Wat was het van minuut 15 tot 45 weer eens ergernisopwekkend slecht van Sparta. Maar wat konden we in het heerlijke, meeslepende, goede laatste half uur ook weer ontzettend genieten van onze club. Sparta is nog verre van stabiel, maar draait bovenin mee, pakte knap een punt in Deventer en dat leidt al met al toch tot een lekker weekendgevoel.

Keuzes Dabo en Alberto vallen niet slecht uit

John Stegeman probeert in de pers continue te herhalen dat Go Ahead geen kampioenskandidaat is. Als een ware psycholoog van de koude grond probeerde Stegeman voorafgaand aan Go Ahead – Sparta zijn ploeg in de underdog rol te positioneren. Maar met Go Ahead – Sparta stond natuurlijk gewoon een ware topper op het programma, met 2 clubs die willen strijden om promotie.

Fraser was niet tevreden over de verdediging tegen Dordt. Om die reden voerde hij 2 wijzigingen door in de basisopstelling. Alberto stond op de plek van Martis en Dabo op de plek van Saksela.

Voor Sparta kwamen de volgende spelers in actie: Kortsmit (42. Coremans), Dabo Auassar, Wuytens, Alberto (67. Martis), Drenthe, Harroui, Breinburg (65. Alhaft). Duarte, Rahyi en Veldwijk.

Het was een gok om Alberto op te stellen, want tegen Twente viel hij volledig door de mand en daarna kwam hij niet meer aan spelen toe in het eerste van Sparta. Alberto greep 1 keer aarzelend in, wat na 10 minuten leidde tot de eerste kans voor Go Ahead, maar daarna herstelde hij zich goed en hij speelde gewoon degelijk tot aan zijn wissel voor Martis (die overigens ook degelijk inviel) in de 67e minuut.

De basisplaats voor Dabo was vooral voor Saksela even slikken. De Fin deed het immers prima tot nu toe en er was eigenlijk geen echte reden om hem op de bank te zetten. Maar Fraser wil meer druk naar voren van de backs. En zo pakte het ook uit. Dabo is een mindere verdediger dan Saksela, maar heeft wel een ‘natuurlijke drang naar voren’. In de 12e minuut leidde dit tot een geweldige kans voor Sparta. Dabo kwam op, kreeg de bal van Veldwijk die hem daarvoor al goed onder controle had gekregen, Veldwijk liep door Dabo gaf een heerlijke voorzet op Veldwijk die zich goed gepositioneerd had, maar helaas kopte de spits in vrije positie net naast.

Sparta stort na een klein kwartier in

Er was in het eerste kwartier weinig aan de hand. Sparta had de beste kans gekregen, voetballend was het in evenwicht, maar wat er na de kans van Veldwijk gebeurde deed weer pijn aan de Spartaanse ogen. Hoe kan een ploeg met zoveel ervaring nou zo instorten?

Go Ahead ging iets van druk zetten. Niets eens overdreven veel, maar Go Ahead zorgde er slim voor dat telkens één van de backs opschoof naar het middenveld, waardoor dat volledig in handen kwam van Go Ahead. Je kan ‘op de tekentafel’ best bedenken hoe dit opgelost moet worden in een 5-3-2 systeem (backs schuiven door, of Auassar stapt het middenveld in), maar net als in de eerste helft tegen Dordt vonden de spelers in het veld de oplossing niet. Sparta kwam simpelweg niet meer aan voetballen toen. Het leidde tot een pijnlijk half uur, met Auassar, Wuytens en Breinburg als negatieve hoofdrolspelers.

De corners van Dordt vorige week waren al levensgevaarlijk. In het wedstrijdverslag toen gaven we de tip dat er maar eens geoefend moest gaan worden op het verdedigen bij corners. Die tip herhalen we: oefenen beste heren, oefenen. Het verdedigen bij corners ziet er wekelijks bar slecht uit. Bij een corner van Go Ahead was Auassar niet scherp, hij liet Veldmate uit zijn rug weglopen en de oud-Spartaan (want die scoren nou eenmaal graag tegen Sparta) kopte zo in. Auassar had nog wel een verdedigend ‘hupje’ in petto; dat werkt natuurlijk niet in het profvoetbal. Het is best te begrijpen dat er gekozen wordt voor ervaring centraal achterin, maar we mogen toch wel hopen dat Fraser eens een hartig woordje spreekt met Auassar. Bij een corner in zo’n belangrijke wedstrijd mag je gewoon niet zo lopen te ‘slapen’.

Wuytens ontsnapt aan rood

Bijna iedere wedstrijd kunnen we wel opmerkingen schrijven over Wuytens die compleet onnodig ‘naar de grond’ gaat. Zijn slidings zijn vaak te laat, waardoor een speler kan doorlopen, het zorgde dit seizoen al voor diverse gevaarlijke vrije trappen, onnodig weggegeven corners en een keer zelfs voor een penalty in Waalwijk (die door Kortsmit gestopt werd). Ditmaal had Wuytens een donkerrode kaart moeten krijgen. Wuytens en Harroui probeerden na ongeveer een half uur spelen voetballend op te bouwen. Dat lukte opnieuw niet, want Sparta kwam er in deze fase niet aan te pas. De bal kwam bij een Go Ahead speler terecht aan de zijkant. In plaats van gewoon mee te lopen zoals een verdediger behoort te doen zagen we Wuytens een idiote sliding maken, vol op de enkel van een Go Ahead speler (die dusdanig geblesseerd raakte dat hij in de rust aan de kant moest blijven). Het was een zuivere rode kaart en dan had Sparta dus nog een uur met 10 man moeten spelen, met een 1-0 achterstand. Maar Sparta en Wuytens hadden veel mazzel; Nijhuis gaf om één of andere reden slechts geel.

Complimenten aan het uitvak

Sparta hing in deze fase van de wedstrijd in de spreekwoordelijke touwen. We hadden telkens een verdediger ‘over’, maar kwamen op het middenveld en in de aanval een mannetje tekort. Hierdoor kwam Sparta er absoluut niet meer uit. Go Ahead was veel beter, drukte ook wel, maar de Deventenaren hadden misschien wat opportunistischer moeten spelen om meer kansen te krijgen. Gelukkig kregen we geen extra goal meer tegen in de eerste helft, waardoor het bij rust bij 1-0 bleef. Wel viel Kortsmit uit nadat hij een botsing had gehad met een Go Ahead speler, die zijn elleboog uitstak. Sommige Sparta supporters vonden het een rode kaart. Anderen weer niet. Uw verslaggever van dienst sluit zich bij die laatste groep aan en vond het niet ‘rode kaart waardig’, maar meningen verschillen. Coremans kwam er vlak voor rust in. Hij kreeg weinig te doen, maar wat hij moest doen deed hij goed, hij straalde de nodige rust uit en deed het al met al prima.

We moeten op deze plek nog wel het uitvak even een groot compliment geven. Sparta bakte er in de eerste helft niet veel van, maar de 230 in het uitvak aanwezige Sparta supporters bleven de ploeg 90 minuten lang volop steunen. In de eerste helft was het Deventer publiek nogal mat en het was goed om de steun van het uitvak te horen galmen door de Adelaarshorst.

Een ander (veel beter) Sparta

Het laatste half uur van de eerste helft was echt heel slecht. Ditmaal dan maar de vraag: hoe kan het dan toch dat Sparta in de tweede helft uit een compleet ander vaatje kan tappen? Het is verleidelijk om de oorzaak te zoeken bij ‘het systeem’. Drenthe mocht in de tweede helft weer naar voren opschuiven, Sparta ging 4-3-3 voetballen. De verdedigers lijken dit beter te snappen en met Drenthe is er dan een speler extra voorin die je goed kan aanspelen, die het iedere verdediging lastig kan maken, die een goal kan scoren en een assist kan geven. Maar het is niet alleen het systeem. Er was opeens ook een stuk meer beleving aanwezig bij Sparta.

Dit alles voorkwam echter niet dat Sparta op een 2-0 achterstand kwam. Breinburg liet zich in de 58e minuut in het strafschopgebied ‘piepelen’ door Navratil, die zo een voorzet kon geven, maar daar kwam nog geen doelpunt uit. Maar een halve minuut later gebeurde precies hetzelfde en toen viel de goal wel. Breinburg speelde een zeer ongelukkige wedstrijd en werd enkele minuten na de 2-0 terecht gewisseld voor Alhaft.

Gifkikker Drenthe

Sparta was door de 2-0 absoluut niet van slag, maar zette nog een tandje erbij. Deze veerkracht is toch wel mooi om te zien. Direct na de 2-0 scoorde Drenthe een heerlijke goal gemaakt op aangeven voor Rayhi, die zeker niet zijn beste wedstrijd speelde, maar ondertussen wel de ‘assistkoning’ van Sparta kan worden genoemd.

Waren in het eerste uur met name de uitsupporters te horen, nadat de 2-0 viel ontplofte De Adelaarshorst. De 2-1 van Drenthe zorgde helemaal voor een geweldige sfeer aan beide zijden. Het Spartaanse uitvak ‘rook’ de kansen op 2-2 en het Deventer publiek zag in dat het na de 2-0 nog niet gedaan was en deed vocaal een stapje bij. Het werd een half uur lang pure reclame voor de Keuken Kampioen Divisie, al was het opvallend dat een (klein) deel van de Go Ahead aanhang Drenthe continue uitfloot. Drenthe revancheerde zich met zijn goal, ging helemaal uit zijn plaat na de 2-2 en lachte na afloop nog wat provocerend naar het Eagles publiek dat hem ook na de wedstrijd nog verwensingen toewierp. Beetje raar gedrag van deze Deventer supporters, maar wat is het toch lekker om een gifkikker met kwaliteiten als Drenthe in het elftal te hebben!

Laatste half uur, een zeer aantrekkelijk schouwspel

Net als in Enschede bleek Sparta wel degelijk de bovenliggende partij te kunnen zijn in een uitwedstrijd tegen een directe concurrent. Zeker nadat Alhaft in het veld gekomen was, wist Sparta de druk op Go Ahead op te voeren. Alhaft en Drenthe ‘pakten’ de zijkanten en wisselden een paar keer van kant. Het was een 4-3-3 opstelling, met de nodige wisselingen voorin en Dabo die regelmatig op kwam, waardoor het ditmaal Sparta was, dat het middenveld volledig in handen had. De wedstrijd, de stand, de sfeer leende zich opeens voor passievol voetbal, met een vleugje opportunisme.

Go Ahead had het er lastig mee en kwam er niet echt meer uit. Er kwamen mogelijkheden voor Sparta. In de 87e minuut kwam Alhaft vanaf rechts van buiten naar binnen. Het heerlijke schot belandde op de lat. Sparta zette door. In blessuretijd gooide Dabo een uitworp snel in, Alhaft tikte de bal door en Veldwijk schoot de 2-2 erin. Veldwijk ging uit zijn dak, het uitvak werd gek en de rest van De Adelaarshorst treurde. Het was nog niet gedaan, want Sparta zette nogmaals aan en was in de laatste minuut nog dichtbij de 2-3. Dat was teveel van het goede geweest, want (en dan ‘vergeten’ we de niet gegeven rode kaart aan Wuytens even) de 2-2 was een terechte weergave van het duel. Het eerste kwartier van zowel de eerste, als tweede helft ging gelijk op. Het laatste half uur van de eerste helft was duidelijk voor Go Ahead. Het laatste half uur van de wedstrijd was Sparta de betere ploeg.

Een gewonnen punt

Een 2-2 in een uitwedstrijd tegen een directe concurrent, na een 0-2 achterstand, dan mag je tevreden zijn. Als de gelijkmaker dan in blessuretijd valt, dan is er helemaal sprake van een feestje. En zo geschiedde. Het uitvak en de Sparta spelers bedankten elkaar. Het Deventer publiek droop af, met het gevoel dat er 2 punten verloren waren. De Sparta supporters juichten en zongen nog wat. Bij ons voelde het alsof we een punt gewonnen hadden.