Sparta deed gisterenavond in het Limburgse deel van Duitsland goede zaken in de spannende strijd tegen degradatie. Met 0-2 kreeg de selectie van coach Advocaat weer de nodige adem op een betere afloop van de competitie. Om met de woorden van de coach te spreken: “Nog zeven wedstrijden te gaan en anderhalf duel op voorsprong”.

Advocaat stuurde daarbij nagenoeg dezelfde mannen de weide in die hij in de goede tweede helft van vorige week tegen ADO ook gebruikte. Dat betekende basisplaatsen voor het duo Mühren en Verhaar, die samen met Kramer de verdediging van ADO erg goed wisten te ontmaskeren.

Zou dit ook weer werken in de cruciale zespuntenmatch tegen Roda JC? Sparta’s elftal leek een stuk minder last te hebben van de druk waaronder het wekenlang moest presteren, terwijl de geel-zwarte koempels wel degelijk van die druk last ondervonden.

De verwachting was dat Roda Sparta snel onder druk zou gaan zetten, maar in de eerste helft controleerde Sparta naar alles wat de Rotterdamse club lief is de wedstrijd in zijn geheel. Doelman Huth zag dat ook en hoefde dan ook nauwelijks in actie te komen.

Dat Sparta dan ook op voorsprong kwam, mag door de kenners verrassend genoemd worden, elk mens met een beetje verstand van voetballen zag dat het doelpunt van Fischer (wonderschoon heerlijk laag in de linkerhoek) een gevolg was van het gegroepeerde spelen waarbij opportunisme nietvreemdwas. Nou ja, iedereen? Behalve Fox-analyticus Robert Maaskant, diezaghet geheel anders. Maar goed, die namen we al een tijdje niet meer serieus.

Roda JC probeerde het wel, maar de Sparta defensie onder leiding van de wederom uitblinkende Chabot wasmeer dan solide. Ook doelpuntenmaker Fischer blonk erg uit. Hij had wat de redactie van ITWM een mooie lauwerkrans kunnen krijgen voor zijn verdedigende prestaties die hij gisterenavond op de mat wist te leggen.

Roda werd in de eerste helft uiteindelijk, ondanks alle povere pogingen het spel in hun voordeel te doen belanden, maar eenmaal echt gevaarlijk. In de laatste fase van de eerste helft voorkwam Chabot de grootste kans van Roda door een prima opgezette aanval waarbij Gustafson de gecreëerde kans wilde verzilveren. Hulde aan onze centrale verdediger.

In de tweede helft wilde Roda JC opnieuw aanzetten, maar dat liep spaak omdat de Rotterdammers uit Spangen onverzettelijk strijd bleven voeren. Daardoor was het Sparta dat de betere kansen bleef krijgen. Zo scheelde het een (Ver)haar omdat het prachtige schot van de net dertigjarige Thomas de Spangenaar in de 58e minuut net overging en Roda voor een 0-2 achterstand behoedde.

Niet veel later werd het dan toch 0-2. Opnieuw met een hoofdrol van Thomas Verhaar, die met een heerlijk steekpassje de goed meegelopen Mühren bediende waar hij graag ballen wil hebben. Meelopend met de bal bracht een goed geplaatst schot een ruimere marge op het scorebord voor Sparta.

Maar, met Sparta weet je het nooit! Billenknijpen is iets wat menig Sparta supporter tot in de lengte der dagen blijft achtervolgen. Want nog geen drie minuten na de 0-2 van Mühren had de aansluitingstreffer in 99% van alle in het betaald voetbal bekende gevalleneen feit geweest. Onze dank gaat uit naar Roda speler Rosheuvel die voor open doel, nadat Nelom hem liet lopen, over de uitmuntende gave beschikte om de bal naast te schieten. (Prijsvraag: Welke Sparta speler kwam ooit toteen soortgelijke actie in een uitwedstrijd tegen FC Twente?).

Sparta kwam dus met de schrik vrij maar enkele minuten later was het opnieuw Roda dat had kunnen scoren. In een scrimmage vergaten Schahin en Ndenge het Sparta doel te treffen.

Uiteindelijk speelde Sparta de wedstrijd professioneel uit en kon de ploeg de overwinning met de 400 meegereisde supporters, die de ploeg de hele wedstijd hartstochtelijk ondersteunden, een feestje gaan vieren. Deze overwinning was niet alleen heerlijk, maar kan met nog 7 wedstrijden te gaan, wel eens mierzoet worden als Roda mede door dit resultaat ‘auf wiedersehen” kan zeggen tegen de eredivisie. Daarvoor zal Sparta zelf punten moeten blijven pakken. Het ontlopen van de nacompetitie lijkt lastig te worden nu NAC en Willem II dit weekend onverwacht ook punten wisten te pakken, maar kan nog altijd. Daarnaast zullen Roda en Twente ondanks de voorsprong van drie en vier punten in onze nek blijven hijgen. Aan Advocaat en zijn staf de taak om de komende week zo te trainen, dat een driepunter tegen Ajax ook tot de mogelijkheden behoort! Tot dan is het voor ons als supporters nog heerlijk nagenieten van deze lekkere en zeer verdiende overwinning. Daar doet een zure Zengoeroe van Fox Sports niets aan af :-).

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Fischer, Chabot, Nelom; Sanusi, Mühren (78′ Van Moorsel), Dougall; Verhaar (86′ Goodwin), Kramer, Ahannach (74′ Duarte)