Dat dit Sparta voetballend goed voor de dag kan komen is in 2018 al herhaaldelijk bewezen. Het resultaat viel dit jaar weliswaar te vaak tegen, maar de uitvoering was regelmatig van een zeer acceptabel niveau. Tegen Twente was de uitvoering opeens bagger, maar pakten we nog een punt. Tegen AZ was Sparta voetballend slecht en werd verloren. Een klassiek voorbeeld van een dalende lijn en dat is geen prettige constatering.

Debuut Harroui

Natuurlijk moet we de dalende lijn in perspectief plaatsen. AZ is een goede ploeg en een nederlaag in Alkmaar is dan ook niet iets om wakker van te liggen, maar het gebrek aan voetbal in de ploeg was niettemin schrikbarend.

Omdat AZ een veel beter elftal heeft dan Sparta, timmerde Advocaat de boel achterin dicht, met een 5-3-2 systeem. Met Huth, 5 verdedigers en daarvoor Sanusi en debutant Harroui als verdedigende middenvelders had Advocaat 8 verdedigend ingestelde spelers opgesteld. Met Duarte als aanvallende middenvelder en daarvoor Kramer en Friday bestond het aanvallende deel van het elftal uit 3 spelers.

Dat Duarte weer eens mocht beginnen hadden weinigen verwacht. Hij blijft een groot talent, maar dat kwam in Alkmaar geen moment naar voren, Duarte voetbalde niet best.

Dat Harroui als debutant mocht starten was zeer verrassend, maar ook zeker een te verdedigen keuze van Advocaat. Omdat de gewenste verdedigende middenvelder in januari niet aangetrokken kon worden, was er geen alternatief voor deze positie voor handen nu Dougall geschorst was. Natuurlijk had Advocaat kunnen gaan ‘schuiven’ met andere spelers, maar Harroui laten spelen op zijn vertrouwde positie pakte niet slecht uit. De jongeling viel niet op, maar deed het naar behoren, zeker als je in aanmerking neemt dat hij voor het eerste tegen een ploeg van het niveau van AZ speelde.

Meest simpele ballen kwamen niet aan

Het was vanaf minuut 1 eenrichtingsverkeer richting het doel van Huth. Ondanks dat, werd Sparta in een koud en guur Alkmaar 90 minuten lang gesteund door het vocaal duidelijk aanwezige uitvak. Complimenten aan deze supporters!

Tussen het zingen door zag het uitvak dat Sparta zelfs de meest simpele ballen niet bij een mede-speler kreeg. Zo verloor Sanusi op slordige wijze de bal in de 8e minuut. Het leidde compleet onnodig tot een AZ-aanval, waarbij Floranus onbesuisd verdedigde en de bal bijna in eigen doel schoot. Uit de corner die daarop volgde schoot Jahanbakhsh op de paal. De voorbeelden waarbij de ploeg de bal op amateuristische wijze kwijt raakte waren talrijk. Simpel balletje breed van Duarte: lukte niet. Opbouwen van Chabot: meerdere malen wist hij een vrijstaande mede-speler niet bereiken. Sanusi: simpel balletje breed over 5 meter, achter de man gespeeld. Breuer: blind de bal maar 15 meter naar voren trappen in ‘niemandsland’. Floranus: bal zo in de voeten van een AZ-speler. Friday: liep te lang met de bal en liet zich zo van de bal zetten. Holst: speelde een bal diep naar….helemaal niemand. Het zijn maar een paar voorbeelden, maar het ging de hele wedstrijd maar door. De enige die geen ruzie met de bal had, was Kramer, die overigens zelden bereikt werd. Het was zonde, want AZ gaf best wat ruimte weg op het middenveld, maar Sparta wist de bal ondanks die ruimte maar niet in de ploeg te houden.

Kansen en goals

AZ kreeg genoeg mogelijkheden in de eerste helft. Diverse schoten van afstand, wat aardige aanvallen, maar de verdediging van Sparta was redelijk hecht opgetrokken. En waar de verdediging niet thuis gaf, stond Huth op de goede plek. Slechts eenmaal in de eerste helft was Huth al gepassseerd, toen hij ver in het strafschopgebied naar voren kwam, maar Til maakte in het volle strafschopgebied de kans niet af en schoot hoog over.

Ook Sparta kreeg in de eerste helft wat kansjes. Chabot wist uit een corner met een heerlijke kopgoal zelfs de 0-1 op de borden te zetten. In de 33e minuut kwam Kramer net niet tot een schot, na de enige (!) redelijk aanval van Sparta in deze wedstrijd, die opgezet werd via Friday en Duarte. In de 43e minuut was Sparta zelfs even dichtbij een compleet onverdiende 0-2, toen Friday na een wat opportunistische actie met links de bal net naast het doel van de AZ-goalie werkte.

In de laatste minuut voor rust viel de 1-1. Het is natuurlijk balen, zo vlak voor rust. En verdedigend had er best wel wat beter gekund (Vriends en Breuer hadden scherper kunnen dekken, Harroui had beter mee kunnen lopen), maar soms moet je de credits ook geven aan de tegenstander. De 1-1 was vooral een mooie opgezette aanval van AZ, een aanval die op het juiste moment met lopende mensen een versnelling kreeg en goed werd afgemaakt. Tegen het hoge niveau van een dergelijke aanval is de Spartaanse verdediging gewoon niet opgewassen.

Onbegrijpelijke wissel

Friday was in de eerste helft geblesseerd geraakt. In de rust werd hij gewisseld voor Alhaft. Advocaat heeft er voor door gestuurd, maar het was niettemin voor velen een onbegrijpelijke wissel. Alhaft heeft kwaliteiten, maar de eredivisie is momenteel eigenlijk nog een niveau te hoog voor hem. In een goed draaiend Sparta-elftal dat veel scherpe uitvallen heeft, tegen een wat mindere ploeg kan een Alhaft in vorm misschien best voor gevaar zorgen. Maar momenteel heeft Alhaft niet de vorm, het Spartaanse elftal had geen scherpe aanvallen en AZ is geen mindere ploeg. Waarom dan Alhaft brengen?

Het inbrengen van Ahannach was volgens veel Spartanen op het uitvak wel de logische keuze geweest. Een jongen die een balletje kan vasthouden, de bal ook naar een speler in het juiste shirt kan spelen en fysiek een stuk sterker is dan Alhaft. Dat Advocaat Ahannach nu al een aantal wedstrijden op rij negeert is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ahannach maakte in de wedstrijden die hij wel speelde ten slotte een goede indruk. Advocaat vindt dat hij wat doelgerichter moet spelen en beslissender moet zijn. Natuurlijk, daar heeft onze trainert gelijk in, daar ontbrak het aan bij Ahannach. Maar dat moet er met trainen en spelen toch wel in te slijpen zijn?

Geen frisse krachten

AZ bleef Sparta continue onder grote druk zetten, maar op een gegeven moment leek een punt haalbaar. Tegen AZ heb je dan wel een hoop geluk en 11 frisse spelers nodig. Dat portie geluk heb je niet in de hand, maar met wissels kan je wel wat doen aan de frisheid van het elftal. Met name Duarte had in de loop van de tweede helft vervangen kunnen (moeten?) worden. Duarte speelde niet best, maar dat niet alleen: hij leek na ruim een uur ook wat aan het einde van zijn krachten te zijn, net als meerdere spelers op hun tandvlees leken te lopen. Waarom dan geen bankspeler erbij zetten, waarmee je het AZ-middenveld iets probeert te ontregelen? Er waren meer spelers die in aanmerking kwamen voor een wissel, maar juist voor de positie van aanvallende middenvelder had Sparta (met Ahannach en Van Moorsel) 2 prima spelers achter de hand om in te brengen. Advocaat besloot om in deze wedstrijd maar 1 wissel te gebruiken.

Huth

Sparta verdedigde en verder kwam onze club n de tweede helft eigenlijk niet meer in het spel voor. Opnieuw kwamen de meest simpele ballen niet aan. Van een wat meer verfijnde uitval was al helemaal geen sprake. Bij AZ was de kwaliteit zichtbaar, maar het was Huth die onze club lange tijd overeind hield. Dat deed hij al in de eerste helft en in de tweede helft werd hij alleen maar beter. De ene na de andere bal pakte hij: over de grond, uit de lucht, nog een uitstekende redding met de voeten en een spectaculaire ‘dubbele redding’ eerst met de hand, daarna met de onderkant met de voet terwijl hij al liggend op de grond lag. Huth behoort wekelijks tot de beste Spartanen en was in Alkmaar zelfs veruit de beste man van Sparta. Als Sparta er in blijft op doelsaldo, dan mag onze Duitse keeper met terugwerkende kracht op de schouders.

2-1

Naast alle reddingen van Huth kopte Til nog over en schoot Idrissi nog naast. Dat de 2-1 in de lucht hing, is dan ook een understatement. Bij het moment waarop de beslissende goal uiteindelijk viel had echter wel beter verdedigd moeten worden. Vlak voor de 2-1 legde Idrissi met 1 beweging Holst, Vriends en Sanusi al in de luren. Toen schoot Idrissi -heel de wedstrijd al de grootste plaaggeest van de Sparta verdediging- nog net naast. Een minuut na deze actie blijken dezelfde drie Spartaanse heren niks geleerd te hebben van het moment vlak daarvoor. Sanusi loopt naar achter en laat Idrissi te ver opkomen, Vriends stapt juist roekeloos in en Holst staat lucht te dekken. Voor de tweede keer in 2 minuten is Idrissi de drie Spartanen om hem heen de baas en ditmaal schiet hij (in de 86e minuut) de bal wel binnen2-1. Sparta probeert het daarna niet eens meer. Eindconclusie: AZ wint volkomen terecht en weer staan ‘we’ met lege handen.

ADO-thuis en Roda-uit

Het is geen schande om te verliezen in Alkmaar, maar de vraag is wel, kan Sparta tegen ADO en Roda de draad weer oppakken. Kan de ploeg weer beter gaan voetballen en van daaruit punten gaan pakken? Ongetwijfeld zal het basiselftal er tegen ADO op diverse posities weer anders uitzien. Maar wie er ook spelen en met welke tactiek Sparta ook voor de dag komt, in deze twee wedstrijden zullen punten gepakt moeten gaan worden. Lukt dat niet, dan komt directe degradatie wel erg dichtbij.