Slap, waardeloos, beschamend slecht eerste half uur

Sparta had tegen Oss waardeloos gespeeld en was tegen Noordwijk nog slechter voor de dag gekomen. Thuis tegen de nummer laatst FC Dordrecht moest het herstel dan ingezet gaan worden. Fraser en Van Stee willen graag mannen zien die graag voor Sparta willen spelen. Beiden Henken bezigen graag zinnen die er op neer komen dat het begint met de juiste mentaliteit, strijd en dat spelers vol passie moeten spelen.

Dat komt allemaal uitstekend uit als FC Dordrecht op bezoek komt. Want iedere Sparta-supporter weet: Dordrecht (en ook Excelsior) komen altijd tot de tanden toe gewapend naar Het Kasteel. Voor deze ploegen zijn de wedstrijden tegen Sparta de wedstrijden van het jaar. Deze ploegen zijn tegen Sparta altijd vanaf de eerste minuut scherp. Dat zijn geen supportersfabeltjes, maar feiten en dat bleek ook dit weekend weer. En wat ook telkens weer blijkt is dat de Sparta-trainers hun ploeg daar maar matig op kunnen voorbereiden, zo ook nu. Dordrecht was ontzettend scherp vanaf minuut 1, terwijl Fraser zijn mannen ronduit slap begonnen aan de wedstrijd.

In de eerste seconden van de wedstrijd trapte Wuytens de bal op een waardeloze manier naar voren, zo in de voeten van een Dordrecht speler. Dordrecht kon er direct uitkomen. Martis dekte verkeerd, Auassar gaf geen rugdekking, een doelpunt voor Dordrecht, nog in de eerste minuut. Sparta startte met 5-3-2 en de drie centrale verdedigers hadden het vanaf de eerste minuut moeilijk. Martis heeft de kwaliteiten (nog) niet om als centrale verdediger te spelen. Hij is behoorlijk snel, redelijk aan de bal, maar verdedigend komt hij (nog) tekort. Het is die jongen nauwelijks kwalijk te nemen, vorig jaar was hij niet eens altijd basisspeler in Jong Sparta; hij ontwikkelt zich behoorlijk snel. Je hoopt dan dat ‘namen’ als Wuytens en Auassar een jonge speler kunnen ondersteunen, maar daar bleek niets van. Auassar kan het spel aan de bal aardig verdelen, maar kleunt er in de duels niet in en is ontzettend traag. En Wuytens presteert het hele seizoen al ondermaats. Nutteloze slidings, traag in de opbouw. Het is pijnlijk om hem te zien. Wuytens heeft in het verleden best aardig gepresteerd bij andere clubs, zou hij dat niveau ooit weer gaan halen?

Sparta mistte Vriends natuurlijk vanwege een hamstringblessure, maar dat mag tegen de nummer laatst van de competitie geen excuus zijn.

De Nooijer is Fraser tactisch het eerste half uur te slim af

Dordrecht kleunde er dus direct in, waar Sparta apathisch oogde. Maar Fraser werd in het eerste half uur ook tactisch overklast door Dordrecht trainer Gerard de Nooijer. Fraser kwam op de proppen met de welbekende 5-3-2 opstelling, met zoveel mogelijk de bekende poppetjes (Breinburg had de plek weer ingenomen van Spierings en Martis dus van Vriends). Sparta speelde ontzettend statisch.

De Nooijer op zijn beurt had daar een meer dynamische variant van 5-3-2 tegenover gezet. Waarschijnlijk had hij dit afgekeken van Oss, die ook met 5 verdedigers speelden en de aanvallers van Sparta eenvoudig neutraliseerden. Als Sparta er probeerde uit te komen, was dat vaak met 4 man, daar tegenover stonden dan -net als in Oss- 7 spelers van de tegenstander. En net als in Oss stond Veldwijk dus op een eiland. Natuurlijk, de spits speelt niet goed, maar hij is ook een speler die ‘bediend’ moet worden; er valt voor hem op deze manier ook weinig eer aan te behalen.

De 2 aanvallers van Dordrecht zochten regelmatig diep de zwakke Auassar, Martis en Wuytens op. Met af en toe een opkomende Dordtse middenvelder erbij (Mourgas viel aan Dordtse zijde op als een goede aanvallende middenvelder) wankelde de Spartaanse verdediging met grote regelmaat.

De kans is groot dat meerdere (zwakkere) ploegen Sparta gaan bestrijden, zoals Oss en Dordt deden, want het werkt blijkbaar uitstekend.

De volkomen terechte 2-0 (Dordrecht had vlak voor de 2-0 al op de paal geschoten) viel echter na zwak dekken uit een corner. Het is niet de eerste goal die Sparta dit seizoen uit een corner krijgt. Misschien daar nog maar wat op oefenen?

Robey levert geen lange shirts?

Een half uur lang was Dordrecht als nummer laatst veruit de beste ploeg op het veld. Ook ons normaal toch sterke middenveld liet het afweten. Het was beschamend wat Sparta liet zien. Net zo beschamend als dat Robey blijkbaar (nog?) geen shirts met lange mouwen heeft geleverd. Martis en Duarte (en later ook de invallers Spierings en Dervisoglu) speelden dus met zichtbare rode shirts over hun onderarmen heen. Natuurlijk, het is maar een detail, maar bij Sparta moeten we het niet altijd van het voetbal hebben. We zijn trots op details als de onderlinge sfeer, Het Kasteel en het heilige rood-wit. Nu liepen er gewoon een aantal spelers rond die oogden alsof ze een lelijk PSV-achtig shirt aanhadden. FC Dordrecht blijkt overigens wel een shirtsponsor te hebben die lange mouwen levert. Blijkbaar zijn de Schapenkoppen trotser op hun foeilelijke groene shirt, dan onze clubleiding en Robey op het historische rood-wit.

4-3-3 en mazzel vlak voor rust

Na de nodige ergernis over het voetbal, de tegendoelpunten en de on-Spartaanse outfits van Duarte en Martis, gebeurde er na 35 minuten opeens iets interessants: Fraser paste het systeem aan. Sparta ging 4-3-3 spelen met Martis als linksback, Drenthe als hangende rechtsbuiten en Rayhi in een vrije rol vanaf links. Niet dat het nou gelijk geweldig ging, maar er kwam iets meer rust in het spel van Sparta. De spelers vonden elkaar wat makkelijker, hierdoor behield Sparta de bal en kwamen er geen aanvalllen meer van Dordrecht. Sparta kon af en toe zelfs eens een (helaas zwakke) aanval opzetten. In de 2e minuut van de blessuretijd kwam zo’n matige aanval via Breinburg bij gelegenheidsrechtsbuiten Drenthe uit, die opportunistisch op doel schoot. De bal werd door oud-Spartaan Breedijk van richting verandert en Duarte reageerde zeer alert en werkte de bal eenvoudig binnen. Een gelukje dus, maar zo vlak voor rust viel de 1-2 wel precies op het juiste moment.

Scherp uit de startblokken

In de tweede helft begon Sparta sterk, met nog steeds het 4-3-3 systeem met Drenthe als hangende rechtsbuiten. Dordrecht werd vastgezet en Sparta jaagde duidelijk op de doelpunten. Dordrecht kwam er even niet meer aan te pas. Een heerlijke vrije trap van Rayhi werd al net zo lekker ingekopt door Veldwijk.

Rayhi speelde één van zijn mindere wedstrijden voor Sparta, maar was zo toch weer zeer belangrijk met opnieuw een assist. En prettig voor Veldwijk dat ook hij op prima wijze scoorde. Het was aanvallend helaas zijn enige goede actie. Wel verdedigde Veldwijk in de eindfase (koppend) een aantal keer goed mee, met name bij 2 corners en een vrije trap. Het is natuurlijk ietwat armoedig dat dit over een spits in een wedstrijdverslag opgemerkt wordt, maar de verdedigende steun van Veldwijk was wel nodig, want Auassar, Martis en Wuytens verloren zo’n beetje ieder kopduel achterin. En dat kan natuurlijk, maar spring dan in ieder geval tegen je tegenstander op (zou je als supporter soms weleens willen uitschreeuwen!!! – sommige supporters deden dat ook daadwerkelijk). Dat gebeurde niet. Het was teleurstellend om te zien, dat de twee ervaren spelers centraal achterin een ploeg in moeilijkheden absoluut niet op sleeptouw kunnen nemen.

Drenthe

Riep u sleeptouw? Dan moet je Royston Drenthe hebben. Die had een hele boot beroofd en liep sleeptouw uit te delen alsof het niets was. Drenthe blijkt zich steeds meer te ontpoppen als de leider van de ploeg. Hij maakte ook de 3-2. Een schot dat van richting werd veranderd en er met veel geluk invloog. Drenthe stond dus aan de basis van 2-1 met een gelukkige assist en hij maakte in de 57e minuut ook nog de gelukkige 3-2. Maar het is niet alleen maar geluk. Drenthe gooit er zijn ziel en zaligheid in. Hij ‘gaat’ voor die assist. Hij ‘gaat’ voor die goal. Dan mislukt het best vaak, maar het gaat ook weleens goed. Drenthe probeert het geluk af te dwingen met passievol spel. Voetballend kan het ook bij Drenthe echt wel wat beter, maar dankzij zijn ‘drive’ steeg hij ver boven alle anderen op het veld uit. Hij was eigenlijk de enige, die een dergelijke positieve energie kon brengen. Saksela kon nog wel op een voldoende rekenen, Kortsmit deed niets fout, maar er was er maar één speler die de juiste agressie tentoon spreidde en dat was Drenthe.

Dordt rijp voor de sloop, maar Sparta drukt niet door

Sparta scoorde in 13 minuten 3 keer. Dat moet een geweldige dreun zijn geweest voor FC Dordrecht. Het eerste kwartier na rust was niet alleen qua doelpunten goed, maar er viel ook weinig op het Spartaanse spel aan te merken. Sparta was een kwartier lang lekker bezig en thuis op Het Kasteel verwacht je dan dat Sparta doordrukt tegen de nummer laatst. Maar er sloop niet lang na de 3-2 weer angst in de ploeg. Sparta gaf Dordrecht weer de ruimte om te voetballen en met hoge ballen naar voren probeerde Dordt de 3-3 te forceren. Fraser probeerde dit opportunistische voetbal tegen te gaan met 2 aanvallende wissels. Spierings en Dervisoglu kwamen erin en Breinburg en Harroui moesten eraf. Gelukkig bleef Sparta wel compact spelen, waarbij Spierings nog wel een compliment verdient. Hij staat immers niet bekend om zijn harde werken, maar hij liet verdedigend geen steken vallen, was een aantal maal goed op tijd en scherp op eigen helft te vinden en pakte tot tweemaal een Dordtenaar fair, maar stevig aan. Onze club kreeg in de tweede helft ook na de 3-2 nog wel de betere kansen. Saksela en Rayhi kregen mogelijkheden en Dervisoglu had een bal op Rayhi moeten afleggen, dan was de 4-2 er waarschijnlijk wel ingegaan.

Sparta maakte het helaas niet af en dan kan de 3-3 altijd nog vallen en dat leek in de 90e minuut nog te gebeuren ook. Uit opnieuw een corner (net als bij de 0-2) werd Dordrecht gevaarlijk. Maar wie anders dan Royston Drenthe – de kleinste man van het veld – kopte de bal op de doellijn lekker fel, ver weg. Uit de counter die volgde kon Lars Veldwijk nog van grote afstand op een leeg doel schieten. Hij deed dat nogal knullig en schoot tegen een invliegend Schapenbeen aan, waardoor de bal niets eens in de buurt kwam van de Dordtse goal.

Feest en realisme

De 3-2 werd behoorlijk gevierd op Het Kasteel. Zeker nadat Drenthe nog de 3-3 voorkomen had, was de opluchting groot. In het hoekvak werd met de spelers een feestje gevierd en Duarte en Drenthe bezochten nog voordat ze een douche genomen hadden, in spelerstenue, het supportershome. Het is mooi dat zoiets kan bij onze club en er was ook best reden om de overwinning even te vieren. Sparta heeft het tegen Dordt altijd moeilijk en nu ‘gewoon’ gewonnen. Een club in moeilijkheden hebben we eens een keer niet geholpen. Een 0-2 achterstand ombuigen naar 3-2 duidt op een bepaalde mate van veerkracht. Sparta staat derde op de ranglijst van de pilssssleague Keuken Kampioen Divisie -in puntenaantal gelijk met de nummers 1 en 2- en tweede in de stand om de periode -in puntenaantal gelijk met de nummer 1. Prima cijfers! Met Drenthe hebben we voor de eerste divisie een ware kanjer in huis en er zijn genoeg spelers die nog een stuk beter kunnen. Er zijn meer dan genoeg lichtpuntjes, zou Frank (Frenk voor intimi) Rijkaard zeggen.

Tegelijkertijd mogen we ook kritisch zijn, want promotiewaardig oogt Sparta zeker nog niet. Het was -buiten de eerste 20 minuten van de tweede helft om- weer niet goed (de eerste helft was zelfs erg slecht), voorin bleken we te vaak onmachtig, de goals vielen met mazzel (2 maal) en uit een standaardsituatie (1 maal), goede aanvallen die leidden tot goede kansen waren er niet of nauwelijks en achterin komen we kwaliteit tekort en leek er wel een beetje paniek omdat Vriends er niet was. Dubbele gevoelens dus, zoals veel Spartanen eigenlijk al heel het seizoen met dubbele gevoelens rond lopen.

Hoe gaan we ons staande houden tegen betere ploegen?

De komende weken gaat er meer duidelijk worden. Sparta heeft een op papier makkelijk programma gehad. Van de 7 wedstrijden speelden we er 5 tegen ploegen uit het rechterrijtje en daarvan weer 3 tegen de absolute bodem van de eerste divisie. Nu volgen ‘ware tests’ tegen Go Ahead, Cambuur en Roda. Als Sparta in die wedstrijden zo voor de dag komt als tegen Dordrecht maken we natuurlijk geen enkele kans, dat is duidelijk.

Maar bijvoorbeeld aanstaande vrijdag in Deventer zal het ook een compleet andere wedstrijd zijn. Vriends is er hopelijk weer bij, Sparta zal de boel absoluut niet onderschatten en hoeft het spel ook niet te gaan maken. In Deventer zal Go Ahead proberen het initiatief te nemen, Sparta zal meer ruimte krijgen dan tegen Oss en Dordrecht en wie weet, ligt dat deze ploeg wel beter. Hoe dan ook kan Sparta alle steun gebruiken in de absolute topper tegen Go Ahead. Koop dus je kaartje via www.spartakaartje.nl en steun Sparta ook in Deventer!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties