was en nu we door de corona-maatregelen niet meer naar het stadion mogen komen hoeft 98% van de seizoenkaarthouders zijn geld niet terug. Daar kunnen ze elders in de stad nog een puntje aan zuigen.

Laatste wijziging 23 dagen geleden door vakkie20
D
Peter Bonnier
Spangenaar
23 dagen geleden

Sparta – Fortuna is verplaatst naar zaterdag 14.15 uur

disqus_tQcVErp7Gq
Spartaantje
23 dagen geleden

Als kind woonde ik 8 jaar in Sittard, geboren in Spangen, dus alleen naar voetbal als Sparta daar speelde of bij Fortuna 54. Sinds 1963 weer in Regio Rotterdam en al jaren trouwe bezoeker van het Kasteel, Woon nu in de Achterhoek (Barchem) Maar heb nog steeds seizoenkaart en wil niet anders, dan onder vrienden te zijn op Spangen en regelmatig bij uitwedstrijden.

s1983
Gladiator
23 dagen geleden

Het grote verschil tussen zuid en ons:

Een kampioensfeest met duizenden mensen waarbij niks gesloopt, niemand vervelend doet en de vreugde puur is.

Of de promotie waarbij midden in de nacht duizenden mensen komen, de bar gratis is en er niks gebeurd.

Ondenkbaar op zuid. Daarom ben ik Spartaan.

D
Peter Bonnier
Spangenaar
23 dagen geleden

Gelukkig maar dat er grote verschillen zijn tussen een fan van zuid en fan van Sparta

D
wvb87
Spangenaar
23 dagen geleden

Wat is betrokken? Ik ga bijvoorbeeld geen mails e.d. naar van Stee sturen die hij toch niet gaat lezen. Ook het hoofdgebouw bestormen doe ik niet aan mee. In het stadion moedig ik de spelers luid toe. Dat is mijn betrokkenheid. Hopenlijk mogen we snel weer.

D
Ole Madsen
Spartaantje
24 dagen geleden

Het is altijd makkelijk om van een succesvolle club supporter te zijn. Er is altijd geld en veel voetballers willen er spelen, terwijl een kleinere club met minder geld meer moeite moet doen voor een goede selectie te krijgen. Fan van een mindere club zijn, vraagt meer incasseringsvermogen vergeleken met de successupporters van grote clubs.

D
Wolf
Gladiator
24 dagen geleden

Ik denk dat de “keuze” om Spartaan te zijn of te worden een hele bewuste is. Dat doe je niet zomaar.

Waarom…? Je wordt niet perse Spartaan op basis van sportieve resultaten, die zijn er gewoon minder dan bijvoorbeeld die van Zuid. In principe zou je als voetballiefhebber zoveel makkelijker beter voor Zuid kunnen kiezen dan voor Sparta, en dat doen dus ook velen.
Maar enkelen dus niet, die kiezen er voor om Spartaan te zijn of te worden.
Als jonkie zat ik ook in de Kuip, maar ik verbaasde me over de vele scheldpartijen op de tribunes, dat was en ben ik niet gewend. Ik voelde me daar niet op mijn plaats en vanlieverlee groeide ik naar een hecht Spartaans supporterschap toe en ik kan wel zeggen dat dit een verbintenis voor het leven is geworden. Al vele jaren lang.

De meeste Spartanen zullen eerder een buurman hebben die “zegt” dat hij Zuid supporter is, dan dat je als Spartaan een Sparta buurman zult hebben. Als Zuid supporter kan je nog de illusie hebben om kampioen te worden, bij Sparta ligt dit heel anders en is de voorlopige ambitie om “er in te blijven”.

Ik denk dat de “keuze” Sparta in plaats van Zuid al op zich al heel veel over de Sparta supporters zegt:

Zelfbewust, eigenzinnig, evenwichtig, romanticus, voetballiefhebber, gezegend met enige intelligentie, trouw tot op het bot, creatief, moet kunnen relativeren etc etc.

Voor een Spartaans supporterschap wordt veel van je gevraagd en geeist. Bijvoorbeeld een uitwedstrijd winnen is ook ECHT winnen, want het komt nu eenmaal niet al te vaak voor. Echte “overwinningen” zijn spaarzaam, maar geven een geweldig euforisch gevoel dat soms tot enige arrogantie leidt.

Ik ben niet als Spartaan geboren, maar ik zal wel als Spartaan gaan sterven!

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Wolf
D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  Wolf
23 dagen geleden

Als je in west ben opgegroeid en je komt één keer bij Sparta(begin 60er jaren), ben je verkocht.

D
Fan
Spangenaar
Je reactie op  Wolf
23 dagen geleden

Ik was eerst fan van Van Beveren.
Toen die weg ging, bleef ik bij sparta. Waarom? De sfeer en inderdaad het intense geluk als het (wel) goed gaat, omdat het vaak niet (zo) goed gaat of slecht (%$## Remember Gert Kuys?)

Wat ik ook echt top vond (jaren ’80)en weer vind:
Sparta kan (bijna) iedere thuiswedstrijd winnen, verliezen of gelijk spelen…

Dat is toch veeeel spannender dan die top-5 clubs die rekenen op winst; zo saai

Sparta is sfeer, fatsoen en never a dull moment.
Lekker saai naar het linkerrijtje zou voor ons geweldig zijn, maar bloedstollend blijft het. Elk jaar weer. Kijk naar W2 dit jaar. Ons resterende seizoen: je weet het nooit….

Zuid? Saai en asociaal.
Echt ludiek op Zuid, is dat geklaag over hoe zwaar de supporters het hebben..
Mijn hemel – en wij dan!?

Laatste wijziging 23 dagen geleden door Fan
D
Jaap
Spangenaar
Je reactie op  Wolf
23 dagen geleden

Een bewuste keuze? Ik was helemaal niet zo bezig met die zaken zoals je de hier opsomt. Ik ging gewoon naar Sparta omdat de familie dat ook deed. En zo is de liefde ontstaan. In die tijd presteerde de club overigens (sub)top!.

En van dat schelden? We moeten niet doen alsof het erbij Sparta aan toe gaat/ging als in een klooster. Het verbale geweld is onder meer op Het Kasteel uitgevonden. Vraag maar aan Stanley Menzo en Hans van Breukelen. Die wisten af en toe niet hoe ze het hadden…. Niet leuk om te melden, maar wel de harde realiteit.

Henry
Spartaantje
Je reactie op  Jaap
23 dagen geleden

Banaantje voor Stanley
Over de rest zullen we maar zwijgen

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Wolf
23 dagen geleden

Spartaan zijn is vaak met de paplepel ingegoten en als men met dit virus werd besmet ,kom je er nooit meer vanaf. Ik vind het niet erg hoor.

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  Wolf
24 dagen geleden

Mooi verhaal!

D
KouweKibbeling
Spartaantje
24 dagen geleden

Betrokkenheid correleert doorgaans omgekeerd recht evenredig met de persoonlijke ontwikkeling van een individu en daarmee met diens relativeringsvermogen. Just saying.

In normale mensentaal; ik ben er trots op dat het merendeel van de Spartanen niet bij het minste of geringste schuimbekkend en ‘betrokken’ het hoofdgebouw bestormen.

D
Hans E
Gladiator
24 dagen geleden

Ik wil niet vergeleken worden met die lui van zuid.
Daarom ben ik Spartaan.

SpartHaan
24 dagen geleden

Ik vind de vergelijking Zuid – Sparta helemaal niet relevant. Spartanen zijn zeker betrokken en fanatiek, maar ik snap het punt wel.

Als Sparta geen wedstrijden speelt hoor je er niemand over. Ik ben zonder overdrijven élke dag wel bezig met Sparta.. het stadion.. de opstelling..de club… de mensen.

Maar je kunt er zo verdomd moeilijk iets over kwijt. Hier op het forum wat onlangs nog “doorgebloeid” is genoemd op o.a. RTV Zuid.. tja… er zit wat in. Er reageren zo’n 10-15 fanatiekelingen elke dag.. waar zijn die andere 11.000?

Vanuit Sparta hoor je ook zeer weinig info in deze barre tijden…

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  SpartHaan
24 dagen geleden

Ik voel me alles behalve doorgebloeid maar het feit dat ik dagelijks op ITWM ben te vinden zegt zat over betrokkenheid.

D
Nico
Spangenaar
24 dagen geleden

Vandaag maak ik me niet druk op dingen waar ik geen invloed op heb.
En morgen ook niet,
en overmorgen ook niet.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Nico
24 dagen geleden

En de dag na overmorgen?

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  Hans E
24 dagen geleden

Het beste wat er over de toekomst gezegd kan worden is, dat de toekomst maar met één dag tegelijk komt.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Nico
24 dagen geleden

Het enige dat we over de toekomst weten, is dat het anders zal zijn.

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  Hans E
24 dagen geleden

Dat klopt helemaal.
dus daarom mijn advies:
morgen is pas morgen,
dus genieten we vandaag.

nicopijpers
Spartaantje
24 dagen geleden

Een Sparta Suporter moet zich tot Sparta aan getrokken voelen .
Daar moet je voor door het vuur gaan .
In voor en tegen spoed .
Dan pas ben je in hart en nieren Spartaan.

D
Fan
Spangenaar
24 dagen geleden

Zuidsupporters als voorbeeld voor de meest fatsoenlijke voetbalsupporters in het betaald voetbal ???

hahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhaaaaaaaaaaaaaaa

Media-persoonlijkheden of eerder rijp voor de ggz.

Je hoeft ons niet betrokken of koest te houden. We kijken naar de wedstijden, hopen op punten en komen straks weer – fatsoenlijk als altijd – naar het kasteel. En godzijdank niet naar een metalen stadion vol schuimbekkende supporters als een ajacied een correcte sliding maakt…

Als je niets zinnigs te zeggen hebt, maak dan geen podcast

In het geval van Van Os, dus: nooit meer.
Slotboom ook eens even wat beter nadenken de volgende keer

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Fan
Strijkplank
Spangenaar
24 dagen geleden

Ik ben het op zich eens met Slotboom dat Sparta iets meer kan doen om de supporters betrokken te houden. Het is nu wel erg magertjes.

Verder denk ik dat de vergelijking met Feyenoord mank slaat. Ze hebben daar vaak een grote mond, maar zoals KingPogba hieronder al aangeeft trekken de Feyenoorders massaal hun financiële steun in. Spartanen daarentegen hebben vrijwel allemaal onvoorwaardelijke financiële steun gegeven aan de club. En we weten allemaal dat je pas écht betrokken bent als je je portemonnee trekt.

Tenslotte is het voor Feyenoorders ook een stuk makkelijker om betrokken te lijken. Spartanen zijn nu eenmaal hardwerkende Nederlanders/Rotterdammers, die geen tijd hebben om op dinsdagmiddag een blik bier weg te tikken en stenen tegen het hoofdgebouw te gooien of de training te verstoren. Dat is op Zuid wel anders

Spangenaar
24 dagen geleden

Ik wil liever niet vergeleken worden met feyenoordsupporters die over the top fanatiek zijn en denken dat dat een positieve karaktertrek is. Vermoedelijk zitten hier gewoon mentaal wat meer gebalanceerde mensen die gelukkig het vermogen hebben om voetbalzaken te relativeren en weten dat er belangrijkere dingen in het leven zijn.

Bovendien is dit jaar alles anders. Ik hoef ook echt geen extra Sparta filmpjes of gekke acties, het zal allemaal wel. Liever zie ik bij de Familiedag of de eerste thuiswedstrijd met publiek een sterke organisatie met een competitieve ploeg.

D
Ron Essen
Gladiator
24 dagen geleden

Ik ben tevreden hoe het gaat onder onze grote leider en redder van Sparta Henk van Stee.

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Ron Essen
D
King P88gba
Gladiator
24 dagen geleden

Wat een dom gelul. Sparta supporters zijn veel fanatieker alleen uiten wij het op een normale manier. Spartanen zijn ook veel trouwer. In Nederland heeft Zuid zogenaamd 1 miljoen supporters maar slechts een zeer beperkt aantal heeft al meer dan 10 jaar een seizoenkaart. Kijk ook wat er dit jaar gebeurt. Bij Sparta ziet 98 procent af van compensatie terwijl op Zuid 75 procent juist compensatie wil. Dan komen mensen nu met het jank excuus dat een kaart op Zuid duurder is. Puur gelul. Of je nu 200, 300 of 400 betaald. Je hebt het al lang en breed overgemaakt. Alleen al denken aan compensatie is kansloos. Misschien kan Van Os daar eens de aandacht op vestigen in zijn programma. Ik snap Ruud wel. Die zit in een ongelooflijke spagaat bij Rijnmond. Als Spartaan betalen de Feyenoord supporters zijn salaris. Daarom snap ik ook niet dat mensen hem op Itwm geregeld onderuit halen. Beetje nadenken natuurlijk.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  King P88gba
24 dagen geleden

* RTV Rijnmond is een publieke omroep. Dit betekent dat zij grotendeels wordt gefinancierd met publieke middelen.

D
Pascal
Spartaantje
24 dagen geleden

Ons stadion wordt pas verbouwd, wanneer Nieuw Terbregge is verbouwd. Dat gebeurd over 1 a 2 jaar. Wat kunnen we daar verder aan doen?! Gemeente geeft geen eerder goedkeuren voor verbouwen. Weten alle mensen die bij Sparta betrokken zijn, dus niet i interessant om over te discussiëren.

Kunstgras eruit wanneer stadion en NT verbouwd zijn. Ook bekend en klagen onwaardig.

Jeugdspelers die doorbreken…
Ja enkelen. De rest wordt lastig om over te praten als ze geen competitie hebben en daarom niet spelen.

Transfers zijn opzich gowd en geen paniek aankopen tijdens de winterstop.
Ook hierin kan iedereen zich vinden.

Resultaten en stand van competitie is gewoon goed.

Corona en de daarbij horende maatregelen kunnen we helaas niets aan doen.

Tja! Waar moeten we dan over zeiken?!
Ik ben iig al-met-al gewoon tevreden.

D
Jaap
Spangenaar
Je reactie op  Pascal
24 dagen geleden

Ik vind dat Sparta wel wat meer in deze tijd van zich zou mogen laten horen. En wat ik ook vind is dat ik eigenlijk wel wil horen wat het tweesporenbeleid van Sparta is. Wat gaat de club doen als de maatregelen volgend seizoen nog aanwezig zijn. Wat gaan ze verder aanbieden voor de supporters? Je kan je daar alvast een en ander op vooruit gaan lopen om de zodoende de harten van de supporters te gaan verwarmen. Want straks is allemaal weer twee- a driehonderd euro aftikken en ik vraag me echt af of onze “betrokken” supporters weer allemaal dat gaan aftikken. Hiervoor moet Sparta nu alvast in de weer en een ander model voor gaan houden dan wat ze jaren gewend waren. Wees daar open in en betrek daar supporters in… Ik ben dus als het hier over gaat alles behalve tevreden.
Ok, sportief gezien gaat het voor de wind, maar er is zoveel meer aan de hand bij een club dan het sportieve succes van het eerste….

D
Pascal
Spartaantje
Je reactie op  Jaap
23 dagen geleden

Er was de keuze uit 2 soorten seizoenkaarten. En men wist niet hoelang het zou duren met de corona. Dus ergens snap ik je opmerking, maar eerlijkgezegd ook weer niet. Men had een keuze voor seizoenkaart en als de corona er niet was had je ook niets extra’s gehad.
Sparta heeft het geld zelf hard nodig en kijkt echt wel naar wat mogelijk is.
Bij Zuid zijn de fans eerder ontevreden ivm:
De “nieuwe” Kuip
Weer geen kampioen
Weer niet overwinteren in Europa
Wanbeleid met de jeugd
Kuyt wel of geen goede trainer voor ze
En nog wel wat dingen.

D
Cap
Spangenaar
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

Eens. Het is heeeel magertjes wat Sparta voor de supporters doet. Zet er een of twee stagiaires op om leuke dingen te verzinnen, om het contact met ons wat te verstevigen. (Dan doe je ook voor hun nog wat goed.) Daar mogen de spelers best een rol in spelen. Wij zorgen ervoor dat ze doorbetaald krijgen. Wij mogen niet eens sporten, dan mogen zij wel een uurtje per week wat anders doen dan trainen.

Laat ZIEN dat je het waardeert dat 96% de In voor- en tegenspoedkaart heeft aangeschaft! Om de dag een itempje op de site, vaak over oud-spelers die de helft van de supporters nooit hebben zien spelen, daar worden mensen niet warm van.

Over drie maanden moeten we weer lappen voor een nieuwe seizoenkaart. Laat zien als club dat je dat beseft en doe eens wat extra’s!

Trouwens, op zuid zijn ze al met een actie bezig om hun geld terug te halen, omdat het naar een foute bank zou gaan. Wanbeleid daar, zeker.

Verder gaat elke vergelijking met supporters van zuid mank. Het iq en de mate van fatsoen schelen over het algemeen al een punt of 30. Zuid sucks. Case closed.

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Cap
D
HansG
Spangenaar
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

Je hebt gelijk Jaap. Je hoort en leest niets over het wel en wee van de spelers,zijn ze weer fit bijvoorbeeld. Trainingen mogen niet meer worden bijgewoond. Vergeet niet hè Spartabestuur,dat de supporters weer trouw hun seizoenkaart hebben besteld en vrijwel niemand restitutie wil omdat ze geen wedstrijden kunnen bijwonen.

Laatste wijziging 23 dagen geleden door HansG
nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

Ben ik mee eens Jaap denk ook wel dat er suporters zijn die zich achter de oor zullen krabben om weer zo jaar in te gaan €275 .aftikken voor niks .
Denk ook wel itwm ers die er zo over denken maar het hier niet durven te zeggen dat ze geen seizoen kaart nemen dit jaar .
Ook de gewone man zie ik af haken .
En over gaan op een kaartje kopen .

D
Gearry
Spartaantje
Je reactie op  nicopijpers
23 dagen geleden

Volgend seizoen neem ik gewoon weer een seizoenkaart, ongeacht of er alweer publiek toegestaan is. Maar iedereen is vrij om wat anders te doen uiteraard.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Gearry
23 dagen geleden

Dat vind een goeie uitspraak Gearry

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Niemand hoeft zich te schamen Nico wanneer zij geen seizoenskaart nemen als onduidelijk is of er gebruik van gemaakt kan worden. Ik ben gestopt met de maandelijkse kleine bijdrage aan de jeugdopleiding omdat deze niet meer strookt met dat wat ik er van verwacht en ik schaam mij totaal niet.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Jan
24 dagen geleden

Is ook niet nodig Jan .

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Voor niks?

Bekijk jij de wedstrijden niet, ofzo?

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  ATX
24 dagen geleden

Als je het niet snap hou dan je bericht voor je .
Iedereen wil waar voor ze geld lief dadigheid doe ik niet aan mee .
Ik geef aan diergaarde blijdorp
En dieren zorg dan heb ik een goed gevoel

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Eerlijk gezegd voel ik het dit seizoen wel als een soort liefdadigheid. Ik betaal voor vier, dat is mijn eigen keuze. En ik doe het deze zomer weer.
Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen weer bereid is dat te doen.
We kunnen namelijk niet in de portemonnee van een ander kijken. Als je het maar net kunt missen of niet eens, dan geloof ik dat je wel 10x bedenkt of je het wel moet doen.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
23 dagen geleden

Dat is jou goed recht dat jij sparta steun .
Vind ik mooi.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Dikker
24 dagen geleden

Dit heeft niets met in een ander z’n portemonnee kijken te maken. Als je het niet kunt missen dan kun je het niet missen. En als je het net kunt missen dan denk je sowieso goed na over elke Euro.

Dit gaat over waar-voor-je-geld krijgen. Nico beweert dat hij momenteel geen plezier aan Sparta beleeft. Nogal belachelijke bewering van iemand die dagelijks op itwm zit.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  ATX
23 dagen geleden

ATX ik schrijf al minder op itwm maar zulke tegen berichten .
En mijn plezier op sparta blijft altijd bestaan .
Maar ieder op zijn eigen manier.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
24 dagen geleden

Dikker wij snappen elkaar .
Iedereen wil waar voor ze geld .

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Ik snap jou ook NicoP.

Je kijkt de wedstrijden wel op tv. Als ze er niet meer zijn omdat Sparta de salarissen niet langer kan betalen, vind je het ook wel best. Je wilt immers waar voor je geld en als je niet langer naar het stadion kan, ga je de club niet financieel steunen.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  ATX
23 dagen geleden

Nee wij snappen elkaar niet maar dat vind ik niet erg ook hoor .

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Jij zegt dat het voor “niks” is.

Maar je kijkt wel alle wedstrijden op tv en op internet praat je elke dag over Sparta.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  ATX
23 dagen geleden

Hoe bekijk jij dan de westrijden op dit moment .
Kost toch ook geld .

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
23 dagen geleden

Nope, en dat geld gaat niet naar Sparta

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  ATX
24 dagen geleden

Daarom hoef ik Sparta geen geld te geven .
Al ben ik suporter

D
Cap
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Als iedereen zo denkt, ligt onze club in augustus aan het infuus.
Kun je lekker naar Ajax kijken voortaan.

nicopijpers
Spartaantje
Je reactie op  Cap
23 dagen geleden

Hoop niet door Corona of dat de sponsoren af gaan haken .
Die hebben het ook zwaar .
Maar maak jij je nou maar niet druk om Sparta als er een ploeg gezond is ,is het Sparta .
Wij hebben mr Laros .

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
24 dagen geleden

Je bent een Blijdorpert?

D
Jaap
Spangenaar
24 dagen geleden

Wellicht is het handig dat mensen eerst de podcast luisteren alvorens ze een reactie geven. Als je daar geen moeite voor wil doen dan kan ik mij de stelling dat we niet betrokken zijn wel enigszins voorstellen.

Ik denk dat Ruud van Os gelijk heeft dat wij in zijn algemeen een club zijn waar de beleving minder passioneel is dan bij andere clubs. Was vroeger al het geval toen ik nog wel eens in de actiemodus kwam.
.
Veel van onze supporters wilden niet meewerken aan het leeg houden van een vak als we weer eens bijna op degraderen stonden. Ook geen enkele sjoege als het ging om op te komen voor onze rechten bij uitwedstrijden. Heb nog eens, met gevaar voor eigen leven, gedemonstreerd voor vrije reizen bij uitwedstrijden. We stonden daar op een koude zondag voormiddag met nog geen 50 man op CS.

Absoluut dieptepunt vond ik de geringe belangstelling toen onze club op omvallen stond. We moesten voor steun naar het stadhuis omdat onze beleidsbepalers de club bijna failliet hadden laten gaan. Hooguit 300-400 supporters gingen mee in deze mars van Spangen naar de Coolsingel terwijl enkele jaren daarvoor er nog duizenden Spartanen de feel-good mars naar de Kuip wel wisten te lopen vanwege een bekerfinale. Wat is dan belangrijker: Een incidenteel succes of het voorbestaan van de club?

Of dit allemaal erg is? Ik zou het liever ook wel wat fanatieker zien en meer betrokkenheid wensen. Maar goed, mede Spartanen overtuigen het belang te laten zien van dergelijke zaken, is een utopie gebleken.

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Jaap
D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

1996 – 2003 is zeven jaar eerder. In 2003 zat er waarschijnlijk geen hond op de tribunes, dus 400 man was niet heel weinig.

Adje
Spangenaar
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

Jaap, je haalt een goed voorbeeld aan met de twee Sparta-marsen. De ene mars met 300 m/v naar de Coolsingel toen de club op apegapen lag, en de ander met 3.000 voor de bekerfinale naar de Kuip, puur voor de kick. Je zou het andersom verwachten, maar helaas.

Iedere vergelijking met Zuid gaat volledig mank, maar ik denk serieus dat het grote verschil zit in het DNA van beide clubs en de enorme verschillen in krap 20 jaar. Sparta werd in 1888 opgericht als cricketclub en – hoewel aardig afgezwakt – zo gedragen we ons feitelijk nog altijd. Cricket en ook voetbal waren in die tijd nog voorbehouden aan de gegoede middenstand. In 1908 werd Feyenoord opgericht, als club van en voor mannen in de haven, want voetbal was inmiddels ook omarmd door ”het volk”. Vergelijk het eens met de emotie en beleving van muziekliefhebbers. Voel je niet aangesproken, maar ik gebruik het even als metafoor. Een Spartaan die intens geniet van een klassiek concert in De Doelen zal zijn enthousiasme totaal anders uiten dan de Feyenoorder die in Ahoy staat mee te hossen bij Vrienden van Amstel Live. Je zou er zowaar een column aan kunnen wijden…..

riddertevoet
Spartaantje
Je reactie op  Adje
22 dagen geleden

Humm Ad,

er staan ongetwijfeld ook Spartanen in Ahoy te hossen zo goed als er ook Feyenoorders intens genieten van het RPhO.
Maar ik begrijp je punt..

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Adje
24 dagen geleden

Maar die twee voorbeelden was (en is) natuurlijk Sparta in een notendop. Maar zo gaat het altijd.
In de Juup zaten er 5.000 (toen het slecht ging zelfs minder)?
Maar op een Knakendag zat het vol.
En uitwedstrijden…. 1 tot 2 bussen en een stuk of wat auto’s.
Maar zodra er een beslissing kan vallen, konden trouwe supporters ineens te laat zijn (godzijdank is er nu de loyaliteitsregeling).

D
Fan
Spangenaar
Je reactie op  Jaap
24 dagen geleden

Ik heb passie en fatsoen, zoals zoveel spartanen. Die combinatie is op zuid in veel vakken nogal schaars

D
rotterdam[west]
Gladiator
Je reactie op  Fan
24 dagen geleden

Ja dat kan je wel stellen. Niveau als van nacht -12

Laatste wijziging 24 dagen geleden door rotterdam[west]
D
Jan
Gladiator
24 dagen geleden

Ik denk dat we genoeg reageren op zaken die enig nut hebben. Daarom ga ik op dit topic niet reageren.

D
rotterdam[west]
Gladiator
Je reactie op  Jan
24 dagen geleden

ik reageer zat en bijna altijd over voetbal

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  rotterdam[west]
24 dagen geleden

Daar moet het dan ook over gaan. Wat hebben we er aan om over het schijthuis bij Sparta praten wetende dat er een verbouwing aan komt. En waarom zou Sparta lopende zaken bekend maken aan de supporters dit schept alleen maar verwarring omdat je het naadje van de kous niet weet en ook niet te horen krijgt.

Ik zou graag eens een uur lang onze trainer open vragen zien beantwoorden en ook onze td maar, daar gaan zij nooit aan beginnen.

Laatste wijziging 24 dagen geleden door Jan
D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Jan
24 dagen geleden

Heb je dan zojuist wel gedaan… 😂

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Hans E
24 dagen geleden

Jij snapt het Hans.

D
Brandweer1
Gladiator
24 dagen geleden

Nou dan trap ik af. Ik ben geen Spartaan geworden omdat ik de catering super vond of het gras zo mooi groen.
voor mij zijn belangrijk de prestaties van ons eerste, het doorbreken van talenten, het spelen in ons prachtige rood-wit en ons kasteel.
de rest zoeken ze maar uit.
oh ja – ik hoop toch niet dat de mening van doorgesnoven gekkies op zuid nu de maatstaf moet zijn.

flardinga
Spartaantje
24 dagen geleden

Feyenoorders zijn alleen maar betrokken met Feyenoord,dit onderwerp laat ik verder voor wat het is,want aan een nondiscussie hoef ik,nee wil ik geen eens meedoen!
Opdat wij tegen Fortuna Sittard weer eens een 3 punter pakken,zou lekker zijn en het is nodig.

D
Sparta Nar
Spangenaar
24 dagen geleden

Ik vind een grote groep Spartanen altijd betrokken. Tevens zijn Spartanen geen zuid aanhangers. En als je het in percentage van het totaal aantal supporters zou uitdrukken zal het wel gelijk zijn met de betrokkenheid van Spartanen en de betrokkenheid van het zuidvolk.

D
Dikker
Gladiator
24 dagen geleden

Ach, maak je niet druk.