Wedstrijdverslag FC Twente Gemeente Enschede – Sparta

Gisteren speelde onze club de eerste wedstrijd in de eerste divisie na een afwezigheid van twee seizoenen. Twee niet al te beste jaren eredivisievoetbal, een slecht elftal met pap in de benen en scheidsrechterlijke VAR dwalingen in de laatste twee wedstrijden op het hoogste niveau hebben ons doen afdalen naar de krochten van het Nederlands betaald voetbal. We bevinden ons echter in goed gezelschap: NEC, Cambuur, Go AheadEagles, Roda JC en de frauduleuze tegenstander van gisterenavond mogen ook mee doen in deze nietszeggende competitie.

In de voorbeschouwing schreven we nog dat we blij waren dat de VAR er niet bij was, gisteren bleek maar weer eens dat 1 persoon het verschil kan maken en een VAR wellicht toch soelaas had kunnen bieden. ITWM is niet van decomplottheorieën en wil niet de scheidsrechter altijd als schuldige aanwijzen maar hoe bepalend is de leiding in de laatste drie belangrijke wedstrijden geweest als je daarbij optelt dat onze club daarbij ook drie keer aan het kortste einde trok. Daar word je als Spartasupporter behoorlijk gefrustreerd van.

Sparta begon de eerste 10 minuten van de wedstrijd behoorlijk redelijk. Het was vooraf afwachten geblazen hoe de mannen van Fräser zich zouden houden in een volgepakt stadion, waar de meest drukbezochte eerste divisie wedstrijd aller tijden zou worden afgewerkt, maar dat ging dus goed. Althans dat gold voor nagenoeg alle spelers behalve de zelf opgeleide Alberto die in de basis stond omdat Auassar toch nog te veel last had van zijn blessure. De jonge verdediger moest het opnemen tegen de uitblinkende neef van E’to, de van Bochum gehuurde Bapoh en dat viel niet mee. Uiteindelijk maakte deze uitblinker aan Achterhoekse zijde de 1-0 en moest Sparta op zoek naar de gelijkmaker. Dat ging overigens wel gepaard met een wissel van Alberto en daarmee zette Fräser wel een toon, dat als je niet presteert, je er dan ook gelijk afgehaald kan worden. Met Martis als vervanger ging het gelukkig iets beter, maar ook hij niet de stabiele kracht die we met Auassarerbij wel in huis zouden moeten hebben. Dus op zoek naar de gelijkmaker en dat lukte: De ijzersterk spelende Lars Veldwijk vond het net 6 minuten na de openingstreffer van de thuisclub waarmee de stand weer gelijk was getrokken. Het tot dan redelijk sfeervolle Twente stadion werd daar toch wel een beetje kriegelig van en werd een behoorlijk stuk stiller. Toch was het thuisploeg die beter uit de verf kwam en de boven liggende partij was. Sparta kon toch een verdere uitloop van de Twentse score voorkomen totdat Boere in het duel met Martis nagenoeg onaangetast naar het gras duikelde om een penalty te bewerkstelligen. En aangezien de KNVB de B-scheidsrechter Kamphuis had aangesteld, om deze voor eerste divisie begrippen topwedstrijd te leiden, kon deze arbiter met de ruggengraat van een steurgarnaal, nagenoeg dan ook niets anders dan de bal op de stip leggen. Boere kon zelf aanleggen, Kortsmit stond gisterenavond niet in zijn penalty-stop-modus en dook in de verkeerde hoek: 2-1 vlak voor het einde van de eerste helft.

De tweede helft herstelde Sparta zich meer dan goed en kwam gedreven uit de startblokken. Het had het veldoverwicht, won veel duels en liet de Tukkers in eigen huis vooral achteruitlopen. Toch duurde het te lang voordat het echte gevaar gesticht werd. Pas na de inbreng van Dervisoglu voor de hardwerkende, maar nog steeds niet echt presterende, Alhaft kwam het echte voetbal in de ploeg en kwam de verdediging van de Tukkers steeds meer onder druk te staan. Toen Saksela 10 minuten voor tijd het veld verliet en Duplan werd ingebracht kwam er nog meer gif in Sparta. Kansen waren er genoeg, maar het binnenkant-paal-schot van Dervisoglu stond als een soort marker hoe de wedstrijd van de voetbalgoden blijkbaar moest verlopen. Sparta verdiende hier minimaal een punt maar had zo’n dag dat het geluk niet mee zat. Ook een vermeende Twentse handsbal in het strafschopgebied net voor tijd en het appèl hierop leverde Sparta niets op (behalve een gele kaart voor Veldwijk).

Helaas het is niet anders en het bleef ondanks alle inspanningen 2-1 en zal Sparta de achtervolging moeten inzetten. De spelers werden na afloop terecht bedankt door de ruim 300 meegereisde supporters uit Rotterdam. De inzet en het voetbal met name in de tweede helft bieden meer dan hoop voor de komende 37 wedstrijden. En FC Twente Gemeente Enschede: Wie het laatst lacht,……….

Opstelling Sparta : Kortsmit, Saksela (Duplan/80), Wuytens, Alberto (Martis/27), Drenthe; Vriends, Duarte, Harroui, Veldwijk, Rayhi, Alhaft (Dervisoglu/55)