Wat konden we afgelopen zondag genieten van Sparta tegen Cambuur. Zou onze club deze lijn door kunnen zetten? Het antwoord is simpelweg: nee. Roda – Sparta was eigenlijk niet om aan te zien. Samengevat: tegen een zwak Roda JC kwam Sparta matig voor de dag. Het werd uiteindelijk 1-1.

Weer niet overtuigend in een uitwedstrijd

Wat is dat toch met onze club en uitwedstrijden? Het is buiten Rotterdam telkens één helft slecht, of een hele wedstrijd slecht. Tijdens Roda – Sparta kwam onze club de hele wedstrijd slecht voor de dag.

Roda – Sparta was natuurlijk bij voorbaat een affiche dat eredivisiewaardig was en supporters die de wedstrijd niet gezien hebben zullen misschien denken: ‘1-1 bij Roda, hé, dat is zo gek toch nog niet’. Maar iedereen die het wel zeer matige elftal van Roda heeft zien ploeteren weet: hier heeft Sparta een grote kans op 3 punten laten liggen.

Roda miste 5 basisspelers en bleek er met al die afwezigen maar bar weinig van te kunnen. Sparta miste door blessures Ache, Saksela, Kortsmit en de uit Aruba met een blessure teruggekeerde Breinburg. Maar dat mag geen excuus zijn. Fraser kon ‘gewoon’ de 11 opstellen die tegen Cambuur nog de beste wedstrijd van het seizoen speelden en had nog een zeer aardige bank tot zijn beschikking ook.

Ongeconcentreerd Sparta schenkt Roda in 1e helft 3 mogelijkheden

Roda begon fel aan de wedstrijd, waar Sparta meende dat het in minuut 1 nog wel wat kon slapen. Roda kreeg direct teveel ruimte, Auassar stond tegen zijn oude club slecht opgesteld, was veel langzamer dan Mario Engels (met grote afstand de beste speler van Roda), die alleen op Coremans kon afgaan. Direct een grote kans dus voor de club uit Kerkrade, maar Coremans (hij keepte opnieuw prima) was gelukkig wel al wakker en redde uitstekend.

In de 10 minuten die daarop volgden ontstond een beeld dat we de hele wedstrijd zouden zien. Sparta was voetballend weliswaar de betere ploeg op het veld, had meer balbezit, kreeg de ene na de andere corner, maar de Spartaanse ploeg was te traag en onzuiver in de passing om uitgespeelde kansen te creëren. Roda kon daar weinig tegenover zetten, hield zich bezig met ’tegenhouden’ en probeerde voorin met een vorm van toevalsvoetbal (alle ballen op Engels die een vrije rol had) af en toe een kans te krijgen, wat nog lukte ook. In navolging van Oss en Dordt had Roda een tactiek bedacht met minimaal 5 (maar nog vaker 6, 7 of 8) spelers achter de bal. En net als tegen Dordt en Oss kwam Veldwijk hierdoor in een zee van verdedigers op een eiland te staan. Dat zou dan in de theorie van het 5-3-2 systeem kapot gespeeld moeten worden net een doorschuivende centrale verdediger en met name natuurlijke met opkomende backs, maar dat mislukte.

Op het middenveld probeerde Duarte het wel, maar zijn soms aardige acties leidden telkens tot een overtreding van een Roda speler. Daar kan je dan over klagen, maar het povere elftal van Roda kon niet beter en dan kan je ze niet kwalijk nemen dat ze soms aan de handrem trekken, zonder dat het overigens tot echt schoppen over ging. Roda kreeg nog aardige mogelijkheden ook, al werd iedere mogelijkheid die ze kregen, ze door Sparta in de schoenen geworpen. Ook de tweede kans van de wedstrijd was voor de club uit Kerkrade. In de 11e minuut had Auassar een zeer rare, halfslachtige sliding over de bal heen. Ex-Spartaan Dijkhuizen kon doorlopen, het strafschopgebied in. Hij had hem gelijk moeten afleggen, maar Dijkhuizen wachtte veel te lang, waardoor Harroui uiteindelijk een grote kans voor Roda kon voorkomen.

En in de 26e minuut kreeg Engels voor Roda nog een aardige kans doordat in het strafschopgebied zomaar anderhalve meter ruimte kreeg van Vriends, maar gelukkig schoot Engels ditmaal ruim over.

Zette onze club daar dan niets tegenover? Een paar speldenprikjes vielen er te noteren. Een lekkere corner van Alhaft, die Veldwijk via een speler van Roda naast kopte was het gevaarlijkste Spartaanse moment van de eerste helft. Een Roda speler kwam nog met de schrik vrij toen hij een vrije trap van Drenthe over zijn eigen doel heen ramde. We noteerden nog een schot van de rand van de 16 van Alfhaft en Rayhi was in de eerste helft nog redelijk dichtbij een Spartaanse treffer met een schot van afstand. Onze club moest het hebben van standaardsituaties en schoten van afstand. Het was enigszins pijnlijk om te zien dat Sparta ondanks een groot kwaliteitsverschil (in het voordeel van Sparta) nauwelijks tot goede, gevaarlijke aanvallen kwam.

Fraser houdt vast aan systeem en grijpt slecht in na blessure Dabo

In de 38e minuut had de slecht spelende Dabo zijn enige redelijk actie van de wedstrijd, die gevolgd werd door een mooie voorzet, die Veldwijk net niet kon inkoppen. Dabo raakte hierbij geblesseerd en moest het veld verlaten. Het wedstrijdbeeld smeekte om een omzetting van Fraser en de blessure van Dabo bood die mogelijkheid. Bijvoorbeeld door een aanvallend ingestelde spelers (Verhaar, Spierings, Dervisoglu, El Kachati of Duplan) te brengen, of hij had zo kunnen wisselen dat Sparta -net als tegen Dordt en Go Ahead- Sparta 4-3-3 zou gaan spelen, met Drenthe als rechtsbuiten. Dat werkte toen uitstekend, maar Sparta stond toen achter. Nu stond het nog 0-0 en Fraser besloot vast te houden aan zijn systeem. Hierdoor kwam de jonge Joshua Sanches -afgelopen zomer overgekomen van Heerenveen- als rechtsback te staan. Dat pakte slecht uit, maar het is Sanches nauwelijks kwalijk te nemen. Hij is meer een middenvelder en om hem dan op een ietwat onwennige positie, in een slecht lopend elftal, met een stand van 0-0 te laten debuteren op een niveau dat hij nog net niet aan kan, dat is meer de technische staf dan de speler te verwijten.

Rutjes

Nathan Rutjes is een zeer gewaardeerd mens en speelde bij Roda en Sparta, waar hij opviel door werklust en een positieve uitstraling. Om die redenen was hij populair bij zowel Roda als Sparta en hij nam in de rust afscheid van het betaalde voetbal. Hij werd -zeker ook vanuit het uitvak- toegezonden. Toch was de ambiance waarin Rutjes afscheid nam treurig te noemen. In het stadion van Roda kunnen bijna 20.000 mensen. Er waren er maar 7.000 op deze wedstrijd afgekomen. En dan afscheid nemen in de rust terwijl er ook nog een zooi mensen in de rust naar de catering en toiletten gaan….tja, niet best georganiseerd door Roda.

Blunder van Drenthe; de fraaie goal van Veldwijk

De tweede helft begon waar de eerste helft eindigde. Sparta voetbalde beter dan Roda, maar het was allemaal te traag om Roda aan het wankelen te krijgen. En opnieuw kreeg Roda een grote kans in de schoot geworpen, dankzij fouten aan Sparta zijde. Ditmaal was het Drenthe (die zijn slechtste wedstrijd tot nu toe voor Sparta speelde) die zomaar de bal bij Engels in de voeten schoof. De veruit gevaarlijkste aanvaller aan Roda zijde passeerde de kansloze Coremans, maar de Roda speler schoot voor open doel op de lat. Sparta kwam met de schrik vrij.

Niet veel later maakte Veldwijk op mooie wijze de 0-1. Veldwijk kwam in het stuk verder niet voor, maar zijn goal was fraai. Hij kopte eerst een uitgooi door. De bal belandde bij een Roda speler, die de bal als een vuurpijl omhoog schoot. Veldwijk nam de hoge bal keurig met rechts aan, draaide en schoot direct met links de bal in de verre hoek. Het met ruim 150 Spartanen bevolkte uitvak ging uit zijn dak. Deze meegereisde supporters verdienen weer een groot compliment. Vrijdagmiddag files trotserend doorkruisten zij het hele land, om de ploeg 90 minuten lang vocaal goed te ondersteunen. Complimenten aan deze groep supporters!

Er leek op dat moment weinig aan de hand voor onze club. Sparta had in het eerste kwartier na de 0-1 de controle over de wedstrijd. Roda was het even kwijt en leek rijp voor de welbekende sloop. Alhaft kwam tot een schot en Rayhi had een heerlijk subtiele krulbal, waardoor bijna de 0-2 op de borden stond, maar de keeper van Roda wist de bal net op tijd weg te tikken. Toch Sparta zette niet echt door en hierdoor kwam Roda weer in de wedstrijd. In de 63e minuut had Roda zelfs opnieuw een uitstekende kans. Coremans redde en een Roda speler schoot de rebound naast. Vlak na deze kans werd Alhaft eruit gehaald en El Kachati erin gebracht. Mooi natuurlijk dat er weer een jongen uit de jeugdopleiding doorbreekt, maar toch blijft het opvallend dat Fraser het momenteel helemaal niet zitten om Veldwijk en Dervisoglu samen te zien spelen.

Pingel

De wedstrijd kabbelde verder totdat Roda opeens een penalty kreeg. Vriends hield zijn arm onnodig om een speler van Roda heen, die niet in scoringspositie stond. Die Roda speler ging in het strafschopgebied gretig naar de grond. De ‘versierde penalty’ werd te makkelijk gegeven, maar het was ook wel erg dom van Vriends om zo met een arm om de tegenstander heen te verdedigen. Je geeft een speler de gelegenheid om naar de grond te gaan en dan is het ‘interpretatie scheidsrechter’ of je wel of geen pingel tegen krijgt. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten.


Opvallende wissel: Sanches er weer uit

Sanches -die er in de 42e minuut werd ingebracht- werd er in de 85e minuut weer uitgehaald, Spierings kwam erin. Het was terecht dat Sanches eruit werd gehaald, maar wel erg pijnlijk voor die jongen. Eigenlijk had hij in deze wedstrijd nooit ingebracht mogen worden. Het kan best zijn dat hij ooit nog een waardevolle speler voor Sparta 1 kan gaat worden, maar dit was gewoon niet het moment ervoor. Het is te hopen dat Fraser zichzelf kritisch in de spiegel kijkt, want door Sanches in te brengen werd het team zwakker en door hem er weer uit te halen krijgt een jonge speler een flinke mentale tik. Tel uit je ‘winst’.

Bij winst op Telstar is Sparta periodekampioen

Sparta kreeg in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog een uitgelezen mogelijkheid om de 1-2 erin te schieten, maar de vrije trap van Rayhi op de rand van de zestien meter vloog hoog over. Sparta heeft het vooral aan zichzelf te wijten dat het niet wist te winnen van Roda. Sparta was weliswaar de beter ploeg op het veld, maar voetbalde veel te langzaam en plichtmatig en was verdedigend slordig, waardoor Roda nog enkele goede kansen kreeg.

Doordat Almere verloor van Go Ahead staat de ploeg uit Deventer nu alleen aan kop. Sparta staat op plek 2 met 2 punten minder dan Go Ahead, maar met 1 punt meer dan nummer Almere. Al met al hoeven we ook weer niet te wanhopen; Sparta doet nog lekker bovenin mee.

Vrijdag 26 oktober staat Sparta – Telstar op het programma. Wint Sparta die pot, dan is onze club periodekampioen. Dat levert een mooi bedrag op en de zekerheid van minimaal het spelen van nacompetitie play-offs. Het doel mag dan hoger liggen, maarrrrrrr….. toch maar ‘gewoon’ meepakken deze periodetitel. En dat gaat ook lukken als Sparta thuis weer voor de dag komt zoals het tegen Cambuur deed. Speelt Sparta echter zoals tegen Roda, dan wordt het oud-Hollands billenknijpen. Maar we hebben goede hoop dat Telstar op het Kasteel verslagen gaat worden, want ook tegen Roda bleek weer: Sparta-thuis of Sparta-uit, dat is tot nu toe een wereld van verschil.


Spelers die in actie kwamen voor Sparta:
Coremans, Dabo (41. Sanches) (85. Spierings), Wuytens, Vriends, Aussar, Drenthe, Harroui, Duarte, Rayhi, Alhaft (67. El Kachati), Veldwijk

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties