Vitesse – Sparta, 14 april 2018, aanvang 19:45 uur. Scheidsrechter is Kevin Blom. Strijker en Hubers vlaggen. Vierde official is het heerschap C. Mulder. Vitesse – Sparta.

De bussen vertrekken om 17:00 uur vanaf het supportershome. Uiterlijk 16:45 uur aanwezig zijn om het welbekende omwisselen, maar wat eerder aanwezig zijn om gezellig met mede-Spartanen een pilsener of andersoortig vocht te nuttigen heeft natuurlijk de voorkeur.


Stunt?

Sparta speelt vanavond de één-na-laatste uitwedstrijd van het reguliere competitieseizoen. In eerste instantie moet onze club punten pakken om de laatste plek te ontlopen. Wil onze club ook nog eens de nacompetitie play-offs ontlopen door 15e te worden, dan zullen er vrijwel zeker nog 9 (of misschien zelfs 10) punten gehaald moeten worden in de resterende 4 wedstrijden. Natuurlijk heeft dit wel de Spartaanse voorkeur, al geloven slechts weinig nog in dit mooie scenario. Voor een dergelijk scenario zal (naast het winnen van 2 thuiswedstrijden) in dat geval ook een keer gestunt moet worden in een uitwedstrijd. Winnen in de laatste uitwedstrijd van het reguliere seizoen -in de Kuip-, dat zou natuurlijk een stunt zijn. Maar winnen bij Vitesse-uit, dat is al een bijna net zo grote stunt, om verschillende redenen.

Vitesse mag dan een dipje hebben, maar heeft voor eredivisie-begrippen natuurlijk een goed elftal. De club uit Arnhem staat er ook een stuk beter voor op de ranglijst. Sparta pakte daarnaast in een uitwedstrijd dit seizoen nog geen punt tegen een ploeg uit het rechterrijtje. En Sparta heeft een ronduit beroerde historische staat van dienst uit tegen Vitesse. Voor het laatst werd in Arnhem gewonnen in 1971. Het werd toen wel direct 0-6. Het was de enige keer dat Sparta in de competitie uit won van de Arnhemmers. In 1978 proefde onze club nog wel een keer de zoete smaak van een bekeroverwinning, maar niettemin: mocht Sparta vandaag met 3 punten huiswaarts keren, dat is dat een historische overwinning te noemen.Historie

Het potje in Arnhem werd 23 keer voor de competitie gespeeld sinds de invoering van het betaalde voetbal. Het waren alleen maar duels in de eredivisie. Sparta won dus slechts 1 keer, in 1971. 6 keer werd het gelijk. 16 keer won Vitesse. Vorig seizoen werd het één groot voetbaldrama. Het was de grootste nederlaag ooit in Arnhem: 5-0. Zelfs Kruiswijk -die nog nooit gescoord had in tig honderd wedstrijden- scoorde voor Vitesse. Pijnlijk.

In januari van dit jaar stond Sparta – Vitesse op het programma op Het Kasteel. Het was een goede wedstrijd van Sparta-zijde, Vitesse won tegen de verhoudingen in met 1-0, maar uiteindelijk stonden ‘we’ dus wel met lege handen.


Vitesse

Bij Vitesse is Castagnos geschorst en Kruiswijk geblesseerd. Het verhaal van Vitesse is bekend. De ploeg ligt eigenlijk prima op koers voor de nacompetitie play-offs. Maar na nederlagen tegen laagvliegers Roda en NAC werd de toekomstig Sparta-trainer Henk Fräser de laan uitgestuurd, precies voor het duel met Sparta. Voor buitenstaanders wat apart, want Fräser bracht de ploeg uit Arnhem de enige serieuze prijs uit de historie en dit seizoen ligt Vitesse nog steeds op play-offs koers. Maar zo werkt het in het voetbal. Fräser leek er niet wakker van te liggen en hij kan zich nu vol gaan storten op Sparta en samen met Henk van Stee ervoor gaan zorgen dat er volgend seizoen een goede ploeg komt te staan.

Edward Sturing heeft het overgenomen van Fräser. Hij heeft aangegeven misschien wel wat, maar niet heel veel te gaan veranderen aan de basisopstelling van Vitesse. Sturing zal wel iets willen doen aan het scorend vermogen van zijn elftal. Vitesse heeft al ruim 300 competitieminuten op rij niet gescoord.


Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Houwen, Karavaev, Kashia, Miazga, Büttner, Serero, Foor, Mount, Beerens, Matavz, Linssen


Sparta

Bij Sparta zijn Chabot en Floranus geschorst. Nelom is afwezig vanwege een blessure en Saksela en Kortsmit zijn ook nog steeds geblesseerd.

Onze club pakte in de slotfase van de wedstrijd tegen VVV drie zeer belangrijke punten. Dit zorgde voor uitzinnige taferelen op de tribune en na afloop. Heerlijk! Twente verloor een dag later, waardoor het gat met de Tukkers nu 4 punten is. Maar nu de euforie wat is gaan liggen, beseft iedereen zich wel dat ongeveer 55 van de 90 minuten in die wedstrijd wel erg zwak waren. Zo kan je niet voetballen tegen Vitesse-uit, dan verlies je vrijwel zeker. Advocaat gaat mede darom sleutelen aan zijn basisopstelling. In ieder geval moet hij door de afwezigheid van Nelom en Floranus een oplossing vinden voor de linksbackpositie. Daar komen Dougall of Goodwin voor in aanmerking, maar dat zal niet de enige wijziging zijn. Als de schijn niet bedriegt gaat Friday een basisplek krijgen en zal Verhaar op de bank plaats moeten nemen. Of Van Moorsel speelt, of dat de blessuregevoelige middenvelder gespaard wordt met het oog op Sparta – NAC gaan we straks zien. Come on Sparta!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Vriends, Fischer, Goodwin, Sanusi, Dougall, Mühren, Ahannach, Kramer, Friday

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties