Opnieuw een zespunten duel! Na het teleurstellend gelijkspel tegen Fortuna en de nederlaag in Enschede komt ADO The Hague op bezoek. De ploeg van Alan Pardew heeft in de winter alles uit de kast getrokken om ADO te behoeden voor degradatie. De Engelsman heeft van het Chinese ADO een vleugje Engelse kruiden toegevoegd. Met al die Engelsmannen in de gelederen denkt hij Sparta te bestrijden.

Sparta wacht nog steeds op de eerste driepunter in 2020. Waar de ploegen uit de onderste regionen steeds meer punten bij elkaar sprokkelen, blijft Sparta gevaarlijk dicht bij de concurrenten. Een overwinning is zeker in deze wedstrijd een vereiste, anders loopt de druk nog verder op. Henk Fräser heeft enkele wijzigingen doorgevoerd. Rayhi is geschorst en hij wordt vervangen door Rigo. Abels is gepasseerd en op zijn plaats maakt Fortes zijn basisdebuut. Pinto is geblesseerd en hij wordt logischerwijs vervangen door Faye. Ache stond weer in de spits na te zijn bijgekomen van een hamstringblessure.

Sterke start

Op een winder Kasteel maakt Sparta een frisse indruk. Voetballend zag het er erg goed uit en er werden al snel enkele kansen gecreëerd. In de kou wist Joosten het Kasteel wakker te schudden door een geweldige pegel van afstand. De lat was het eindstation. Niet veel later kreeg Sparta van scheidsrechter Danny Makkelie, die vanavond erg geliefd was op Het Kasteel…, een vrije trap op een riante positie. Rigo stond achter de bal en Koopmans wist de bal maar net te keren. Alles leek erop dat Sparta de score zou openen, zeker met onze aanvalsleider Ache terug in de basis, maar niets was minder waar. ADO kreeg een makkelijke vrije trap op de helft van het speelveld, de bal werd doorgekopt en er werd simpel binnengetikt. Een domper voor de rood-witten.,

Mentaal sterk

Sparta liet zich niet van het veld slaan en probeerde op dezelfde manier te voetballen als het eerste kwartier. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Na een goede corner van Rigo kwam de bal uitstekend op het koppie van Auassar, dat koppie waar wij zoveel goede herinneringen aan hebben. Hij kopte de bal achter de doelman en de schade was weer gerepareerd. Sparta was veel en veel beter dan het armoedige ADO dat geen potten wist te breken. ADO staat 17e en liet op het veld zien waarom zij zo laag staan. Geen enkele aanval was gevaarlijk en opbouwend was het werkelijk waar om te janken. Typerend was het tweede doelpunt dat Sparta produceerde. Er ging een hoop mis in de opbouw van Den Haag en Joosten pikte de bal op. Hij sprintte langs de Haagse defensie en was de doelman te slim af met een bekeken balletje in de verre hoek: 2-1! Het spelbeeld bleef in de eerste helft eentonig en de supporters konden opgelucht gaan rusten, want vlak voor rust was het Vriends die dit keer een corner van Rigo binnen knikte. Rusten met een veilige tussenstand was het gevolg.

De hoge heren uit Zeist hadden de ideale schoonzoon uit het scheidsrechterskorps aangesteld voor deze beladen pot. Danny Makkelie wilde graag laten zien dat hij de touwtjes in handen had en liet dit ook zeker merken. Met vele wisselvallige beslissingen en na het uitdagen(!) van het publiek achter het doel van de Denis Neville, werd hij met een striemend fluitconcert van het veld gefloten. De Dordtenaar was het niet eens met het publiek en leek de Spartanen uit te dagen bij een ogenschijnlijk verkeerde beslissing van de referee. Een teken van zwakte van de scheidsrechter om hierin mee te gaan.

Voorsprong vergroten en uitspelen

Het spelbeeld na rust bleef onveranderd. ADO was onthutsend zwak en Sparta wist makkelijk de man te vinden. Het ontbrak echter aan het scoren van doelpunten. Rigo, Joosten, Auassar en Harroui speelde een uitstekende pot en Ache werkte zich weer de longen uit het lijf voor de ploeg. Ingrediënten die van groot belang zijn om dit soort duels over de streep te trekken. Diverse kansen werden echter nog gemist en ADO bleef nog een beetje in leven. De Hagenezen in het volle uitvak zagen het ook niet meer zitten en zij waren na een luidruchtige beginfase te betrappen op een paar kleine fluitconcerten.

Totdat Harush en Faye dachten dat Hans Kraay jr. langs de lijn stond, met een microfoon in de hand voor een rood doek. Lachen Om Home Video’s leek weer terug te zijn en deze twee Spartanen dachten in de hoofdrol te staan. Werkelijk onnodig kwam Harush uit na een blinde trap naar voren van Immers. Faye was helemaal gedesoriënteerd en Summerville sprintte iedereen voorbij. Voor een leeg doel kon hij makkelijk binnen schuiven en werd het zowaar nog een zwaar laatste kwartier. Dit gebeurde allemaal nadat Ache geblesseerd het veld verliet. Hij greep naar de hamstring en wilde gewisseld worden. Een aderlating.

Onnodig spannend

En zo maakte Sparta het zichzelf onnodig moeilijk. Net na het aftellen van het Haagse publiek voor het bekende Haags kwartiertje, ontstond er een enorme kans. Enkele passes van de ADO-spelers kwamen aan en zo stond er plots een groen-gele voor het doel. Nu was Harush echter wel scherp en keerde hij de inzet van dichtbij. Naast enkele afstandsschoten was FC Den Haag niet gevaarlijk. Het speelde erg opportunistisch, maar het spel was net zo slecht als de eerste helft. Sparta kwam er meerdere malen uit, maar wisten de kansen niet te benutten. Tot de laatste seconde bleef het spannend, totdat Harroui voor de verlossing zorgde. Sparta kwam er in de 94eminuut uit met vier spelers voor het doel. Harroui ging voor eigen succes en slaagde de 4-2 binnen te schieten. Een ontploffing van vreugde. Iedereen kon met een gerust hart slapen, want bij Sparta kan het nooit normaal uitgespeeld worden.

Joosten heeft laten zien wat hij kon en speelde erg sterk. Evenals het stabiele middenveld en onze muur voor het doel. Harroui liet weer zien dat hij de ster is van dit elftal en wij mogen hopen dat hij deze zomer blijft. Ache liet zien wat wij gewend waren. Een zwevende Duitser die elk kopduel won en altijd hard werkt voor het elftal. Het plaatje klopte perfect vandaag, waar Faye en Harush naast die blunder ook een goede partij speelde. Het welbekende spitsenprobleem blijft wel een issue, zeker als Ache wéér eruit ligt. Zorgwekkend was het teruglopen na de 3-2. Sparta ging mee in het spel van ADO en de paniek sloeg toe. Henk greep ook in door een extra verdediger in te brengen, wat uiteindelijk goed is geweest. Dit oogt wel wat laf tegen zo’n zwakke tegenstander, maar de punten zijn binnen. Ach, nu mogen wij nagenieten van deze welkome driepunter. The only way is up!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties