Vitesse uit 1892 en uit Arnhem neemt het zaterdag 5 november op tegen Sparta uit 1888 en uit Rotterdam. De aftrap is om half vijf des middags en plaats van handeling is evenementenhal Gelredome in Arnhem. De autocombikaarten en de buskaarten voor Spartasupporters zijn uitverkocht. Zo’n 600 Spartanen reizen hun club achterna. Waren er meer bussen geweest, hadden dat er meer geweest. Zoals gebruikelijk bij Vitesse, zullen de tribunes van het Gelredome bij lange na niet vol zijn. Op de bonnefooi een kaartje scoren moet dus lukken. Wie geen zin heeft in de reis oostwaarts kan terecht op ESPN en Radio Rijnmond. ‘Schiri’ van dienst is Pol van Boekel. Hij wordt geassisteerd door Schaap en Ozinga. Official 4 is heerschap Gansner. Kooij VARt, Been AVARt.

Russen en Amerikanen

Vitesse speelt sinds eind jaren negentig in evenementenhal Gelredome. Dat was een ideetje van de toenmalige voorzitter Karel Aalbers. Het Gelredome was een duur onderkomen voor de ploeg uit Arnhem. Naast de hoge huisvestingslasten gaf Vitesse ook veel geld uit aan dure spelers. Omdat de inkomsten achterbleven bij de hoge uitgaven, maakte Vitesse forse schulden. Niet zonder hulp van de gemeente wist Vitesse met moeite het hoofd boven water te houden.

Niet geheel verrassend moest Vitesse op enig moment toch worden gered door een rijke pief. Eerst was dat ondernemer Maasbert Schouten. Schouten verkocht de boedel aan Merab Jordania, een keurige Georgische zakenman met een kort lijntje met Roman Abramovich, toen eigenaar van Chelsea. Na Jordania kwam Aleksandr Tsjigirinski, een Russische oligarch, uiteraard van onbesproken gedrag. Hij schoof Vitesse door naar Valeri Oyf, ook zo’n nette Russische zakenman met de onverklaarbare behoefte om miljoenen in een Nederlands provincieclubje te steken. Na de Russische inval in Oekraïne pakte Oyf noodgedwongen zijn biezen. Oyf was nog wel zo vriendelijk zijn vordering op Vitesse kwijt te schelden. Dat scheelde Vitesse een schuld van € 155 miljoen. Toch zo’n tien keer de jaaromzet van Sparta. Best fideel van Valeri.

Vitesse werd in de etalage gezet. Afgelopen september hapte The Common Group toe. Dat is een Amerikaanse investeringsmaatschappij met een voorliefde voor ‘durfkapitaal’. Sinds de overname mogen seizoenkaarthouders van Vitesse met korting naar de andere clubs die eigendom zijn van The Common Group: Patro Eisden (3e niveau België) en Leyton Oriënt (4e niveau Engeland). Tel uit je winst. De moraal van dit hele verhaal: Vitesse is geen voetbalclub, maar een soap.

Stammenstrijd

Mocht de wedstrijd van zaterdag niet weten te boeien, kan het voor de in Arnhem aanwezige Spartanen een aardig alternatief zijn om in het Gelredome de zuidtribune in de gaten te houden. De zuidtribune is de enige tribune in de evenementenhal die nog een beetje bezet is, de tribune recht tegenover het uitvak dus. De zuidtribune is het toneel van een stammenstrijd tussen verschillende groepen Vitessesupporters.

Volgens dagblad de Gelderlander is die strijd terug te voeren op de bouw van het Gelredome in 1998, maar we zullen de ITWM-lezer 24 jaar geneuzel in de marge besparen en beginnen bij de bekerwedstrijd Kozakken Boys – Vitesse.

Vitesse bleek niet opgewassen tegen het altijd lastige Kozakken Boys en werd smadelijk uitgeschakeld. De supportersgroep GTKP vond dat zo vervelend dat ze het weekend na de blamage tijdens de wedstrijd tegen Emmen actie wilde voeren. GTKP staat voor Geitenkamp. Dat is niet de lokale kinderboerderij, maar een wijk in Arnhem. Denk Spangen 1988, maar dan in Arnhem in 2022 en met witte tokkies.

GTKP, dat in Arnhem vaak voorgaat in het tribunegezang, boycotte de eerste helft van Vitesse – Emmen en riep andere supporters op datzelfde te doen. Die andere supporters hadden daar geen trek in, gingen gewoon naar de wedstrijd en zongen bij afwezigheid van GTKP zelf maar wat liedjes. Toen de GTKP’ers in de rust de tribune op kwamen werden ze door de andere fans getrakteerd op een fluitconcert en een bierdouche. Wat volgde waren schermutselingen, waarbij op de tribune een rookpot af werd gestoken.

De bonje tussen de fangroepen suddert voort. De supportersvereniging roept op tot saamhorigheid, maar dreigt ook dat gericht biergooien te allen tijde bestraft worden met een stadionverbod. Of lukraak bier gooien ook strafbaar is, is niet vermeld. Hoe dan ook: elke club krijgt de fans die het verdient. En aan de aanwezige Spartanen: neem de toneelkijker mee en houd de popcorn binnen handbereik.

Vitesse

De verdeeldheid onder de Vitessefans dringt ook door op Spotify. Hier zijn maar liefst vijf aan Vitesse gewijde podcasts te vinden. We kunnen kiezen uit ‘de Vitesse podcast’, ‘Met Vitesse naar…’, ‘Kappen en draaien’, ‘Hotseknotsbegonia’ en ‘Studio Langs de Rijn’. Alle podcastmakers hebben gemeen dat ze reikhalzend uitkijken naar de winterstop, want dan kan The Common Group de buidel trekken om de voor Arnhemse begrippen zwakke selectie te versterken. Afgelopen zomer, in het interbellum tussen de Russen en de Amerikanen, gebeurde dat niet met als gevolg dat Vitesse laag op de ranglijst staat. De Amerikaanse eigenaren haalden al wel Philip Cocu als trainer naar Arnhem. Onder Cocu wist Vitesse in de eredivisie twee keer op rij te winnen (Cambuur en Emmen). Wat ITWM betreft blijft het daarbij.

Opstelling Vitesse (© De Gelderlander): Reiziger; Arcus, Meulensteen, Cornelisse, Wittek; Flamingo, Tronstad; Kozlowski, Bero, Vidovic; Frederiksen

Sparta

Genoeg over Vitesse. Over naar Sparta! Mensen, mensen, mensen, wat gaat het lekker met onze club. De wind waait mee, het voetbal is leuk, de vibe is goed, de spelers zijn een eenheid, de supporters zijn enthousiast, de resultaten zijn goed. Als Spartanen – toch Rotterdammers – al iets te klagen hebben, gaat het over pisbakken of de inwendige temperatuur van de kroketten op het Kasteel.

Maurice Steijn en zijn mannen zullen de Spartatrein ook in Arnhem door willen laten denderen. Coremans en Namli zitten al een tijdje in de lappenmand. Daar heeft Jonathan de Guzman zich twee weken geleden bijgevoegd. Ook Omar Rekik is geblesseerd. In de slotfase van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard verlieten Lauritsen en Pinto met pijntjes het veld. Naar verwachting zijn de spits en de in vorm verkerende back tegen Vitesse gewoon beschikbaar. Daarom gaan we voor dezelfde opstelling als tegen de Limburgers (en Maurice Steijn wellicht ook).

Opstelling Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Auassar, Pinto; Verschueren, Kitolano; Saito, Mijnans, Van Crooij; Lauritsen.

Abonneer
Abonneren op
223 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties