Emmen – Sparta eindigde in een 0-0 gelijkspel. Zondag staat de allesbeslissende thriller Sparta – Emmen op het programma. Zondagavond weten we in welke divisie we volgend seizoen spelen. Tot die tijd is het Spartaans billenknijpen, op Rotterdamse wijze de zenuwen in bedwang houden en de stembanden sparen voor zondag, waar de bandjes nog eenmaal dit seizoen in actie moeten komen om de ploeg 90 minuten lang te ondersteunen.

Waardeloze ontvangst door FC Emmen

Eigenlijk gaat het alleen nog maar om zondag. Dan staat DE finale op het programma: Sparta – Emmen. Degraderen we op ons eigen Kasteel, of kunnen we na een rampseizoen toch nog een feestje vieren? We gaan het zondag zien. Maar vooruit, een terugblikje op Emmen – Sparta kan ook geen kwaad.

Dat terugblikken doen we eerst maar eens even met de ouderwets Drentse ongastvrijheid. Want wat maakten ze er voor aanvang van de wedstrijd een zooitje van, daar in Emmen. En dan bedoelen we niet het zooitje dat boven op de foto te zien is – zo zag het er naast het uitvak uit, ook niet echt opgeruimd natuurlijk, maar wij bedoelen het organisatorische zooitje.

Het uitvak bevatte slechts 370 plekken en was uitverkocht. 370 supporters. Geen mega-aantal, maar toch had de plaatselijke politie bevolen dat het laatste stuk in 3 clusters naar het stadion afgelegd moest worden. Bus 1 kwam hierdoor zo’n 35 minuten voor aanvang van de wedstrijd aan, maar andere bussen moesten gedwongen wat bij het stadion arriveren. Enigszins irritant, maar dat was nog niets vergeleken bij de onwil die Emmen vervolgens tentoon spreidde. Het uitvak van Emmen heeft 2 poortjes waardoor je naar binnen kan. Maar Emmen weigerde het tweede poortje open te gooien. Daardoor ging het naar binnen gaan ongelooflijk traag. Eerder dit seizoen zagen we eigenlijk alleen dat het bij Vitesse dramatisch verliep (ook daar ging er minder poortjes open dan dat er waren en leidde dit tot lange wachtrijen), maar verder verwerken alle andere profclubs een paar honderd man binnen 10 minuten, tot hooguit een kwartier. Zo niet in Emmen. De eerste supporter was 35 minuten voor tijd binnen. De supporters uit de laatste bus misten het begin van de wedstrijd, simpelweg omdat Emmen weigerde een poortje extra open te gooien.

Clubs als Emmen die een ontvangst zo slecht regelen zouden eigenlijk ook eens aangesproken moeten worden door andere clubs. Het is al vervelend genoeg dat de wedstrijden in de play-offs allemaal verplichte combi’s zijn. Maar je kan mensen die op een donderdag een halve dag vrij nemen om heen en weer naar Emmen te rijden en betaald hebben om naar belabberd voetbal te kijken vervolgens natuurlijk wel proberen klantvriendelijk te ontvangen. Helaas, in Emmen wordt daar wat anders over gedacht.

Redelijk goed eerste kwartier van Sparta

De bovenstaande frustratie is niet de persoonlijke frustratie van de verslaggever van dienst. Hij zat namelijk in bussie 1, was ruim op tijd binnen en hierdoor kon hij ook het begin van de wedstrijd meemaken. Gelukkig maar, want het eerste kwartier was van Spartaanse zijde veruit het beste deel van de wedstrijd.

Advocaat had niet gekozen voor Breuer als vervanger van de geschorste Vriends, maar hij had Dougall in het centrum van de verdediging geposteerd. Best opmerkelijk, met name omdat Emmen gevaarlijk is in standaard-situaties (van de laatste 15 goals van Emmen vielen er maar liefst 8 uit standaardsituaties). Maar met Dougall van achteruit wilde Advocaat tot beter voetbal komen. In de eerste 15 tot 20 minuten lukte dat aardig. Sparta toonde in het eerste kwartier aan de betere ploeg te kunnen zijn. En dat betekent niet dat Sparta briljant speelde, maar het liet wel zien dat als je ook maar een glimp eredivisie-niveau kan tentoon spreiden, dat een ploeg als Emmen het eigenlijk al niet meer aan kan. Emmen kwam er in dat kwartier niet aan te pas en na een lekkere aanval leidde dit ook tot een grote kans voor Robert Mühren, die de bal echter niet langs keeper Telgenkamp kon krijgen.

Sparta zakte weg

Maar een glimp eredivisie-niveau, dat kan Sparta zelden langer volhouden dan 30 minuten per wedstrijd. In Emmen lukte het nog geen 20 minuten. Ergens tussen minuut 15 en 20 zakte Sparta weg. Emmen kwam meer in de wedstrijd en kreeg na ruim 20 minuten een behoorlijke kans, maar Nienhuis redde keurig. Nienhuis speelde sowieso een prima wedstrijd en daarmee revancheerde hij zich voor zijn matige optreden tegen Dordrecht. De goede prestatie van Nienhuis in Emmen levert ook weer wat vertrouwen op richting zondag, als hij weer in de goal zal staan.

Het was nou niet dat Emmen geweldig speelde en het resterende deel van de eerste helft verliep in evenwicht, waarbij Friday nog wel een grote kans kreeg. Vanaf het uitvak was -beter nog dan op de tv beelden- goed te zien dat de keeper al helemaal op het verkeerde been stond en kansloos was geweest als het schot van Friday aan de goede kant van de paal was beland. Het schot ging echter naast.

Zwak begin tweede helft.

Emmen begon de tweede helft uitstekend en Sparta stond in de eerste minuten na rust zwaar onder druk. Met het 4-4-2 systeem wist Emmen in deze fase ons middenveld te overlopen. Sanusi en Duarte konden de boel niet ‘houden’ en de verdedigende ondersteuning van Spierings en Mühren was onvoldoende. Opnieuw redde Nienhuis goed na een inzet van een Emmenaar. Maar ook Emmen kan zo’n goede fase niet lang volhouden en Sparta kwam na 10 minuten alweer onder de druk uit.

Bestolen

Na 10 minuten in de tweede helft kreeg Sparta weer enige drang naar voren en dit leidde onder meer tot een vrije trap voor onze club, die genomen werd door Verhaar. Hij bracht de bal in, Bannick maakt een overtreding op Spierings in het strafschopgebied: penalty. Dit had scheidsrechter Lindhout direct moeten zien, hij stond er namelijk met zijn neus boven op. Op ongeveer 2 meter van Lindhout vond de overtreding plaats en hij had vrij zicht op hetgeen er gebeurde. Maar opmerkelijk genoeg floot Lindhout niet.

Lindhout kreeg wel een seintje van de videoscheidsrechter Manschot. En Manschot -die als videoscheidsrechter over ‘gewoon’ alle beelden beschikte- had tegen zijn college Lindhout kunnen zeggen: zuivere strafschop, niet over nadenken, deze moet je geven. Met een dergelijke houding had Lindhout niet zelf de beelden hoeven te gaan bekijken. Maar lafbek Manschot was niet zo stellig, dus Lindhout ging de beelden wel bekijken. Na 3 minuten kwam hij tot de onbegrijpelijke beslissing om geen strafschop toe te kennen. Na de laffe actie van Manschot bleek Lindhout dus geen persoonlijkheid te hebben. Het is pijnlijk dat dit soort zwakke persoonlijkheden dergelijke belangrijke wedstrijden mogen fluiten. Het gaat hier ten slotte niet alleen om supportersemoties. Het gaat hier ook om de eredivisie, op banen voor mensen op het hoofdkantoor en voor Sparta een verschil in inkomsten van zo’n 5 miljoen per jaar. En als een scheidsrechter iets niets ziet, dan kan je er soms vrede mee hebben. Dat gebeurt, mensen missen wel eens iets. Maar als een scheidsrechter en een video-scheidsrechter minutenlang naar beelden kunnen kijken waaruit overduidelijk blijkt dat er een strafschop gegeven moet worden en die wordt dan niet gegeven: dat is maar moeilijk te verkroppen.

Achteraf mompelde Lindhout voor de camera iets dat hij niet alle beelden had gezien. “Als ik dit shot had gezien, had ik een strafschop gegeven”, aldus Lindhout. Maar het is een vrij onzinnig argument. Als scheidsrechter werk je in een team en via Fox was te zien welke beelden video-scheidsrechter Manschot had (gewoon de Fox-beelden), dus ’team Lindhout’ had gewoon de beschikking over alle beelden. En daarnaast was het een strafschop via ieder shot. Vanuit het ene camerastandpunt was het wat beter te zien, dan uit het anderen, maar iedereen die rustig en goed kijkt, ziet in ieder shot prima wat er gebeurde. De KNVB heeft inmiddels excuses aan geboden aan Sparta, maar who cares? Sparta werd gewoon bestolen door de heren Manschot en Lindhout.

Grootste kans Sparta

Het spel ging verder en in de 69e minuut kwam de grootste kans voor onze club. Friday had een lekkere actie op links en hij gaf vanaf links een prima voorzet met buitenkantje rechts. Mühren had de bal voor het inschieten, maar bewaarde de rust niet en knalde hoog over. Hoewel Sparta -met uitzondering van het eerste kwartier- slecht speelde kreeg onze club wel 3 opgelegde kansen. Dan moet er wel eentje in.

Onbegrijpelijke wissel Advocaat

Advocaat haalde in de 73e minuut Verhaar naar de kant. Niet onbegrijpelijk. Verhaar was leeg en zijn spelvoortzettingen waren onvoldoende. Maar Verhaar zakte wel steeds ‘in’ en was aanspeelbaar. Mede daardoor kon Sparta af en toe nog enigszins aardig voetballen. Het was logisch geweest om deze rol door Van Moorsel of Brogno in te laten vullen. Maar Advocaat koos voor Dos Santos. Niemand op het uitvak die hier iets van begreep. Dos Santos is met zijn snelheid misschien bruikbaar tegen clubs die ruimte achterin weggeven en waartegen je kan counteren, maar was helemaal geen sprake van. Het was geen wedstrijd voor Dos Santos. Hij kon zijn snelheid niet kwijt en dan blijft er bar weinig over. Dos Santos deed werkelijk niets goed. We speelden eigenlijk opeens met 10 man en voetballend kwamen we er niet meer uit. Emmen maakte in de slotfase daarom iets meer aanspraak op de winst, maar kreeg geen serieuze kansen meer.

Steun Sparta zondag!

0-0. Het geblunder van de scheidsrechter uitgezonderd, was dit gezien het spelbeeld een terechte uitslag. Een goede uitslag? Een slechte? Het antwoord kunnen we pas zondagavond geven, voor nu zijn de meningen verdeeld. Natuurlijk is scoren in een uitwedstrijd belangrijk en dat hebben we niet gedaan. Maar als je eredivisie-ambities hebt, moet je thuis natuurlijk ook wel van Emmen kunnen winnen en dat is met deze 0-0 altijd voldoende. Maar een club als Emmen verslaan, dat is momenteel makkelijker gezegd dan gedaan, want Sparta spelet momenteel -net als Emmen- behoorlijk matig. Maar zondag moet het hele stadion massaal achter de ploeg gaan staan. Meer kunnen we niet doen. Zondagavond weten we meer.