Verliezen van Willem II-uit kan gebeuren. Dat Henk Fraser als trainer het bekertoernooi niet serieus neemt is daarentegen wel kwalijk. De wijze waarop Sparta passieloos en zonder strijd uit het bekertoernooi werd gekegeld was pijnlijk om te zien. Een mega-afstraffing bleef onze club bespaard, omdat Willem II na een half uur voetbal er niet zo veel meer aan deed.


Complimenten aan Willem II voor de ditmaal goede ontvangt

Laten we dit verslag eens positief beginnen met de ontvangst in Tilburg. Zoals bekend behoort die al jaren tot de slechtste van Nederland. Na de laatste competitiepot in Tilburg was er veel kritiek op, ook vanuit onze kant. Maar als je kritiek levert als het slecht is, is het wel zo normaal om complimenten uit te delen als het stevig verbeterd. Bij deze dus de complimenten, want hoe het kan weten we niet, maar het was dit keer eigenlijk prima geregeld. Jazeker, er was dit keer weinig mis met de ontvangst bij Willem II.

Wellicht dat de kritiek van vorige keer (vanuit Sparta, van Sparta-supporters, maar ook de populaire Willem II ‘Kingzine’ website
www.tilbo.com pleitte voor een betere ontvangst van uitsupporters) hieraan heeft bijgedragen. En anders is het misschien toeval, of wellicht is de Tilburgse veiligheidsdriehoek al in kerstsferen -vrede op aarde en zo- maar hoe dan ook, tot ieders verbazing was het prima geregeld. Nog steeds gooide Willem II maar slechts één van de drie poortjes open, maar met ditmaal slechts 200 supporters in het uitvak was dat geen ramp. De ontvangst was verder relaxed. Geen politie bij de poortjes of anders mensjes die opgefokt deden. De stewards waren vriendelijk en na afloop van de wedstrijd konden we zowaar gelijk het uitvak uit en en direct wegrijden. Niets aan het handje; zo kan het dus ook! Terwijl de Willem II supporters nog in het stadion feestvierden, keerden de Sparta-supporters huiswaarts. Al met al goed geregeld.


Van Stee heeft niets te zeggen. Fraser beslist dat het bekertoernooi niet belangrijk is.

Willem II heeft een beter elftal dan Sparta. Terwijl Sparta in een vormdip zit heeft Willem II de vorm te pakken. En dan speelden we ook nog eens in Tilburg. We zijn als supporters niet gek, dan maak je als Sparta zijnde erg weinig kans. Maar in de beker kan er van alles gebeuren natuurlijk, dat zagen we deze bekerronde ook weer op andere velden. Dat moet je proberen af te dwingen. Lukt het niet, dan niet, maar je kan het op zijn minst proberen.

Dat vond Henk Fraser niet. Hij gaf 5 spelers die normaal op de bank zitten een basisplaats. Het signaal was duidelijk. Fraser beschouwde de wedstrijd tegen Willem II als een veredelde oefenpot. Hij wilde ‘eens wat andere spelers zien’. Rigo en Piroe mochten zich als huurlingen ook weer eens bewijzen in een wedstrijd met weerstand. En zo kennen we Fraser inmiddels. Hij heeft de beker een keer gewonnen met Vitesse, maar in vrijwel alle andere jaren als trainer heeft hij in de beker ondermaats gepresteerd. Hij vindt het gewoon niet belangrijk. Vorig jaar eruit gekegeld tegen Noordwijk. Tegen Volendam met een B-elftal spelend en ook tegen Willem II met diverse wisselspelers spelen. De kans is natuurlijk mega-klein, maar ooit willen we toch die beker weer eens winnen. Een geweldige prijs, een hoogtepunt voor de club en al haar supporters. Europa in en het levert de club ook nog eens een berg geld op. Het is een droom die nagejaagd moet worden. Je zou zeggen: als club maak je zo’n toernooi belangrijk, daar ga je voor en dat is ook een opdracht die je aan de trainer mee geeft.

Maar helaas, blijkbaar beslist bij Sparta de trainer dat een bekertoernooi niet belangrijk is.


Helemaal weggetikt

Sparta speelde niet alleen met 5 wisselspelers, maar ook nog eens in een ander systeem. Fraser had een 4-5-1 variant bedacht. Willem II speelde in de beste opstelling en in het welbekende systeem. Het werd een kat en muis spel. De Sparta spelers wisten niet waar te lopen. Het middenveld oogde onwennig en lachwekkend. De 5 Spartanen daar hadden niets te zeggen en liepen verdwaasd rond. Rigo was een beetje de teruggetrokken spelverdeler op het middenveld. Daarvoor speelden Laros Duarte en Auassar. Aan de zijkanten stonden Rayhi en Deroy Duarte. Rayhi en Deroy Duarte werd direct door Willem II helemaal vastgezet. De ruimte ontstond bij Auassar. Sparta kwam in het eerste half uur eigenlijk slechts twee keer over de middellijn en toen kon slechts Auassar in de diepte aangespeeld worden. Auassar als de diepgaande speler…..tja, dan zit er iets goed fout met de tactiek.

Sparta hanteerde met 4-5-1 een laffe tactiek en kwam dus nauwelijks over de middellijn. Het doel is dan natuurlijk de boel dicht houden en grip op het middenveld krijgen. Daar was geen sprake van. Willem II was oppermachtig en kreeg diverse kansen op 1-0. Al na 5 minuten werd duidelijk dat dit gemankeerde Sparta in Tilburg niets zou gaan halen, want Willem II is wel scherp. Adrie Koster wil de Tilburgse supporters wel proberen een mooi bekertoernooi te schenken.

De goal viel pas na 19 minuten, toen Auassar een voorzet knullig wegwerkte en Willem II kon scoren. De 2-0 was kenmerkend voor deze wedstrijd. In een 4-5-1 opstelling ontstond er, niet eens uit een counter, een zee van ruimte tussen de verdediging en het middenveld. Hoe is het mogelijk? 1 Willem II middenvelder legde Auassar, Rigo en Laros Duarte in de luren. Hij gaf de bal af, een schot volgde, Coremans kon nog redden, maar de rebound ging er alsnog in. Bij de 3-0 werd er door het middenveld weer ruimte weggegeven, taxeerde Mattheij de bal verkeerd en scoorde Willem II.

Het was allemaal zeer pijnlijk om te zien en het is ook al langer duidelijk: we hebben te weinig ervaren spelers die het elftal bij de hand kunnen nemen. Misschien Smeets als hij zijn vorm heeft, maar hij zat op de bank. Auassar speelt al weken dramatisch en Mattheij kan maar net zichzelf boven water houden. Met 5 invallers in de basis zal er toch wel leiding moeten zijn. Maar die ontbrak. Het hing als los zand aan elkaar.

Willem II nam na de 3-0 flink wat was terug. Gelukkig maar, want er zat zo een 7-0 of 8-0 nederlaag in het vat. De ploeg van Adrie Koster kreeg desondanks voor rust nog wat kansen, maar die vlogen er gelukkig niet in. Sparta kwam in de hele eerste helft, zonder echt gevaarlijk te worden, slechts één keer in de buurt van het doel van Willem II, dat was vlak voor rust.

Dankzij Willem II bleef het slechts 3-0

Fraser besloot in de rust niet te wisselen. Het past helemaal in hoe hij denkt over zo’n bekerwedstrijd. Niet proberen voor het bijna onmogelijke te gaan, maar gewoon weggeven die wedstrijd. Fraser liet daarmee ook zijn spelers in de steek, want Sparta smachtte naar wat automatismen, naar wat aanspeelpunten voorin waarin je nog een beetje aan voetballen toe zou komen, maar de tactiek en de spelers bleven ook na rust hetzelfde.

Fraser zal spreken van een leerproces, maar het leek voor sommige spelers meer op een verzuipproces. Neem Piroe. Hij heeft het al moeilijk bij Sparta en ook tegen Willem II liet hij vooral weer zien wat hij niet kan. Hij kan namelijk geen bal aannemen, hij heeft geen overzicht en balletjes over 4 meter weet hij nog niet aan de goede kleur te spelen, maar daar liggen zijn kwaliteiten ook niet. Natuurlijk, misschien is hij niet goed genoeg voor Sparta, maar wat moet zo’n jongen in vredesnaam doen in een 5-4-1 systeem? Fraser liet hem gewoon verzuipen.

Willem II bleef de betere ploeg. De Tricolores tikten de bal wat rond, zochten de aanvall, kregen ook nog wat kansen maar misten de scherpte voor de goal, waar Coremans een degelijke indruk maakte en als enige Spartaan op een kleine voldoende kon rekenen. Sparta kwam in de tweede helft tot tweede waardeloze schoten, die naast hobbelden. Kansen? Nee, geen enkele echte kans. We mochten blij zijn dat het slechts 3-0 bleef. Wie de wedstrijd gezien heeft weet dat Sparta helemaal nergens was. De 3-0 eindstand is als uitslag dan nog een grote meevaller.

Mededogen van scheidsrechter Oostrom

Willem II had in het laatste kwartier nog recht gehad een penalty. Was er een VAR geweest, dan was de bal zeker op de stip gegaan. Scheidsrechter Oostrom floot een uitstekende wedstrijd. Dit was een foutje, maar het oogde als mededogen. Hij floot ook precies na 90 minuten af. Geen blessuretijd en dat was keurig aangevoeld in een bekerwedstrijd waar de uitslag ook voor het doelsaldo niet meer meetelt. De Spartanen werden uit hun ellende verlost. De spelers die naar het uitvak toekwamen konden rekenen op een fluitconcert, dat zeker ook bedoeld was voor de trainer. We dachten in de competitie al wat dieptepunten te hebben meegemaakt met Willem II uit en Emmen uit, maar zo passieloos, laf en slecht als in deze bekerpot was het dit seizoen nog niet.

Zaterdag staat de laatste wedstrijd van het jaar op het programma. Thuis tegen AZ. Opnieuw zijn we als supporters realistisch. AZ is beter, een punt pakken zou al een stunt zijn en de kans is groot dat we zullen verliezen. Maar ga in ieder geval vol passie de strijd aan. Probeer er een mooi resultaat uit te halen. Mochten we dan verliezen, dan doe je dat in ieder geval met opgeheven hoofd.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Coremans; Abels, Vriends, Mattheij (84′ Ache), Faye, Auassar, D. Duarte, L. Duarte, Rigo, Piroe (75′ Dervisoglu), Rayhi (73′ Smeets)

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties