Sparta speelt morgen in Oss tegen de plaatselijke TOP. Op het moment van schrijven zijn er nog kaarten te koop voor de bus van de SV. De autokaarten zijn uitverkocht. Sparta draait goed en heeft nog altijd kans op de eerste periodetitel. Ook in de reguliere stand klimt Sparta stiekem naar de bovenste plaatsen. Ook Oss, normaliter geen hoogvlieger, doet het prima. Met 10 uit 5 staan ze op een keurige 8e plek. Alle ingrediënten zijn derhalve aanwezig voor een leuke en spannende wedstrijd. Oss is niet ver, de bus vertrekt om 17.30. Een vol uitvak is wat ons betreft niet teveel gevraagd en zou eigenlijk (gezien het feit dat er slechts 350 kaarten beschikbaar zijn) niet meer dan logisch zijn. Kopen dus die kaarten!


Leidinginfo

Martin van den Kerkhof is door de KNVB aangesteld om TOP Oss – Sparta in goede banen te leiden. Van den Kerkhof wordt bijgestaan door de heren Nanninga en Van Marrewijk. Het heerschap De Vries is de vierde official.


Historie

Sparta doet historisch gezien goed tegen Oss. Sterker nog, de laatste nederlaag tegen Oss dateert uit 2002. Een paar maanden na de eerste degradatie vertrekt Oss met een 2-4 overwinning op zak uit Rotterdam. De Rotterdamse goals komen van Danny Koevermans. In de overige 15 ontmoetingen (De historie tegen Oss is relatief kort, gewoonweg omdat de Ossenaren nooit Eredivisie speelden) trekt Sparta meestal aan het langste eind, niet zelden met veel Rotterdamse goals. In vijf ontmoetingen wist onze clubs zelfs vijf goals te maken. In het oog springt uiteraard ook de wedstrijd van maart 2016. Sparta gaat richting het kampioenschap, maar dat gaat niet zonder horten of stoten. In Oss moet een penalty in de 95e minuut (Verhaar) redding brengen. Grofweg een maand later worden we kampioen. Ook de wedstrijd in het seizoen daarvoor verdient een voetnoot. Sparta (nog in de race voor een play-offs-ticket) is heer en meester (Sanusi, toen nog Ossenaar, wordt bijvoorbeeld helemaal zoek gespeeld door de Spartanen) en leidt halverwege met 0-2. Wel is het bij rust 9 tegen 10, Oss heeft al 2 rode kaarten te pakken en ook Kortsmit moet er na een opstootje af. Na rust maakt Gladon zijn 3e en blijft Mahmudov (tot afgrijzen van Pastoor) voor eigen succes gaan. Bij één van die egoistische acties ziet hij de volledig vrijstaande Verhaar over het hoofd, verliest de bal en leidt zo indirect de 1-3 in. Terechte hoon vanuit het uitvak. De 1-4 van diezelfde Mahmudov een paar minuten later maakt het nog wat erger. Niet zoveer vanwege de (prachtige) goal, maar meer vanwege zijn ongepaste gebaren richting het uitvak bij het vieren van de goal. Pastoor is er ook klaar mee en wisselt hem voor Langedijk. Verhaar maakt daarna nog de 1-5 en het uitvak vermaakt zich met een liedje over Sparta’s rechtsback (Van Buuren, Kees! Oh, Kees van Buuren! Van Buuren, Kees!).


TOP Oss

Genoeg over het verleden, we leven in het nu. Zoals gezegd is Oss prima begonnen aan de competitie. Er werd thuis dan wel verloren van outsider Cambuur, maar daar staan knappe overwinningen in Maastricht en Enschede tegenover. Eén van de smaakmakers bij Oss is oude bekende Huseyin Dogan. De oud-Spartaan, die bij Sparta nooit zijn belofte vervulde, heeft er inmiddels al vijf in het netje liggen. Een speler om in de gaten te houden derhalve. Verder heeft Oss met onder andere Lorenzo Pique, Niels Fleuren en Bryan Smeets spelers in de gelederen die de klappen van de zweep kennen. Oss gaat natuurlijk geen kampioen worden, maar is zeker een outsider voor een plek in de play-offs. Als Emmen kan promoveren kan Oss dat ook, zullen ze in Brabant denken. Zonder daarbij uiteraard de realiteit uit het oog te verliezen. Net als Emmen dat was, is Oss namelijk een echte Eerste Divisie club. Vraag een gemiddelde voetbalsupporter in Nederland vijf typische clubs uit de Eerste Divisie te noemen en TOP Oss zit hoogstwaarschijnlijk bij dat rijtje, net als Telstar en Helmond Sport. En dat is ook gewoon prima. Er is namelijk niet zoveel mis met de Eerste Divisie. De naam zou beter kunnen, Keuken Kampioen Divisie slaat natuurlijk nergens op. En de Jong teams zouden verbannen moeten worden. Maar verder? Het niveau is natuurlijk laag, maar het heeft ook wel iets. Oude(re) stadions, hotse knotse begonia voetbal, nauwelijks verplichte combi’s en altijd verrassingen. En clubs als Oss, Telstar, Helmond en toch eigenlijk ook Emmen zorgen voor een authentieke uitstraling. Maar we dwalen een beetje af. Oss dus. Ze hebben het gewoon prima voor elkaar, voor een Eerste Divisie club. Financieel zit het goed, ze willen het publiek vermaken en 2 jaar geleden is het stadion aangepakt waarbij onder andere de kleedkamers en business lounges zijn gemoderniseerd. Een ticket voor de play-offs is de doelstelling voor dit seizoen. Wat ITWM betreft gunnen we ze dat van harte, alleen morgen gaan de drie punten wel mee naar Rotterdam.

Vermoedelijke opstelling TOP Oss;
Olij, Asmelash, Pique, van den Herik, Fleuren, van der Sluys, Nieveld, Smeets, Kaak, Oratmangoed, Dogan


Sparta

Sparta dan. De competitie begon met een nederlaag in Enschede. Een domper, want FC Twente (toch een directe concurrent) deelde derhalve meteen een eerste klap uit. Er werd en wordt getwijfeld aan het 3-5-2 systeem. Toch kunnen we moeilijk ontkennen dat Sparta inmiddels de boel redelijk op de rit heeft. Reguliere thuisoverwinningen tegen Volendam, Eindhoven en Den Bosch en een fortuinlijke uitoverwinning in Waalwijk zorgden ervoor dat we inmiddels op een gedeelde tweede plek staan. Het is aan Sparta om deze serie morgen in Oss een goed vervolg te geven. Afgelopen zondag zat Dervisoglu tot ieders verrassing op de bank. Of Fraser de talentvolle jongeling opnieuw buiten de basis gaat houden is de vraag. Aan de ene kant heeft een winnende trainer natuurlijk altijd gelijk, aan de andere kant mag het duidelijk zijn dat we zeker in de tweede helft tegen Den Bosch de creativiteit van Dervisoglu met node misten. Het blijft derhalve, vooral voorin, puzzelen voor onze trainer. Achterin zal er niet veel veranderen. Kortsmit is natuurlijk onbetwist de eerste keeper en Vriends is inmiddels onomstreden. Ook over Wuytens en Auassar lijkt Fraser niet te twijfelen, alhoewel eerstgenoemde nog altijd een onzekere indruk maakt. Toch moet dit Sparta in staat geacht worden Oss aan de kant te zetten. En mocht dat lukken, kunnen we inmiddels wel spreken van een geslaagde seizoenstart. We gaan het zien!

Vermoedelijke opstelling Sparta;
Kortsmit, Saksela, Vriends, Auassar, Wuytens, Drenthe, Harroui, Spierings, Duarte, Rahyi, Veldwijk

Update:
Spierings lijkt te starten in plaats van Breinburg, het is niet geheel duidelijk of dit te maken heeft met een eventuele blessure van Breinburg of dat Fraser wellicht met Spierings meer aanvallende implusen verwacht.

Tevens zal niemand het spoorwegdrama in Oss ontgaan zijn. Voorafgaand aan de wedstrijd zal er een minuut stilte gehouden worden en TOP Oss zal met rouwbanden spelen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties