Voetbal is een leuke sport om op te wedden, zeker als je er groot liefhebber van bent. De kennis die je al bezit, kan namelijk van grote waarde zijn bij het maken van de juiste voorspellingen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de actualiteit scherp in de gaten te houden. Is een ploeg in vorm of juist niet? Ontbreken er spelers? Dat zijn belangrijke variabelen, maar een ding dat je zeker ook moet meenemen in het bepalen van je voorspelling voor een voetbalweddenschap is het thuisvoordeel. We leggen uit waarom.

Invloed van eigen supporters

Je kunt discussiëren over of supporters nu echt invloed hebben op een wedstrijd, maar de mensen op het veld weten dat het beste. En die zeggen met grote regelmaat dat gepassioneerde aanmoedigingen van een grote schare fans wel degelijk invloed kan hebben op de prestaties van het team. Het kan ze aansporen om harder te werken en langer door te zetten. Zo ontstaat er een thuisvoordeel wat van invloed kan zijn op de uitslag. Het levert niet altijd een overwinning op voor de thuisploeg, maar kan wel degelijk een verschil maken.

Bekend met het veld

Een ploeg die thuis speelt, kent het stadion en het veld een stuk beter dan de tegenstander. Daarmee is de thuisploeg in het voordeel, want je moet je spel aanpassen aan de omstandigheden. De uitspelende ploeg staat wat betreft al bij voorbaat met 1-0 achter. Hun onbekendheid met de omstandigheden in het stadion kan hun spel in de negatieve zin beïnvloeden. Ook dit is onderdeel van het thuisvoordeel dat van invloed kan zijn op de uitslag van de wedstrijd.

Geen lange reis naar de wedstrijd

Een groot voordeel van thuis spelen, is dat je geen lange reis hoeft te maken naar het stadion van de tegenstander. Dat is immers op zich al vermoeiend. Je moet je eerder melden en je kunt je minder rustig mentaal voorbereiden op de wedstrijd. Met dat voordeel stapt een thuisploeg het veld op, want de uitspelende ploeg heeft al een reis achter de rug en is daardoor net wat minder fris. Dat kan hun prestaties beïnvloeden.

Lichte partijdigheid van de scheidsrechter

Een scheidsrechter dient onpartijdig te zijn. Er zal ook geen scheidsrechter zijn die zal toegeven dat hij een thuisploeg bevoordeelt. Toch zijn er invloeden die in het hoofd van de scheidsrechter kunnen gaan zitten. De druk van het thuispubliek kan een noemenswaardige factor zijn. Niemand wil de hoon van een heel stadion over zich heen voelen, ook een scheidsrechter niet. Het mag niet, maar het kan wel zo zijn dat hij daardoor net even andere keuzes maakt.

Nogmaals, het thuisvoordeel levert echt niet altijd een overwinning op voor de thuisploeg. Maar het is onmiskenbaar zo dat de omgeving en de omstandigheden hun weerslag hebben op de wedstrijd. Het kan niet anders dan zo zijn dat de thuisspelende ploeg hier het voordeel bij heeft en dat daar ook regelmatig de vruchten van geplukt worden. Daarom moet je het op z’n minst meenemen in je overweging voordat je een voetbalweddenschap plaatst.