Het meest vermakelijke doordeweekse programma over de koploper van de Eredivisie staat weer online. Ditmaal met Bart Vriends. Kon hij uitleggen hoe het eigenlijk kwam dat hij de laatste jaren zo gegroeid was als voetballer? Niet echt. Daar waren de Rijnmonders niet echt in geïnteresseerd. Van Os en Slotboom hebben vaker kritiek op de nevenactiviteiten van Vriends en daar ging het helaas wat te lang over.

“Elk ding dat je kunt aangrijpen om beter te worden, moet je doen”, aldus Van Os over anderen. Want dit soort kreten gelden altijd voor een ander, das duidelijk. Van Os meent automatisch dat voor topsporters meer rust en focus daartoe behoren. Meer focus, meer rust, beter voetbal? Het is een mening, geen waarheid, maar Van Os lul je niet klem. Hij zorgt er altijd wel voor dat hij zijn mening een meer dan gemiddeld gewicht krijgt. Ditmaal neemt hij met het grootste gemak Femke Bol als voorbeeld erbij en dan moet het maar logisch zijn dat een 400 meter hordeloopster dezelfde benadering heeft als een voetballer. Dat dat als de welbekende tang op het al even bekende varken slaat verdwijnt in de snelheid van het programma. Ook Vriends had het lastig met de handigheidjes van Van Os.

En sowieso, ieder mens is anders. Vriends wordt waarschijnlijk gek als hij thuis op de bank niets gaat zitten doen met al die vrije tijd. Genoeg voetballers die overigens thuis komen, de play-station aan zetten en wat roti-kip naar binnen werken. Dat zien we als gewone stervelingen niet, dus kunnen we onszelf wijs maken dat die voetballers zich aan het focussen zijn.

Vriends doet het anders. Meer in de spotlights. Kan Vriends nog beter gaan voetballen door denkend aan Anton Slotboom op een bank te gaan malen, terwijl de play-station verslaving lonkt? Gaat Vriends nog beter spelen als hij een Podcast overslaat? Het lijkt nauwelijks realistisch. Met zijn kwaliteiten presteert Vriends al een tijdje op de toppen van zijn kunnen. Veel beter zal het niet worden. En als uithangbord van de club kunnen we ook nog trots op hem zijn. Kritiek op Vriends is momenteel verre van terecht.

Toegegeven, gaat het straks weer minder, dan groeit de kritiek op de nevenactiviteiten van Vriends vast weer. En daar is niets mis mee. Voetbal is emotie. We hebben het met clubliefde gevulde recht om door onszelf verzonnen oorzaken aan te dragen als het slecht gaat. Net als we momenteel met een natte poes en stijve lul door Rotterdam heen mogen paraderen omdat we bovenaan staan. De koppositie? ‘Een wassen neus’, aldus Ruud van Os. Femke Bol die struikelt voor de finishlijn als het ware. En zo zal het Sparta ook vergaan. We zullen struikelen. De koppositie verliezen. Maar wie weet, recht onze club de rug zoals Femke Bol dat deed. Zij won nog 2 keer goud. Voor ons is eentje genoeg. Pakken die beker. Bart Vriends wordt de aanvoerder die hem trots de lucht in zal houden. En zelfs Ruud van Os zal zien dat het goed is. Een Spartaan mag dromen.

Geniet van de Podcast Spartanen!

Abonneer
Abonneren op
48 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties