Waar is Wout eigenlijk? Die vraag krijgen we steeds vaker de laatste weken, vandaar dit bericht. Met een enorme pijn in het rood-witte hart.

‘Weer die klote-Alzheimer Peet, had net die aansteker nog daar neergelegd!’ Maar ook, toen het met Sparta dramatisch slecht ging: ‘Dat is nou het grote voordeel van die Alzheimer, ik ben het morgen weer vergeten hahaha’. De bulderende schaterlach, Woutje heeft altijd de lach aan z’n kont hangen. En is de grote knuffelbeer binnen de hechte Sparta-familie.

Maar die lach is er bijna niet meer. Zelden. De pretoogjes maken steeds vaker plaats voor een holle blik. En dat doet pijn. Bij hem, zijn familie, maar ook zeer zeker bij ons.

Het is deze maand 6 jaar geleden dat ik een stuk in tijdschrift VI las, waar Wout aangaf dat hij sinds kort aan Alzheimer leed en daardoor niet meer met de auto naar Sparta kon komen. Supportersforum ITWM pikte het bericht op en naar aanleiding van de vele vrijwilligers die zich hadden aangemeld, besloot ik een schema op te stellen om het vervoer te coördineren.

Dat liep gesmeerd, omdat de vele, lieve Spartanen Wout maar wat graag wilden ophalen en thuisbrengen. Een typerend iets binnen onze prachtige club. We maakten prachtige en memorabele momenten mee. Zo was er in 2014 een benefietwedstrijd voor Wout, die ik samen met de Alzheimer Stichting en het Leidsch Dagblad mocht organiseren. Sparta Legends tegen Lucky Ajax. Wout tegen Sjaak Swart, Simon Tahamata, Witschge. Wout scoorde uit een penalty, tegen Edwin van der Sar. Maar ook de oefenpot van Sparta bij Eendracht Aalst, waar hij Jan Boskamp tegen het lijf liep en ze tal van anekdotes met elkaar uitwisselden. Want op dat moment was het verre geheugen van Wout nog bijna feilloos, in tegenstelling tot zijn korte termijn. En natuurlijk de supporterswedstrijd tegen NAC, waar hij samen met zoon Robin in de spits speelde. Een moment om te koesteren.
Wout was regelmatig in de media te zien of te lezen, met als hoogtepunt De Wandeling van de KRO, waar Sander de Kramer het gesprek met Wout aan ging. Een mooi en ontroerend document.
Alzheimer is een sluipmoordenaar. Een progressieve ziekte, die vaak heel langzaam verslechtert. In diverse ziekenhuizen hadden de doktoren gezegd dat het vele koppen van kopspecialist Wout de oorzaak zou kunnen zijn. De eerste jaren na september 2013 merkten we dat amper aan Wout, maar het afgelopen seizoen had hij steeds meer moeite om de uitwedstrijden te bezoeken en kwam hij alleen nog maar naar de thuiswedstrijden.
En sinds dit seizoen gaat het ineens hard achteruit. Dusdanig – zonder in pijnlijke details te treden- dat we vanaf afgelopen weekend hebben moeten besluiten om Wout niet meer mee te nemen. Een zeer pijnlijk en verdrietig besluit, zeker ook voor de trouwe vrijwilligers die ook echt een warme band met Wout hebben opgebouwd. Dat besluit hebben we uiteraard in overleg met zijn kinderen Robin en Melissa genomen, met wie we in al die tijd nauw contact hielden. Zij hebben ook gevraagd om dit openbaar te maken, omdat een ieder bij Sparta zich zal afvragen waar Wout is.
Zij zullen, wanneer hij een keer een goede dag heeft, wellicht nog een keer naar Sparta gaan met hem. Maar het houdt voor ons op hier. Met ontzettend veel pijn in ons rood-witte hart.

Peter van der Zwan


Wij vragen aan alle Sparta supporters om Wout (en daarmee ook zijn familie) een hart onder de riem te steken door hem een (Sparta) kaart te sturen met een positieve tekst. We hopen dat Wout dit goed doet in deze moeilijke tijd.

Deze kaart kan je sturen naar:

Topaz Haagwijk, T.a.v. Wout Holverda, Beethovenlaan 2, 2324 EL Leiden

Redactie ITWM

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties