Wij komen uit West, Excelsior uit Oost. Daar maakten we eerder een mooi spandoekje van.

Goedenacht, Spartanen. Op het Kasteel smaakten de goudgele rakkers meer dan heerlijk na de derbywinst op Excelsior. In de blessuretijd schoot Joshua Ki-to-la-no kundig de enige en winnende treffer van de avond binnen. Daarmee zorgde hij voor de eerste winst van Sparta op stadgenoot Excelsior sinds 2007 (!) en leidde hij een bak Spartaanse vreugde en blijdschap in. Dankjewel, Joshua.

Fraai Spandoek

Dan nu terug naar het begin van de wedstrijd. Het betreft hier immers een wedstrijdverslag. De Spangenaren hadden bij de aftrap voor een fraai spandoek gezorgd. Woutje Stein (geen familie van onze trainer) werd achtervolgd door een woeste Spartapiet. Een geslaagde spotprent. Sparta had voor vuurwerk gezorgd. De wedstrijd kon beginnen.

Prima veld

Dat gebeurde op een prima veld. De hele dag werd Nederland geteisterd door regenval van oudtestamentische proporties. Boeren werden opgeroepen vee uit de uiterwaarden te halen, rivieren traden buiten de oevers, brandweerkorpsen pompten kelders leeg, maar het veld lag er keurig bij en was prima te bespelen. Dat moet gezegd. Hulde.

Verschueren wordt gemist

De vraag vooraf was in hoeverre Arno Verschueren zou worden gemist. Het antwoord was best veel. Sparta speelde niet slecht, maar overtuigen deden de Kasteelheren ook niet. Op het middenveld werd onze Belgische sterkhouder node gemist. Verschueren loopt als geen ander de ruimte tussen de verdediging en de aanval dicht. Iets wat Jeremy van Mullem vandaag niet lukte. Volgende week is Arno terug. Tel daar de terugkeer van Namli en de hopelijk aanstaande terugkeer van De Guzman bij op en we kunnen stellen dat er een luxeprobleem op het middenveld aan komt.

Door de schorsing van Verschueren startte Sani Kaita, herstel Koki Saito in de basis. Koki speelde een goede wedstrijd. Zeker in de eerste helft was hij een plaag voor de Kralingse defensie. In de tweede helft leek de pijp bij onze Japanse vriend leeg. Desondanks mag hij terugkijken op zijn beste wedstrijd als basisspeler in Spartaanse dienst.

Verslag

Dan nu het wedstrijdverslag. Het is inmiddels twee uur ’s nachts, dus, beste lezer, u zult het met mijn aantekeningen in steekwoorden moeten doen. Komtie:

• 20. Sparta controleert, dringt aan. Excelsior loert. Kopbal Lauritsen (?) eerste kans.
  • 23. Van Mulllem schopt speler ipv bal.
  • 27. Koki dolt man, geeft voor. Mijnans moet raak koppen, doet dat niet.
  • 45. 1e kans Excelsior. Schot. Olij redt op Okoyaanse wijze.
  • Rust 0-0. Rechterflank Sparta matig, gevaar komt van links. Teveel gekut achterin. Moet scherper.
  • Missen we Verschueren?
  • 63. Opgelegde kans Van Crooy. Voorlangs.
  • 64. Kitolano schiet net over.
  • 74. Knappe redding Olij.

De Apotheose

Dan de 91e minuut. Excelsior, dat bijna de hele wedstrijd het spel vertraagde, leek de schroom van zich af te hebben gegooid en koos de aanval. Elke Spartaan met minimaal tien Kasteeljaren op zijn naam vreesde de 0-1, maar sinds een paar jaar gelden oude Spartaanse wetten niet meer. Sterker nog, de wind waait mee. Geen 0-1, maar 1-0! Olij poeierde de bal naar voren, Lauritsen bediende in het centrum Kitolano, die kapte naar binnen, kwam vrij voor de keeper en schoot beheerst binnen.

Het Kasteel ontplofte, bekers bier vlogen door de lucht, high fives en knuffels all over. Wat een heerlijk doelpunt. Op een heerlijk moment. De blessuretijd leek nog even spannend te worden, maar Sparta sleepte de drie punten over de eindstreep. Dankzij de winst in de derby staat Sparta op 28 punten uit 16 wedstrijden. Vorig seizoen slechtten we de 28 punten pas in de 32e ronde. Wat een prachtig seizoen beleven we.

Champions League

Nog zes punten en we zijn veilig, zegt de pessimist. Nog zes punten en we staan op een plek waarmee we ons kwalificeren voor de Champions League, zegt de optimist. Hoe dan ook, het gaat prima. Hulde aan Maurice Steijn en zijn mannen. De eerste derbywinst sinds de Middeleeuwen is een feit. Nu moeten we doorpakken! Te beginnen komende week tegen Cambuur. Waar gaat dit eindigen?