affiche Cambuur - Sparta

Het kan hard gaan. Van een burenruzie met slechts 6,8 kilometer afstand van elkaar, naar een ‘landen’ruzie met een afstand van 207 kilometer. Het is weer tijd voor een verre uitwedstrijd en dit keer is het in Leeuwarden. Daar wacht SC Cambuur op een ontvangst van de Rotterdammers. Sparta kan rekenen op een uitverkocht uitvak, waar de nodige veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Spartanen die met de auto komen, moeten op een geheime locatie samen komen, waar zij vervolgens per bus een kleine rit van tien minuten moeten overleven om bij het stadion te arriveren.

SC Cambuur heeft een erg moeizaam seizoen tot nu toe. Van de laatste vijf wedstrijden pakten zij slechts één schamel puntje. Hierdoor zijn maatregelen genomen. Er wordt schoon schip gemaakt en Ultee zal de beschikking krijgen over oud-Spartaan Mimoun Mahi. Hij is echter nog niet fit, dus hij zal niet starten tegen zijn oude club. Bij Sparta is het seizoen een stuk rooskleuriger. De prestaties zijn goed, er werd eindelijk weer gewonnen van Excelsior èn Arno Verschueren keert terug van een schorsing. De Guzman is nog niet fit, maar lijkt tegen RKC weer minuten te mogen maken.

Van Mullem wordt, door de terugkeer van Verschueren, weer verwezen naar de bank. Dit betekent dat Koki Saito zijn basisplaats behoud. Verder zit onze nieuwe Noor Melkersen voor het eerst bij de selectie. Hij mag plaats nemen op de bank. Bij Cambuur staat keeper Virginia op doel. ‘Waarom wordt dit benoemd?’ Hoor ik u denken. Hij bakt er gewoon he-le-maal niets van, dus dat is positief.

Fel begin Cambuur

De Friezen hebben wat goed te maken voor eigen publiek. Na het afscheid van Issa Kallon denderden zij er bovenop. Sparta werd flink onder druk gezet en Cambuur had een enorme drang naar voren. Tot grote kansen kwam het niet, maar Sparta had veel moeite om de bal in de ploeg te houden. ‘Fryslân Boppe’, ‘dwaan’ en ‘skrieme’ galmde door de tribune. Tenminste, dat dacht de redactie. Je verstaat er namelijk geen klote van. Al met al leverde dit niets op.

Lauritsen laat zijn klasse zien

Na negen minuten gooide Sparta de schroom van zich af. Er lag veel ruimte op de helft van Cambuur. Saito wist met een slimme kap Mijnans te bereiken. Met een balletje breed bracht hij de volledig vrijstaande Lauritsen in stelling. Hij legde de bal op de rand van de zestien even goed en ramde de bal heerlijk in de rechterbovenhoek. Een werkelijk schitterende goal van de lange Noor in vorm! Dit doelpunt was een belangrijk kantelpunt van de wedstrijd. Sparta wist hierna het duel volledig te domineren. In de redelijk aanvallende opstelling was Sparta geduldig en scherp aan de bal.

Take me home, to the place, I belong, west…..

Virginia, de doelman van Cambuur, werd eerder benoemd in het verslag. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want hij hielp zijn ploeg weer goed op weg. Een dramatische trap van de doelman belandde zo in de voeten van Mijnans. Koki Saito ging diep en Mijnans wist hem met een schitterende bal alleen voor de doelman te zetten. Virginia stormde zijn doel uit, maar Koki Saito bleef uiterst rustig en schoof zijn eerste van de competitie en Sparta’s tweede van de avond binnen. De eerste helft kende verder weinig grote kansen. Van Crooij en Verschueren waren van afstand gevaarlijk, maar hij zij konden het net niet vinden. Cambuur probeerde het wel, maar zij konden potten breken. Zo bereikte Sparta de rust met een 2-0 voorsprong.

Na rust grepen de Friezen in. Twee wissels en er zal vol aangevallen worden. Dit ging voor de ploeg van Ultee al gauw mis. In een goede aanval van Sparta werd Mijnans op zijn benen getikt. Scheidsrechter Kamphuis wachtte het voordeel heel even af, maar wees daarna resoluut naar de stip. Fryslân werd gek. Dit was de bevestiging voor het thuispubliek dat de ‘moeke’ van de fluitist een vrouw is van lichte zeden. Dit veranderde niets aan de wedstrijd, want de met bier bekogelde doelman van Cambuur kon de strafschop van Van Crooij niet stoppen. 0-3! Wat een weelde!

Zakelijk

Cambuur was wakker geworden na de 0-3 en kreeg nog één grote kans in de tweede helft. Na een goede pass stond linksback Bangura voor de goal. Hij schoot hard en laag, maar zijn schot ging voorlangs. Sparta speelde de wedstrijd zakelijk uit. Cambuur was vooral opportunistisch aan het aanvallen, maar tot grote kansen kwam het absoluut niet. Steijn was er nog niet gerust op en wisselde enorm defensief in de slotfase. Na de moordaanslag van Virginia op Lauritsen (die geblesseerd van het veld moest) mocht ook Melkersen zijn debuut maken. In vijf minuten had hij enkele keren de bal, maar was hij niet opvallend. Na zes extra minuten floot scheidsrechter Kamphuis af, die een goede pot floot op die kamikazeactie van de Cambuur-keeper na. Hij floot hier niet voor! Ongekend. Ach, hopelijk valt het mee met Lauritsen en de 0-3 is over de streep getrokken. Een gemakkelijke overwinning.

Verschueren werd afgelopen wedstrijd echt gemist. Wat een topspeler is dat. Doet zowel verdedigend als aanvallend zijn taak. Als menig supporter nog twijfelde over Lauritsen. Hij speelt de laatste weken echt geweldig. Aan de bal, in de lucht en over de grond is deze speler zo belangrijk voor de ploeg. Van Crooij speelde wat ongelukkig en Kitolano had zijn oude vorm weer gevonden. Een regelrechte teamprestatie! Nu op naar dinsdag, waar RKC op bezoek komt. Voor nu genieten van de overwinning en de 31 punten!